Met Nieuwjaar hoeft het voor mij allemaal niet te stijf te zijn. Ik hou ervan om een buffetje te maken met allerlei kleinere gerechtjes om te delen. Bij onverwacht bezoek, maak ik snel nog wat lekkere extra’s met wat ik in huis heb. Het draait voor mij echt om gezelligheid. In samenwerking met Dille & Kamille ontwikkelde ik deze nieuwjaarsreceptjes. Opdat ook 2017 smaakvol mag starten!
Sint-jakobsvruchten met pompoencrème en geroosterde bloemkool
Ingrediënten (voor 4 personen)
- butternutpompoen
- ½ bloemkool
- 8 sint-jakobsvruchten
- Olijfolie*
- Boter
- Honing*
- 3 tl currypoeder
- peper en zout
- truffelzout*
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Snijd de butternut overlangs in twee. Verwijder de pitjes. Smeer ze in met wat boter langs de binnenkant, druppel er wat honing over en kruid met peper en zout. Leg ze met de open kant naar beneden op een bakplaat met bakpapier. Laat ze zo’n 40 minuten roosteren in de oven.
- Haal de pompoen uit de oven en lepel er het vruchtvlees uit. Mix het vruchtvlees in de keukenrobot of blender met het currypoeder, peper, zout en enkele blokjes boter.
- Was de bloemkool en snijd ze in grove stukken. Leg ze op een bakplaat met bakpapier en bestrooi met een beetje currypoeder en bedruppel met wat olijfolie. Rooster de bloemkool zo’n 25 minuten in de oven. (tip: dit kan samen met de pompoen in de oven). Hak de bloemkool nadien wat fijner met een mes.
- Bak de sint-jakobsvruchten in een hete pan met wat olijfolie met boter.
- Doe wat van de pompoencrème op een bord. Leg er wat geroosterde bloemkool op. Schik er de sint-jakobvruchten op en werk af met wat truffelzout.
Trio van hummus met geroosterde groenten en zelfgebakken naanbroodIngrediënten
Voor de rodebietenhummus:
- 1 blik kikkererwten van 400 g + 4 el vocht van het blik
- 1 teentje look
- 3 el olijfolie
- 2 gekookte rode bietjes
- Peper en zout
Voor de paprikahummus:
- 1 blik kikkererwten van 400 g + 4 el vocht van het blik
- 1 teentje look
- 3 el olijfolie
- 4 el paprikatapenade ( eventueel zelf te maken door 2 rode paprika’s te roosteren in de oven en mixen)
- ½ tl gerookt paprikapoeder*
- Peper en zout
Voor de pompoenhummus:
- 1 blik kikkererwten van 400 g + 4 el vocht van het blik
- 1 teentje look
- 3 el olijfolie
- 5 el pompoenpuree (zie recept sint-jakobsvruchten)
- 1 tl currypoeder*
- Peper en zout*
Voor de geroosterde dipgroenten:
- 4 oranje wortels
- 4 gele wortels
- 4 paarse wortels
- 2 pastinaken
- gerookte olijfolie*
- honing*
- Peper en zout*
Voor het naanbrood (voor 4 stuks):
- 300 g zelfrijzende bloem
- 150 g Griekse yoghurt
- 100 ml olijfolie
- 1 teentje knoflook
- Handvol komijnzaadjes*
Zwarte peper van de molen* - Grof zeezout*
Bereiding
Voor de geroosterde groenten:
- Verwarm de oven voor op 180°C. Was alle groenten en snijd ze in langwerpige stukjes. Leg ze in een ovenschaal met bakpapier en bedruppel ze met wat gerookte olijfolie, honing, peper en grof zeezout.
- Roer alles goed om en laat ze zo’n 35 minuten roosteren in de oven.
Voor het naanbrood:
- Meng de bloem met de Griekse yoghurt tot een glad deeg. Kneed er de helft van de komijnzaadjes onder. Verdeel het deeg in 4 gelijke stukken. Rol uit tot 4 naanbroodjes met een deegrol*.
- Meng de olijfolie met de geplette look, de rest van de komijnzaadjes, peper en zout. Zet de grillpan* op het vuur en bestrijk met wat olie. Laat de pan goed heet worden.
- Leg er de naanbroodjes op en bestrijk ze met nog wat kruidenolie. Draai ze een keer om tijdens het bakken. Serveer ze warm bij de hummus.
Voor de hummus:
- Maak elke hummus apart en gebruik steeds dezelfde werkwijze. Mix de kikkererwten en het vocht samen met de look en de olijfolie in de keukenrobot.
- Doe er dan de groenten en de kruiden bij en mix opnieuw glad. Kruid bij indien nodig.
- Serveer met de geroosterde groenten en het naanbrood om te dippen.
Tip: Je kan eigenlijk alles makkelijk tot twee dagen op voorhand bereiden. Net voor het serveren hoef je enkel de naanbroodjes en eventueel de groenten wat opnieuw op te warmen.
Köfte van lamsgehakt met yoghurtdip
Voor 8 spiesjes:
- 400 g lamsgehakt
- 3 teentjes look
- 1 à 2 tl Thaise rode currypasta (naar smaak)
- 150 g Griekse yogurt
- 2 grannysmithappels
- 1 tl witte wijnazijn
- Olijfolie*
- Peper en zout
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180°C.
- Meng het lamsgehakt met twee teentjes geplette look en de Thaise rode currypasta. Rol ze tot köfte en steek ze op de spiesjes.
- Zet de grillpan op het vuur met wat olijfolie. Laat de pan goed heet worden. Bak de spiesjes kort en krachtig aan. Haal ze uit de pan en leg ze op een ovenschaal met bakpapier. Laat ze nog 15 minuten verder garen in de oven.
- Was de grannysmithappels en rasp ze fijn met de keukenrasp. Meng ze onder de yoghurt en breng op smaak met wat witte wijnazijn, peper en zout.
- Haal de köfte uit de oven en serveer ze bij de yoghurtdip.
Tip: Je kan de köfte makkelijk een dag van tevoren bereiden. De yoghurtdip maak je best maar een paar uur op voorhand. Anders gaat de dip verkleuren.
Winterrolletjes met Thaise steak
Winterrolletjes met Thaise steak
Ingrediënten (voor 8 rolletjes)
- 1 steak van 200 g
- 10 el hoisinsaus
- 10 el sojasaus
- 1 el vissaus
- Sap van ½ limoen
- Sesamzaadjes*
- 1 wortel
- ¼ de komkommer
- 2 lente-uitjes
- Busseltje verse koriander
- ½ rode chilipeper
- 50 g rijstnoedels, gekookt in water en afgekoeld
- 8 rijstvellen
Bereiding
- Marineer de steak een half uurtje in 5 el hoisinsaus en 4 el sojasaus. Bak de steak vervolgens kort aan in een hete pan. Snijd de steak in fijne reepjes.
- Was de wortel en de komkommer en snijd in fijne reepjes.
- Neem een ronde ovenschaal of bakvorm en vul die met lauw water. Neem een rijstvel en dompel het onder in het water tot het voldoende zacht is. Leg het op een houten werkblad. Schik er wat rijstnoedels, wortel- en komkommerreepjes en wat steak op. Leg er nog wat lente-ui en koriander bij. Bestrooi met wat sesamzaadjes.
- Neem de twee uiteindes links en rechts van het rijstvel en plooi ze naar binnen. Rol het rolletje vervolgens op van beneden naar boven. Doe dit zo voor alle rolletjes.
- Meng de rest van de hoisinsaus met de sojasaus, het limoensap en de fijngesneden rode chilipeper. Serveer de dip bij de winterrolletjes.
Tip: de rolletjes kan je maximaal enkele uren op voorhand maken, anders drogen ze uit. De dip maak je makkelijk 1 à 2 dagen op voorhand.
Burrata met appelsien en lavendel
Burrata met appelsien en lavendel
Ingrediënten
- 1 mooie grote burrata
- 2 appelsienen
- Olijfolie
- Gedroogde lavendel*
- Peper en zout
Bereiding
- Schil de appelsienen met de fruitschiller. Snijd tussen de velletjes en haal het vruchtvlees er voorzichtig tussenuit (peler à vif).
- Schik de appelsienpartjes rond de burrata. Bedruppel met wat olijfolie, kruid af met peper en zout en strooi er wat lavendel over.
Zoete aardappelfrietjes met kruidenmayonaise
- Verwarm de oven voor op 180°C.Was de zoete aardappelen (je hoeft ze niet te schillen). Snijd ze in frietjes. Tip: laat ze een uur in water weken, je krijgt dan extra krokante frietjes.
- Dep de frietjes goed droog en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
Besprenkel ze met wat olijfolie en bak ze krokant in de voorverwarmde oven.
Doe de eidooier samen met de mosterd en de azijn in een kom. Klop goed los met een garde. - Schenk er druppelsgewijs al roerend de olie bij en klop tot je een dikke, romige mayonaise hebt. Voeg er tot slot wat fijngesnipperde dragon en peterselie aan toe.
Kruid af met peper en zout.
Nieuwjaarspunch met granaatappel
Nieuwjaarspunch met granaatappel
Ingrediënten
- 30 ml rum
- 30 ml granaatappelsap
- 30 ml vers appelsiensap
- 1 el cassissiroop*
- 60 ml prosecco
- 60 ml spuitwater
- 1 schijfje appelsien
- granaatappelpitjes
Bereiding
Doe alle ingrediënten samen in een glas. Leg er een schijfje appelsien, wat granaatappelpitjes en ijsblokjes in.
Recepten & styling in opdracht van Dille & Kamille, met dan aan Joke Van den Heuvel voor de mooie foto’s.