Een ding mocht toch absoluut niet ontbreken op mijn nieuwjaarsmenu. Juist ja: macarons! Ik maakte een variant met een ganache van mandarijn en chocolade. Winters maar toch fris!
Ingrediënten (20 macarons)
Voor de macarons:
- 3 eiwitten (gebruik ouder eiwit op kamertemperatuur)
- 50 g kristalsuiker
- 200 g poedersuiker
- 120 g amandelpoeder
- 3 tl cacaopoeder
- snuifje zout
- optioneel: 1/4de tl wijnsteenpoeder (dit is niet hetzelfde als wijnsteenzuur maar staat ook bekend onder crème de tartre om de eiwitten te stabiliseren)
Voor de ganache van chocolade en mandarijn:
- 40 g room
- 160 g callets pure chocolade
- sap en zeste van 1 mandarijn
- 20 g boter in kleine blokjes
Bereiding:
- Zeef de poedersuiker, het amandelpoeder en een heel klein beetje kleurstof in een mengkom.
- Neem een tweede mengkom en klop hierin de eiwitten schuimig met de crème de tartre, klop er dan in drie delen de kristalsuiker onder tot het eiwit volledig stijf is in pieken.
- Nu komt de belangrijkste stap: het macaroneren. Spatel heel voorzichtig een derde van het amandelbeslag onder de eiwitten tot het volledig is opgenomen. Doe het zelfde met nog een derde en het laatste deel. Het beslag mag niet te lopend zijn maar ook niet te vast en moet mooi glanzen.
- Spuit mooie cirkels op een bakplaat met een siliconen bakmatje of bakpapier. Laat de macarons zo’n 30 minuten rusten. Voel aan de macarons met je vinger, ze mogen niet meer kleven.
- Maak ondertussen de ganache. Warm de room op op het vuur en giet de room op de chocolade. Roer goed tot alle chocolade gesmolten is. Meng er de zeste , het sap van de mandarijn en de klontjes boter onder. Laat afkoelen
- Bak de chocolademacarons zo’n 18 minuten in een oven van 150°C. Laat ze volledig afkoelen alvorens je ze van het bakpapier verwijdert.
- Vul de chocolademacarons met de mandarijnganache en zet ze eventueel in de koelkast. Smullen maar!
Met dank aan Carrefour voor hun producten.