Menu

Cheesecake die altijd lukt

Eén van mijn favoriete dingen om te doen in de keuken is klassieke recepten vereenvoudigen. Ik vind het vaak jammer als mensen denken dat ze niet kunnen koken terwijl het soms ook gewoon aan het recept ligt. Zeker bij patisserie volstaat louter een recept niet. Bakken vergt wat ervaring, wat koken op gevoel, voelen wanneer een deeg of een beslag goed is. Maar hoe begin je daar dan aan? Met een recept waarbij de risico’s op mislukking nagenoeg nihil zijn. Deze cheesecake is ontzettend eenvoudig en ik beloof je nu al dat hij een vaste waarde wordt in je bakrepertoire.

Ingrediënten – 1 cheesecake

Ik gebruikte een springvorm van 22 cm diameter

 • 300 g roomkaas (type Philadelphia)
 • 250 g ricotta
 • 120 g kristalsuiker (fijne kristalsuiker is het best) – (liever wat zoeter? Gebruik dan 150 g)
 • 1 kl maizena (dit hoeft niet maar vermindert de kans op scheuren)
 • 4 eieren
 • zeste van 2 citroenen, sap van 1/2de citroen
 • 1 pakje speculoosjes (125 g)
 • 3 el boter (op kamertemperatuur)

Optioneel: 1 kl vanille-extract of 1 zakje vanillesuiker (dit hoeft niet maar geeft extra smaak)

Bereiding

 1. Verwarm de oven voor op 160°C. Mix de speculoosjes fijn. Dat kan je in een klein keukenrobotje doen maar je kunt de speculoos evengoed fijnstampen in een vijzel. Nog een trucje? Een diepvrieszakje met zip-sluiting en een deegrol kunnen zeker ook (zorg er wel voor dat er dan geen lucht in je zakje zit zodat het niet openploft wanneer je er over rolt met een deegrol).
 2. Doe de speculooscrumble in een kom en meng er de boter onder. Dit gaat het makkelijkst met een vork.
 3. Bekleed de springvorm met bakpapier. Doe er het speculoosmengsel in, verdeel het over de bodem en druk het goed aan. Dat kan met je handen of met de achterkant van een lepel. Bak de speculoosbodem zo’n 15 minuten in de oven.
 4. Meng de roomkaas met de ricotta en de kristalsuiker. Breek de eieren en meng ze onder het beslag. Meng er de citroenzeste, het citroensap en de maizena onder. Het is niet nodig om dit op te kloppen, gewoon alles even doormengen is prima.
 5. Haal de speculoosbodem uit de oven. Giet het roomkaasbeslag op de speculoosbodem. Bak de cheesecake zo’n 60 minuten in de oven. Laat de cheesecake nadien eerst afkoelen in de oven, nadien op kamertemperatuur en pas daarna in de koelkast. Zo voorkom je de kans op scheuren.

Tips:

 • Gebruik altijd volle roomkaas, die is stabieler. Kaas van een huismerk kan maar is doorgaans minder stevig/romig en kan voor een ander resultaat zorgen.
 • Als je de cheesecake laat afkoelen in de oven zet je de deur van de oven na een uurtje best op een kier. Zo kan het overtollige vocht uit de oven.
 • Het is normaal dat je cheesecake nog een beetje ‘wobbelig’ aanvoelt als je ermee schud in de oven. Door het afkoelen gaat hij verder opstijven.