Menu

NYE hoofdgerecht: gevulde kwartels met portosaus en geroosterde pompoen

Gevulde kwartel copy

Hoofdgerecht:

Maak de pompoen, de linzen en de aardappelen één dag op voorhand klaar:

Geroosterde butternut met geitenkaas en cranberries

Ingrediënten

  • 2 butternut pompoenen
  • olijfolie
  • honing
  • peper en zout
  • 1 rolletje geitenkaas zonder korst
  • handvol gedroogde cranberries

Bereiding

  1. Schil de butternutpompoenen. Snijd ze in twee en verwijder de pitten. Snijd de pompoenen in blokjes. Leg de pompoenblokjes in een ovenschaal en bedruppel ze met wat olijfolie en honing. Kruid met peper en zout.
  2. Rooster de pompoen zo’n 25 minuten in de oven op 180°C.
  3. Zet de dag zelf de pompoenen nog 10 à 15 minuten in de oven op 180°C. Serveer met wat verkruimelde geitenkaas en gedroogde cranberries.

Linzensalade met wortelen

Ingrediënten

  • 100 g gedroogde groene linzen
  • 5 wortelen
  • 2 sjalotjes
  • laurier

Bereiding

  1. Spoel de linzen. Laat ze een uur weken in water. Kook ze tot ze bijna gaar zijn. Snijd de worteltjes in schijfjes en snijd de sjalotjes fijn. Stoof de wortelen en de sjalotjes aan in wat boter.
  2. Doe er de linzen bij en laat even meestoven met een laurierblad. Serveer warm of koud.

Kruidige hasselback potatoes

Ingrediënten

  • 20 vastkokende aardappelen
  • olfijolie
  • fleur de sel
  • takjes rozemarijn

Bereiding

  1. Maak inkepingen in de aardappelen met een scherp aardappelmesje zoals je schijfjes zou snijden maar snijd de aardappels niet helemaal tot beneden door. Leg de aardappels in een ovenschotel. Doe er wat olijfolie, fleur de sel en takjes rozemarijn bij.
  2. Zet ze zo’n 30 minuten in de oven. Warm ze de dag zelf nog zo’n 15 minuten extra op in de oven.

Gevulde kwartels met rozijnen en portosaus

Voor dit gerecht vormde de klassieke gevulde kalkoen mijn inspiratie. Ik wilde een makkelijke portie voor iedereen en dus ging ik aan de slag met heerlijke kwarteltjes. Ik vind het zelf makkelijker als je de kwartels eerst ontbeent (kijk hier voor een handige how-to: (http://www.meerdanvlees.nl/recepten/246/masterclass-kwartels-uitbenen). Dat vergt wel wat werk maar het zorgt er wel voor dat je gasten niet zitten te peuzelen aan tafel.

Ingrediënten (10 personen)

  • 10 kwartels (liefst zonder karkas)
  • 800 g varkens – kalfsgehakt
  • 2 handenvol rozijnen (geweekt in water)
  • 3 sjalotjes
  • 1 eidooier
  • peper en zout
  • kippenkruiden
  • 250 ml bruine fond
  • 200 ml room
  • 40 ml witte porto
  • 1 tl mosterd
  • eventueel ontpitte druiven uit blik

Bereiding

  1. Meng het gehakt met de rozijnen, de fijngesneden sjalotjes, peper, zout, wat kippenkruiden en een eidooier. Vul de kwartels op met het gehakt en bind ze eventueel extra toe met keukentouw.
  2. Korst de kwartels eerst aan in een pan. Haal ze eruit en leg ze in een ovenschotel. Zet ze zo’n 45 minuten in een oven op 180°C.
  3. Maak de saus 10 minuten voor het serveren. Verwijder de aangebakken resten en deglaceer de pan. Blus met de witte porto. Voeg dan de mosterd, room en bruine fond toe. Eventueel kan je nog druifjes uit blik toevoegen voor een zoete toets. Laat tot 2/3de inkoken.
  4. Haal de kwartels uit de oven en serveer ze met de saus.

 

Met dank aan Carrefour voor hun producten.