Menu

Stoverij van varkenswangetjes met pruimen en peperkoek

Daar is de herfst! Helaas even met veel donkere wolken en regen maar dat maakt het ook het ideale moment om het binnen gezellig te maken en een lekker stoofpotje te bereiden. Ik maakte dit weekend een heerlijke stoverij van varkenswangetjes. Super met die pruimen en de artisanale peperkoek met honing en parelsuiker erbij!

Ik maak mijn stoverij meestal vrij klassiek met bier en suiker of confituur en met een boterham die je besmeert met mosterd om zo een mooie binding en meteen meer smaak te krijgen. Maar je kunt die klassieke boterham ook perfect vervangen door een sneetje peperkoek. Ik koos hier voor de artisanale peperkoek van Vondelmolen met honing en parelsuiker. Zo gaat die meteen ook lichtjes karameliseren. Heerlijk bij die fris-zure pruimen!

Ingrediënten

  • 1 kg varkenswangetjes
  • 2 ajuinen
  • 300 g verse pruimen
  • 6 gedroogde pruimen (als je geen verse pruimen hebt, kun je 12 gedroogde pruimen gebruiken)
  • 1 biertje (ik gebruikte een ‘bolleke’ van De Koninck)
  • 2 sneetjes artisanale peperkoek met honing en parelsuiker van Vondelmolen + 1 extra sneetje voor de afwerking
  • 2 el graantjesmosterd
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 el arachideolie
  • peper en zout

Voor erbij:

  • frietjes
  • sla

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180°C. Kruid de varkenswangetjes met peper en zout en korst ze kort aan in een pan.
  2. Pel de uien en snijd in halve maantjes. Halveer de pruimen en verwijder de pit. Doe de uien, de aangekorste varkenswangetjes, de gehalveerde verse pruimen en de gedroogde pruimen in een stoofpot. Giet er het bier bij. Doe de laurierblaadjes erbij.
  3. Neem de twee sneetjes peperkoek en bestrijk ze met de graantjesmosterd. Leg ze met de besmeerde kant op de varkenswangetjes. Zet het deksel op de pot en laat het stoofpotje zo’n 2 uur garen in de oven. Roer af en toe eens een keertje om zodat alles mooi gaat vermengen.
  4. Serveer de stoverij van varkenswangetjes met de frietjes en de sla en verkruimel nog wat peperkoek over de stoverij.

Recept in betaalde samenwerking met Vondelmolen.