Menu

Echte chocoladepudding

zelfgemaakte chocoladepudding

Zo mooi, dat sneeuwlandschap buiten! Ik trek zo meteen mijn sneeuwboots aan om eropuit te trekken! Zo’n dagen doen mij ook altijd denken aan zelfgemaakte chocoladepudding. Als ik klein was maakten wij dat thuis met zo’n instant oploszakje maar eigenlijk is echte chocoladepudding maken helemaal niet moeilijk. Voor dit recept heb je sowieso alle ingrediënten in huis. Snel klaar en vooral snel genieten dus. Ik vind ‘m het allerlekkerst als hij nog wat warm is!

Echte chocoladepudding

Ingrediënten (4 grote potjes of 8 kleine)

  • 750 ml halfvolle melk (je kunt ook perfect plantaardige melk gebruiken)
  • 2 el cacaopoeder (liefst pure cacao)
  • 100 g pure chocolade + eventueel wat extra voor de afwerking
  • 3 grote el maizena of aardappelzetmeel (ongeveer 35 g) – Liever glutenvrij? Vervang dit dan door 2 el arrowroot (verkrijgbaar in de biowinkel).
  • 2 afgestreken el kristalsuiker (Je kunt de suiker ook perfect vervangen door rietsuiker, agavesiroop of helemaal weglaten. Ik heb hier hele pure chocolade gebruikt van 85%, vandaar dat ik wat suiker toevoegde, maar het is geen must)

Bereiding

  1. Doe de maizena samen met het cacaopoeder en eventueel de suiker in een kommetje. Doe er een beetje van de melk (bijvoorbeeld 100 ml) bij en roer los.
  2. Breng de rest van de melk aan de kook. Ik klop mijn melk altijd een beetje op met een garde, zo krijg je extra luchtige pudding.
  3. Zodra de melk kookt, zet je het vuur zachter. Voeg het mengsel met de maizena, suiker en cacao toe, voeg dan de chocolade toe en meng alles goed door met een garde. Laat even goed doorkoken en tel al roerend tot 20. De pudding moet mooi ingedikt zijn.
  4. Giet de chocoladepudding in potjes en werk eventueel af met wat extra fijngehakte chocolade.

Tip: blijft de chocoladepudding toch te lopend? Dan heb je misschien te weinig maizena gebruikt. Neem een kommetje, doe daar 5 eetlepels koude melk in en meng met 2 eetlepels maizena tot een glad papje. Voeg het al roerend toe aan de pudding op het vuur, laat al roerend koken tot de pudding mooi indikt.