Menu

Speculooscake met roomkaastopping

Ik ben altijd verzot geweest op speculaas (en dan liefst de speculoos van Lotus) en ik kan zo van die periodes hebben dat ik echt cravings heb en de hele tijd speculoosjes wil eten. Zo maakte ik er onlangs cake mee en echt die was zo lekker! Ik deel dit receptje graag met jullie.

Speculooscake met roomkaastopping

Ingrediënten

Voor de speculooscake:

  • 200 g boter + 1 el extra
  • 180 g rietsuiker
  • 4 eieren
  • 200 g zelfrijzende bloem + 2 el extra
  • 1 kl speculaaskruiden
  • 3 grote el speculoospasta (ik vind de crunchy bijvoorbeeld het lekkerst)
  • 100 ml melk

Voor de topping:

  • 150 g roomkaas
  • 100 g poedersuiker
  • enkele speculoosjes

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Smelt de boter. Meng de eieren met de suiker en voeg de gesmolten boter toe. Meng goed en voeg dan de zelfrijzende bloem en de speculaaskruiden toe. Meng alles tot een glad beslag.
  3. Meng de speculoospasta met de melk en roer glad.
  4. Vet een rechthoekige bakvorm in met wat boter en bestuif met bloem. Giet het cakebeslag erin en giet er dan het speculoospastamengsel op. Lepel de speculoospasta een beetje maar niet te veel onder het beslag, zoals je met een marmercake zou doen.
  5. Bak de cake zo’n 45 min. tot 50 minuten in de oven tot hij helemaal gaar is. Laat afkoelen.
  6. Maak de topping: meng de roomkaas met de poedersuiker.
  7. Bestrijk de speculooscake met de roomkaastopping en verkruimel er wat speculoosjes over.