Menu

Culinaire parels aan de kust

Niks is leuker dan er een weekendje opuit te trekken en nieuwe dingen te ontdekken. En dat hoeft helemaal niet ver te zijn. Met de trein reis ik zo het hele land door. Bovendien betaal ik met een Weekendbiljet slechts de helft van de prijs en over files hoef ik mij alvast geen zorgen te maken. Begin mei trok ik samen met mijn vriend naar onze Belgische kust. Ik ontdekte er heel wat streekproducten en culinaire adresjes. Reis je even mee?

We hebben geluk, ze voorspellen prachtig weer. Met een goed humeur en onze rugzak sporen mijn vriend en ik vanuit Antwerpen richting Oostende .

Na 1 uur en 40 min komen we aan in de koningin der badsteden. Oostende is voor mij pure nostalgie. Mijn herinneringen als klein kind komen weer boven. We kuierden langs de Koninklijke Gaanderijen, die dienden als doorgang voor koning Leopold II en zijn gasten naar de renbaan. En ook vandaag voelt het heerlijk om hier langs te lopen en de frisse zeelucht op te snuiven.

Lunchen met het mooiste uitzicht op de kust

Naast nostalgische en klassieke adresjes kent Oostende ook heel wat hippe plekjes. Voor onze lunch bijvoorbeeld zakken we af naar Galerie Beausite .

                                          

Ongetwijfeld één van de gebouwen met het mooiste zicht op zee en ook een beetje een buitenbeentje in de stad. Maar dan wel eentje dat zaakvoerster Ann Rommelaere met hart en ziel uitbaat. Eigenlijk is Galerie Beausite een kunstgalerij waar je terechtkunt om prachtige kunstwerken (een levensgrote Marvin Gaye, beeldhouwwerken, design meubels,…) te bewonderen. Er vinden ook geregeld nieuwe exposities plaats. Ja, Beausite is een plekje voor wie houdt van mooie dingen maar ook voor wie op zoek is naar een originele lunch. Je kan er proeven van versbereide streekproducten terwijl je geniet van frontaal zeezicht. Ann staat achter het fornuis en is steeds op zoek naar nieuwe ingrediënten en verrassende recepten. Zo proeven we van een heerlijke warme artisjok met lekkere dip. We kiezen voor een paarskleurende Cucumis lavendellimonade en een Wostok drankje met abrikoos en amandel. Dat laatste doet me verlangen naar heerlijke zoete frangipanes. Daarna volgen een risotto met Noordzee garnalen en een flinke portie pasta met zeevruchten.

Fantastisch! Het uitzicht op het strand, de voorbij wandelende mensen en de kabbelende zee brengen me nog meer in vervoering.

Adres: Albert I-promenade 39, 8400 Oostende
Bereikbaarheid: Galerie Beausite is gemakkelijk te voet te bereiken (+/- 1 km) vanaf het station van Oostende.

La Belle Iloise

Na Oostende zakken we verder af naar Knokke . Onze trein maakt een tussenstop in Brugge, waar we even twijfelen over een extra halte maar besluiten dan dat we echt de zee willen zien. In Knokke worden we verwelkomd door de mondaine sfeer van beachclubs, golfkarretjes en boetieks. Wie wil shoppen aan de kust, moest beslist hier zijn! We stoppen bij La Belle Iloise , één van mijn favoriete winkeltjes waar ze ambachtelijke conserven verkopen in retro Franse doosjes.

Ooit bezocht ik zelfs de productiesite van de Conserverie La Belle-Iloise te Quiberon in Bretagne, echt de moeite! Sardientjes, kreeftenmousse, bisque,… het is hier moeilijk om te kiezen.

Adres: Lippenslaan 256, 8300 Knokke-Heist
Bereikbaarheid: La Belle Iloise is gemakkelijk te voet te bereiken (900 m) vanaf het station van Knokke.

Cocktails nippen in Knokke

We sluiten de dag af met cocktails bij The Pharmacy , één van de beste cocktailbars van het land.

Hannah Van Ongevalle verwelkomt ons hartelijk. Haar broer Ran maakt enkele fantastische cocktails voor ons klaar. Heerlijk om te zien met hoeveel schwung en passie hij deze drankjes bereidt. Onze favoriet? De Baron Dimanche, een variant op de zombie cocktail, die geserveerd wordt in een koperen ananas. Heerlijk exotisch!


Adres: Elizabetlaan 178, 8300 Knokke-Heist
Bereikbaarheid: The Pharmacy is gemakkelijk te voet te bereiken (+/- 1 km) vanaf het station van Knokke.

Logeren in een trendy bungalow

We overnachten in Holiday Village in Knokke, een domein met splinternieuwe bungalows, voorzien van een compleet uitgeruste keuken, badkamer en een terras met uitzicht op het groen. Het is eens wat anders dan een klassiek kusthotel.Wij waren meteen fan.

Je zit vlak bij het centrum en hebt echt je eigen rustige plekje. ’s Ochtends wacht ons een smakelijk ontbijtbuffet met koffiekoeken en kraakverse pistolets.

Adres: Natiënlaan 70-72, 8300 Knokke-Heist
Bereikbaarheid: Holiday Village is gemakkelijk te voet te bereiken (+/- 700 m) vanaf het station van Knokke.

Zalige zeevruchten in de Oesterput

We reizen verder door per trein naar Blankenberge met één tussenstop in Brugge. Daarna nemen we de tram verder door tot aan Harendijke , op de grens tussen Blankenberge en Wenduine. Hier wandelen we door de duinen naar restaurant De Oesterput . Het verhaal van de oesterput gaat terug tot 1885 toen Pieter Devriendt startte met een groothandel in vis en later ook de eerste oesterput van Blankenberge opende. De groothandel met restaurant floreerde snel en ook nu, 3 generaties later, is De Oesterput één van de meest iconische restaurants aan de kust dat meermaals verkozen werd tot beste mosselrestaurant van België.

Omdat het niet echt het seizoen is, laten we de mosselen aan ons voorbij gaan. We proeven van een glaasje champagne met oesters. Nadien gaan we voor de suggestie (Kings of sea) met kreeft, krab en langoustines in lookboter.

Gewoonweg fenomenaal! De heerlijke Pouilly Fumé wijn past er overigens prima bij. Maar vergis je niet. Ondanks de topproducten, is dit geen stijf restaurant met een peperdure kaart. De prijs-kwaliteit is top en de sfeer heel gemoedelijk. Een echte aanrader!

Adres: Wenduinse Steenweg 16, 8370 Blankenberge
Bereikbaarheid: stap af in het station van Blankenberge en neem de kusttram richting De Panne tot de halte Wenduine Harendijke. Van daaruit is het nog +/- 700 m wandelen.

Snoepkleurtjes aan het strand

Nadien maken we een wandeling langs de dijk van Blankenberge. De kleurrijke strandhuisjes maken mij helemaal vrolijk.

Jammer genoeg weinig zon dus niet echt het weer om te relaxen in de mooie beachclubs hier.

 

Maar reden te meer om nog eens terug te komen. Voldaan keren we terug naar Antwerpen met de trein. Terwijl we rustig een boekje lezen, denken we stiekem al aan onze volgende reis.

Met dank aan de NMBS voor de fijne samenwerking.