Menu

5 dingen die je nog niet wist over Parmaham

Het is één van mijn zondes, lekkere charcuterie! En dan nog het liefst van al Parmaham of Prosciutto di Parma zoals de Italianen het zo mooi kunnen zeggen. Maar weet je eigenlijk hoe deze ham gemaakt wordt en wat ze zo bijzonder maakt? Enkele leuke weetjes op een rijtje.

1) DOP

Parmaham is één van de DOP producten oftewel ‘Denominazione di Origine Protetta’. Dat wil zeggen dat de oorsprong van het product beschermd is. Zo is Parmaham al een erkend streekproduct sinds 1970. De ham mag bovendien enkel gemaakt worden van varkens van Italiaanse oorsprong die geboren zijn in kwekerijen van 11 wettelijke omschreven regio’s in Centraal- en Noord Italië.

2) Het ene varken is het andere niet

Ook voor het vlees geldt een sterke controle. De varkens moeten daarbij minstens 10 maanden oud zijn en een minimum gewicht hebben van 150 kg(!). De rijping van de hammen zelf gebeurt in verluchte lokalen op 900 meter hoogte. Het is de droge wind van de Middellandse zee die het aroma van pijnbomen, wijngaarden en olijfbomen meebrengt. Dit zorgt voor die typische smaak.

3) De kroon op het werk

Echte Parmaham herken je aan het label met een kroontje. Dat label vind je niet enkel op de verpakking maar ook op de hammen zelf. Het is een kwaliteitslabel dat de oorsprong van het product benadrukt.

4) Parmaham meets Peppe

Vorig jaar genoot ik van een geweldige lunch met Parmaham bij Seppe Nobels van Graanmarkt 13. Dit voorjaar was het de beurt aan Peppe Giacomazza van La Botte. Ook hij is verknocht aan de hemelse smaak van Parmaham en toverde er een fantastisch menu mee op tafel: een slaatje van Parmaham met burrata, paccheri pasta met witte asperges en zachtjes gegaarde Parmaham, zeebaars met krokante Parmaham, Siciliaanse groene asperges, artisjok, verrassende chips van zoete aardappel en een sausje van witte salie,… stuk voor stuk heerlijke gerechten waarbij de zachte, zoute, noterige smaak van de Parmaham mooi tot uiting komt. Een lunch om u tegen te zeggen!

5) Parmaham bij het dessert?

Jep! Je kunt echt een volledig menu maken met Parmaham. Van hapje tot dessert! Peppe ging de uitdaging aan en presenteerde Italiaanse gelato met amarena kersen en krokante crumble van Parmaham. De combinatie van het zoute met het zoete was top!

Helemaal zin gekregen in dit lekkere hammetje? Probeer dan deze makkelijke miniquiches of croques eens!

Met dank aan Parmaham voor de zalige proeverij!