Menu

Bologna: gastronomische hoofdstad van Italië

bol copy 8

Bologna staat voor la rossa  (ofwel ‘de rode’ omwille van de rode daken die je vanop de bekende torens kunt zien), la dotta (ofwel ‘de geleerde’ omdat het een universiteitsstad is), maar bovenal la grassa (ofwel ‘de vette’ omwille van de enorme culinaire kwaliteiten die de stad rijk is). Tussen de 40 km aan portici (bogen en poorten die de straten overdekken) vind je tal van kleine specialiteitenwinkeltjes met huisgemaakte marmelata, honing van eigen bijen, wijn, olijfolie en handgemaakte tortellini. Daarnaast vele beenhouwerijtjes met hangende hespen en mastodonten van mortadella en in elke straat wel een trattoria waar je proeft van de echte tagliatelle Bolognese.

Vanuit Venetië nemen we de trein naar Bologna, hoofdstad van de provincie Emiglia Romana. Ik was hier eerder dit jaar een keertje geweest voor het werk maar had toen de tijd niet om deze prachtige stad in al haar glorie te ontdekken. Wat ik toen wel al leerde was dat Bologna gewoon gastronomie uitademt. Mensen leven hier echt om te eten en dat zie je. Het leven in de straten kabbelt zachtjes verder, geen zwermen toeristen of hevig fotograferende Chinezen zoals bij San Marco. Nee hier kiest men een leuk terrasje in de schaduw van de portici en kopen de Italianen elke dag verse producten die ze met zorg en liefde bereiden. 
bol copy 7 bol col copy 6

Vlak aan de Piazza Magiore vind je kleine op elkaar lijkende straatjes waar je dagverse vis kunt kopen, waar perziken zo groot zijn als pompelmoezen en met een roze blos de straten kleuren. Waar la mama shopt bij haar slager waar rijen en rijen hespen aan het plafond hangen die je van buiten uit al naar binnen lokken met hun geur van vakmanschap. Bologna, de stad die zelfs in oktober een vierdaags festival Mortadellabo ( meer info op www.mortadellabo.it) organiseert rond de mortadella, die eerder banaal uitziende worst die eens gesneden, verandert in een roze en sappige verwennerij.

bol col copy 1 bol col copy 3

Vergeet ook de tagliatelle Bolognese niet. Die lijkt helemaal niet op de spaghetti met bolognaisesaus zoals wij die kennen. De combinatie van een vlees en tomatensaus wordt hier eigenlijk niet gegeten. Wanneer we het hebben over de tagliatelle alla Bolognese spreken we over een saus ‘al ragu’. Het is een rijke bruine saus die voornamelijk bestaat uit vlees met een klein beetje tomatenpuree, wortel, selder, rode of witte wijn en bouillon. Die saus wordt enkel met tagliatelle gegeten, niet met spaghetti. Waarschijnlijk namen migranten vroeger gedroogde spaghetti mee om ook in hun nieuwe thuis hun geliefde pasta niet te moeten missen. Ook vlees was duur en er werden meer groenten gebruikt. Het is waarschijnlijk zo dat de ‘spaghetti bolognaise’ ontstaan is zoals wij die eten.

Naast die tagliatelle alla Bolognese staat Bologna ook bekend om haar taglieri’s of charcuterieschotels met uiteraard versgesneden mortadella (signatuurproduct van de stad), vershillende hammen, salami’s en soms ook verschillende kazen. Zalig met wat marmelata of gelei van balsamicoazijn.

bol col copy 5

Hotspots voor foodies:

  • A.F. Tamburni: een prachtige slagerij met een eigen traiteurgedeelte. Je kan alles meenemen maar je kan ook zelf een bordje samenstellen en ter plaatse lunchen zoals de echte Italianen.
  • Salumeria Simoni: een super charmante beenhouwerij waar je van ver de hangende hespen al ziet hangen. Een salumeria zoals het hoort.
  • Paolo Atti & Figli: voor verse huisgemaakte pasta’s, tortellini’s en cakes moet je gewoon hier zijn! Ook de doosjes zijn zo prachtig dat je gewoon alles mee naar huis wil nemen!
  • Gilberto: dit is zowat hét delicatessenwinkeltje van de stad. Alles wordt hier zelfgemaakt: marmelata’s, pastasauzen, koekjes, truffeltapenades, pasta’s,… Must do!
  • Mercato: dit is een overdekte markt die doet denken aan de grote mercado in Barcelona alleen is deze gericht op het aanbieden van delicatessen en het ter plaatse proeven ervan. Proef hier van een glas pignoletto (Italiaanse schuimwijn), taglieri’s, pasta’s maar ook originele zwarte hamburgers of een stukje authentiek Italiaans gebak.
  • Cocoa bar: dit is ’the place to be’ voor een echte aperitivo Italiano. Elke avond vanaf 18 uur kun je hier terecht voor een aperitief (super cocktails aan 7 euro) en mag je gratis opscheppen van het riante buffet. Dat is hier zo uitgebreid dat je vaak gewoon een hele avond blijft plakken en niet meer gaat eten. Een hele goedkope en gezellige manier om te eten in Bologna. Overal in de stad vind je dergelijke bars maar deze is ongetwijfeld onze favoriet. Op het einde van de avond kregen wij hier zelfs nog gratis pizza van de zaakvoerder die die prompt op tafel zette terwijl hij al lachend “in Italia si mangia bene!” ofwel “in Italië moet je goed eten!” verkondigde.
  • Osteria del podesta: fantastische plek vlakbij de Piazza Maggiore in Bologna. Hier kan je tot heel laat ’s avonds proeven van lekkere taglieri’s en de enige echte lasagna verde of tagliatelle alla Bolognese.
  • Eataly: dit is een keten van winkels met restaurants in Italië die producten verkoopt van eerlijke Italiaanse producenten en op een enorme populariteit kan rekenen. In Bologna is de Eataly tegelijk ook een (kook)boekenwinkel.

Kortom Bologna is een fantastische culinaire stad die me niet meer loslaat. Misschien volgende jaar toch eens dat mortadella-festival bezoeken ;-)!

bol copy 10 bol copy 9