Menu

Curaçao, meer dan tropische stranden

willemstad copy

Curaçao, is het grootste ABC eiland van de Nederlandse Antillen, gelegen vlak bij de kust van Venezuela en een echt tropisch paradijs. Maar naast exotische cocktails en bountystranden kent dit eiland ook een ruige natuur en een fijne couleur locale.

strand copy

Euforisch was ik, toen we erin slaagden om via arke.nl (nu tui.nl, de Nederlandse Jetair) een wel heel goedgeprijsde last minute te vinden. We keken zo uit naar de zon! En we werden niet teleurgesteld, het werd een fantastische vakantie!

We vliegen via Schiphol met de Dreamliner, volgens insiders zowat het beste vliegtuig van het moment voor verre reizen. En het moet gezegd, de vlucht en de service was prima. Ga voor de comfort of premium seats, het kost je wat extra maar die grotere beenruimte is het meer dan waard!

Bij het aankomen overvalt de hitte ons meteen, 32°C en een stralende hemel eind oktober, heerlijk! We verblijven in Pietermaai Smal Apartments, een fijne accommodatie ondergebracht in gerestaureerde kleurrijke huisjes op een boogscheut van Willemstad. Pietermaai is een wijk die glorieerde tijdens de koloniale periode van het eiland maar later in het verval geraakte toen de inwoners uitweken naar andere gebieden in de stad. Zo’n tien jaar geleden besloot een groep locals om Pietermaai in zijn glorie te herstellen. Vandaag is dit een wijk die in volle heropleving is, hier vind je de hipste restaurants & barretjes.

Curacao copy3

Het valt op dat bijna alle hotels, cafés en restaurants worden uitgebaat door Nederlanders. Overal vind je dan ook Hollandse gerechten en eet je jawel bittergarnituur op het strand, 9 uur vliegen en toch voelt het hier zo dichtbij. Maar Curaçao heeft meer te bieden dan enkel luxe restorts en prachtige stranden. Willemstad kent nog zoveel couleur locale in de wijken Punda en Otrabanda. We wandelen langs de pontjesbrug, doen een terrasje en lopen langs de ‘drijvende markt’ waar vissers en groente- en fruitboeren uit Venezuela hun waren verkopen.

natuur curacao copy

Ook de rest van het eiland is zeker het ontdekken waard. We trekken erop uit en huren een kleine Kia Picanto (bij nader inzien was een jeep of 4×4 wel handig geweest wegens de vele zandweggetjes naar de stranden). We rijden de hele weg naar Westpunt af op zoek naar het authentieke ruige Curaçao. Een hele fijne rustige route waar je stil van wordt. De natuur onderweg is kurkdroog – de gemiddelde jaartemperatuur is hier immers 32°C – maar tegelijk ook prachtig vol cactussen en kleurrijke leguanen. Onderweg stoppen we langs echte bounty stranden: Playa Khalki, Cas Abou, Grote en Kleine Knip en Playa Lagun. Stuk voor stuk wondermooie stranden met weinig toeristen, verborgen in baaitjes bereikbaar via ruwe zandweggen. Dit is het paradijs! Wat ben ik blij dat we onze snorkels hebben meegenomen, de onderwaterwereld is fantastisch. Vissen in alle kleuren van de regenboog, sepia en zeepaardjes. Ook de pelikanen zijn onder de indruk.

pelikaan copy

Curacao copy1

Curacao copy4We maken ook een daguitstap naar Klein Curaçao. Het werd een (heel) wilde boottocht maar na het spotten van een grote zeeschildpad zijn we dat al snel weer vergeten.  Ik ben ook opgelucht dat Curaçao voor duurzaam toerisme kiest, geen vuil op het strand of in de zee (in tegenstelling tot wat je vaak in Azië ziet) maar pure schoonheid.

natuur curacao 2

 

Verder bezoeken we Shete Boka, een nationaal park dat eigenlijk meer een enorme uitgestrekte vlakte is waar de zee aan de rand tegen en in de ruwe rotsen klotst. Ik vind het een verademing als ik zover voor me kan uitkijken zonder gebouwen te zien – een hele afwisseling met ons stadsappartement van 47 vierkante meter. Op de terugweg naar het hotel zien we nauwelijks auto’s maar wel een hele bende flamingo’s langs de weg, wauw!

Reistips:

Beste stranden:
  • Playa Porto Marie: een heel fijn strand met goede faciliteiten en een fijn barretje. Kristalhelder water en een parelwit fijn zandstrand.
  • Playa Lagun: zonder twijfel de mooiste snorkelplek op het eiland.
  • Jan Thiel: mag het wat luxueuzer? Dan is Jan Thiel een ideaal strand. Hier lig je op comfortabele strandstoelen en heb je verschillende drank- en eetgelegenheden.
Beste restaurants:

eten curacao eten copy

  • Mundo Bizarro: grappige exotische inrichting, leuk voor een drankje of ontbijt.
  • St. Tropez Beach Club: hippe strakke en moderne beachclub met zwembad, lounge en prima restaurant. De steak met chimichurri saus is super. Maandag is het sushi- en cocktailavond!
  • Ginger: mix van de Caraïbische en Aziatische keuken. Gezellig zitten, vaak met life muziek.
  • Zest op Jan Thiel: Zest is een heel fijn beach restaurant op Jan Thiel. ‘S middags geniet je hier van een lekkere lunch op je cabana. ‘S avonds kies je vis of vlees voor op de beach bbq en dineer je met de voetjes in het zand. Vrijdagavond is het lobster night!
  • Playa Porto Marie: ook het barretje aan Playa Porto Marie serveert eenvoudige maar lekkere gerechten. Ideaal om bij te komen na het snorkelen.
Praktisch:
  • Reistijd: Curaçao en ook de andere ABC-eilanden Aruba en Bonaire kan je het hele jaar door bezoeken. De gemiddelde temperatuur bedraagt 32°C en het regent er zelden. De ABC- eilanden liggen buiten het orkaangebied.
  • Munt: Antiliaanse Gulden (ANG) of NAFL. 100 NAFL = 50 euro.
  • Hoe kom je er: via tui.nl boek je een rechtstreekse vlucht vanuit Schiphol. Afhankelijk van de wind (ja echt!) vlieg je zo’n 8,5 à 11 uur.
  • Hotels of appartementen: via tui.nl kan je makkelijk een pakketreis boeken met hotel of appartment of je kan je vlucht apart boeken. Curaçao heeft veel supermarkten en ook 2 AH winkels. Zelf koken in je appartement vormt dus geen probleem.
  • Vervoer: wie aan Jan Thiel Baai zit, hoeft in principe geen auto te huren. Hier heb je alle faciliteiten voorhanden. Maar het zou zonde zijn om die kleine prachtige stranden niet te verkennen. Via tui of verschillende verhuurbedrijven huur je makkelijk een auto (vanaf 30 euro per dag). Download de kaart via Google maps offline op voorhand, zo hoef je niet extra te betalen voor de huur van een gps.
  • Kostprijs: je kan al vluchten boeken voor 450 euro p.p. h/t, pakketreizen met hotel vind je als je geluk hebt al vanaf 600 euro. Eten op restaurant is in het algemeen op Curaçao iets goedkoper dan in België of Nederland. Boodschappen doen in de supermarkt kost vaak iets meer.

P.S. De vakantie viel zo goed mee dat we tijdens de Paasvakantie dit jaar terug naar Curaçao trokken met Tui. We verbleven in Amalia Appartments aan Jan Thiel. Extra tips en adresjes heb ik hierboven reeds aangevuld ;-). Bye dushi!