Menu

Aardbeienmilkshake – melk van bij ons

De laatste tijd zien we steeds meer plantaardige zuivelproducten en daar is op zich niks mis mee. Maar er is ook nik smis met eerlijke melk van bij ons. Onlangs ontmoette ik Ann Verdoorent van melkerij de Meulenkouterhoeve. Deze melkboerin is een goedlachse vrouw met een passie voor haar vak en haar koeien. Ze leidde me rond in de melkerij.

“In 2015 nam ik de melkveestal van mijn ouders over”, vertelt Ann. “Sindsdien hebben we heel wat zaken gemoderniseerd en hebben we in dierenwelzijn geïnvesteerd. Zo hebben we lichtplaten in de stal waardoor de koeien in natuurlijk licht kunnen leven. De koeien kunnen vrij in de stal rondlopen en ze hebben allemaal een eigen ligbed. Verder hebben we ventilatoren voor als het te warm wordt en zelfs een koeborstel. Deze zorgt voor een massage voor de koeien (lacht)!”

“Dankzij de mestschuiven wordt de stal zo’n 3 à 4 keer per dag schoongemaakt. Die mest recycleren we ook. We persen het vloeibare deel uit de mest en gebruiken de droge mest om de ligbedden van de koeien in de strooien. Daar liggen ze maar al te graag in! Ook qua voeding zorgen we ervoor dat onze koeien niks tekort krijgen. Ze krijgen een mengeling van gras en mais dat we zelf kweken.”

“We melken de koeien zo’n 2 keer per dag, dat geeft gemiddeld zo’n 20 liter melk per keer. Koeien die goed hun best doen krijgen van ons wat extra. Ze dragen een zender en die scant hoeveel liter melk ze geven maar met die zender kunnen ze ook binnen in de krachtvoerautomaat. Die zorgt voor lekkere krachtvoer. Wij noemen dat ook wel ‘snoepekes’.”

“Ik ken alle 120 koeien bij naam en we vinden het echt belangrijk dat ze zo comfortabel mogelijk leven. Daarom raakt het me wel als mensen de prijzen van melk steeds willen zien dalen of als ze denken dat wij de dieren slecht behandelen. Mijn koeien zijn mijn leven en ik werk elke dag met hart en ziel.”

Afkoelen met een milkshake bij Café De Mol

Heerlijke melk, vraagt om een lekker receptje. Zoals een milkshake bijvoorbeeld. Deze zomer kun je allerlei milkshakes van bloggers proeven in het Café De Mol. Ook mijn aardbeienmilkshake zal er te verkrijgen zijn.

Aardbeienmilkshake met witte chocoladekoekjes

Ingrediënten (voor 2 milkshakes)

 • 600 ml koude melk
 • 3 bollen aardbeienijs
 • 8 verse aardbeien + enkele voor de afwerking
 • 2 witte chocoladekoekjes
 • 1 reep witte chocolade, fijngehakt

Voor de witte chocoladekoekjes (15-tal koekjes)

 • 150 g kristalsuiker
 • 150 g boter
 • 1 ei
 • 300 g zelfrijzende bloem
 • 2 repen witte chocolade in stukjes

Bereiding

 1. Maak de chocoladekoekjes.Verwarm de oven voor op 180°C. Meng de boter met de suiker en het ei in de keukenrobot of met de mixer. Voeg de bloem en de stukjes witte chocolade toe tot je een mooi stevig deeg krijgt.
 2. Neem een bakplaat met bakpapier en schep telkens een eetlepel koekjesdeeg op de bakplaat per koekje. Laat genoeg ruimte tussen de verschillende koekjes.
 3. Bak de koekjes zo’n 15 minuten in de oven. Laat ze afkoelen.
 4. Maak de milkshake.Mix de melk met het aardbeienijs en de aardbeien tot een gladde milkshake. Schenk de milkshake in de glazen. Verkruimel er de witte chocoladekoekjes over en werk af met wat extra fijngehakte witte chocolade en enkele aardbeien. Serveer meteen.

De Mol aan zee

Door het enorme succes van De Mol beslisten de makers om ook hetgrote publiek te laten proeven van het populaire tv-format. In een containercomplex van zo’n 800 m2bevindt zich een virtualreality-spelruimte waar liefhebbers van het spelprogramma samen met hunpersoonlijke bubbel op speurtocht kunnen gaan naar de Mol. Op het gelijkvloers, in Café De Mol, is het heerlijk vertoeven op het grote terras, mét een hapje en een lekkere milkshake. Ga er eens een keertje langs en proef van mijn aardbeienmilkshake deze zomer!

Blogpost in samenwerking met Lekker van bij ons.