Menu

High tea met Whittard of Chelsea

whittard-of-chelsea

Maar liefst 130 jaar (!), zolang bestaat het Britse merk Whittard of Chelsea al. Ze staan bekend om hun high quality thee’s en infusies in originele smaken en megadecadente mengelingen voor warme chocolademelk. Ideaal voor bij een echte high tea!

Eigenlijk moeten we Anna, de zevende hertogin van Bedford (van 1783 tot 1857) bedanken. Het was zij die de afternoon tea in het leven riep.  Het verhaal gaat dat de tijd tussen het ontbijt en het diner destijds veel te lang was en Anna er niet in sloeg om dit vol te houden. Daarom trok ze zich in de namiddag terug in haar boudoir en vroeg haar bedienden om haar stukjes brood te brengen, besmeerd met boter en confituur, macarons, taart, koekjes en sandwiches. Daarbij nodigde ze dan haar vriendinnen uit om samen te genieten van een tasje thee. Het werd een gelegenheid voor vrouwen van status en ook vandaag nog serveren prestigieuze hotels en eethuisjes in Engeland een verfijnde high tea/afternoon tea.

whittard-1

My cup of tea

Het luxe theemerk Whittard of Chelsea speelt maar al te graag in op die geschiedenis en brengt een heel verfijnde selectie luxe thee’s op de markt in super schattige doosjes. Onlangs mocht ik het merk samen met enkele andere bloggers ontdekken in Hotel De Witte Lelie in Antwerpen. Qua setting en sfeer kon dat alleszins al tellen. Ik was hier nog nooit geweest maar het hotel ademt luxe en geschiedenis uit. Een beter kader voor een high tea kan ik moeilijk bedenken.

whittard-2

Theeweetjes

Tussen al het proeven door kregen we een theeworkshop met allerlei nuttige tips. Wist je bijvoorbeeld dat gele thee de meest zeldzame is? En dat fruitthee eigenlijk niet bestaat maar dat dat een infusie genoemd wordt? Er ging een hele nieuwe wereld voor mij open! De thee’s en fruitinfusies van Whittard zijn bovendien fantastisch. Van super verfijnde witte thee tot een theemengeling met aardbei en munt, lavendel of gebakken appeltjes. De thee’s kan je bovendien warm of koud drinken maar ze passen ook prima in een cocktail, proef dit receptje!

tea-discoveries-chelsea-garden-main

Chelsea Garden Fizz 

[left] Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 10 g Chelsea Garden tea
  • 100ml kokend water
  • 75g suiker
  • 100ml of Strawberry Gin (van Wilkin & Sons)
  • 1 fles prosecco

[/left] [right]

Bereiding

Laat de thee zo’n 12 uur infuseren met het kokend water. Zeef de infusie en breng zachtjes aan de kook met de suiker. Laat nadien nog zo’n 10 minuten sudderen en laat de infusie volledig afkoelen. Doe de gin en de siroop in de glazen. Werk af met de prosecco.

[/right] En chocolade, dat ook ja

Naast thee heeft Whittard of Chelsea ook super lekkere mengelingen voor chocolademelk in hun gamma. Denk aan 70% hot chocolate, salted caramel maar ook white chocolate met crème brulée of aardbei. Voor Halloween lanceerden ze een limited edition met peanut butter. No more words needed!

Wilkin & Sons

Een perfecte match voor bij al dat lekkers? De heerlijke confituren (en gins!) van Wilkin & Sons – ambachtelijk bereid met het beste fruit. Ik ben alvast grote fan van hun lemon curd, die blijkbaar ook perfect past bij cheesecake.

Ook proeven?

Tijdens de eindejaarsperiode vind je Whittard of Chelsea bij Delhaize maar het hele jaar door kan je gewoon bestellen via de webshop of boek een retourtje Londen, altijd goed!

Met dank aan Whittard of Chelsea, Tiptree, Wilkin & Sons en Hotel de Witte Lelie voor de fantastische ontvangst! Bedankt ook aan Bleuzé die deze smakelijke namiddag mogelijk maakte.