Er zijn zo van die middagen die je een heel jaar of langer bijblijven. Zo van die dagen waarvan je weet dat ze sowieso tot één van de beste namiddagen ooit zullen behoren. Wel zo’n maand geleden trok ik naar Harderwijk voor een lunch in ’t Nonnetje. Dat het fantastisch was!
Het was een schitterende namiddag, ijzig koud maar met een stralende zon. Caroline van Avocado van de Duivel had me meegevraagd om te gaan lunchen in ’t Nonnetje. Samen met Aniek van Cuberdon & Macaron (nieuwe blog is in de maak) en Harvey van Foodspotted trokken we er een dagje op uit.
Bij ’t Nonnetje** was de ontvangst meteen hartelijk. Vandaag zullen we een palinglunch voorgeschoteld krijgen. De diverse bereidingswijzen en de pairing van de palinggerechten met verschillende wijnen staan daarbij centraal.
Restaurant ’t Nonnetje is met z’n 2 Michelinsterren een vaste waarde in het Nederlandse culinaire landschap. Het bestaat ondertussen 20 jaar, waarvan 16 jaar met chef Michel van der Kroft achter het fornuis. Zijn enthousiasme is overweldigend. Ik vind het altijd fantastisch om gepassioneerde mensen aan het werk te zien, daar word ik zo gelukkig van!
We starten met een heuse ‘palingshot’, een krachtige bouillon van de graten van de paling om onze smaakpapillen op scherp te zetten. Nadien volgt een amusebordje dat eigenlijk meteen een volwaardig gerechtje is. “Wij houden niet zo van lieflafjes”, geeft de chef ons mee. Op het bord: gestoofde rode kool met rode koolsorbet, gestoofde spitskool, kardamom en gerookte paling. Er boenk op zoals wij zeggen, de toon van de namiddag is meteen gezet!
De lunch zet zich verder aan een behoorlijk snel tempo. Bij elk gerecht krijgen we niet 1 maar wel twee bijpassende wijnen, naar mijn mening telkens een klassiekere en een iets gewaagdere versie. Voor mij was dat misschien wel wat veel van het goede, twee glazen per gerecht is niet nodig.
We hebben het geluk om vlakbij Alex Koelewijn van DUPAN te zitten, zij beheren het Eel Stewardship Fund’ (ESF) in Nederland en Alex weet duidelijk waarover hij spreekt. Hij goochelt met cijfers en termen en houdt onze aandacht vast met enkele opvallende anekdotes. Wist je bijvoorbeeld dat elk land zijn specifieke voorkeuren heeft voor paling? In Nederland wordt hij bijvoorbeeld vaak gerookt gegeten en wij houden niet van te grote palingen terwijl ze in andere landen wel palingen kweken tot 3,5 kg! Intussen verschijnt er een terrine van ganzenlever en gerookte paling met oude aceto balsamico en bereidingen van rode biet op ons bord. Zeer fijn gepresenteerd en een pure verwennerij voor smaakpapillen.
Ook de Belgen aan tafel worden niet vergeten want dan komt er een bereiding van Paling in’t groen met structuren van pompoen en haringkuit. Zeer lekker maar ik mis net een beetje fraîcheur in het gerecht. Nadien volgt mijn absolute topfavoriet: Japanse gelakte unagi paling met dimsum van paling, shiitake en paksoi en een unagi-vinaigrette. Wauw! Ik kan zo wel 3 porties op!
Bij de laatste bereiding is er weer aan ons gedacht. Chef Michel komt met een hele resem spruitjes die hij aan de stronk bereidt zoals een kip aan ’t spit. My god wat is dit lekker en origineel. Bovendien levert het tafereel een paar amusante foto’s op! We krijgen er gebrande kabeljauw met brandade van spruitjes en gerookte paling en een saus van zuurkool bij.
Michel wordt intussen bekroond tot terechte palingpatron van Nederland. Hij vertelt hoe zijn liefde voor paling werd ontwikkeld tijdens zijn vakantiewerk in een palingrokerij. Alex Koelewijn: “Als Paling Patron werpt van der Kroft zich op als fervent voorstander van het prachtige dier dat paling heet. Hij vindt een verantwoorde afkomst van zijn producten net zo belangrijk als de kwaliteit en smaak ervan. Michel presenteert met trots paling als culinair product en hecht daarbij belang aan een weloverwogen en verantwoorde keuze.” Er volgt een luid applaus!
Last but not least sluiten we af met een dessert van tropisch fruit, bloemen, ijs van Thaise curry (!) en coulis van passievrucht. Wauw ik ben werkelijk van mijn sokken geblazen. Lang geleden dat ik nog zo verrast was door een dessert. Voor mij ongetwijfeld regelrecht in mijn top 10 van beste desserts ooit (en dat wil wat zeggen!). Maar onze culinaire namiddag is nog niet voorbij. We krijgen elk een grote houten lepel waarmee we in de pot hemelse chocolademousse van de chef mogen dippen. Lachende gezichten, een warme gloed van nostalgie en de smaak van overheerlijke chocolade maken dit tot een geweldig ‘kippenvelmoment’. Nog een pasteis de belem en een cannelé erbij en wij konden werkelijk bijna tot in België rollen. Wat een fantastische lunch.
Bij deze wil ik dan ook graag een grote dankuwel richten aan Caroline voor de uitnodiging, aan Harvey en Anniek voor het toffe gezelschap. Aan John van www.gastropedia.nl voor de topontvangst en aan de eigenaar en de meest enthousiaste chef Michel die ik ooit zag. Bedankt ook aan Alex Koelewijn voor de vele palingweetjes, aan dat verhaal komt ongetwijfeld nog een staartje!
Meer info over en recepten met paling vind je op ikhouvanpaling.nl.