Menu

Kerstmenu: hoofdgerecht: hazenrugfilet met crème van zoete aardappel, geroosterde wintergroenten en veenbessenkonfijt

hoofdgerecht-kerstmenu-hazenrug

Ook voor het hoofdgerecht van het kerstmenu koos ik voor een makkelijk receptje. Want je wil toch ook niet de hele avond achter het fornuis staan hè! De puree, de saus en de geroosterde groenten maak je een dag van te voren. De dag zelf hoef je enkel nog maar het vlees te bakken, de rest op te warmen en te genieten!

Voor de liefhebbers (en ik hoor daar eigenlijk wel bij) kan je hier ook nog amandelkroketjes bij serveren.

Ingrediënten (8 personen)

  • 8 hazenrugfilets
  • 8 grote zoete aardappelen
  • snuifje kurkuma en een snuifje currypoeder
  • boter
  • 3 pastinaken
  • 3 winterpenen/ gekleurde wortelmix
  • 3 conference peren
  • olijfolie
  • honing
  • 5 dl bruine fond/ wildfond
  • 2 dl rode wijn
  • 3 sjalotjes
  • 2 teentjes look
  • veenbessenkonfijt
  • 1 laurierblaadje
  • 1 kruidnagel
  • optioneel: amandelkroketjes

Bereiding

Een dag op voorhand:

  1. Maak de puree: schil de zoete aardappelen en kook ze gaar in gezouten water. Mix ze tot een puree met een klontje boter en kruid af met peper, zout, een snuifje kurkuma en currypoeder.
  2. Maak de saus: het beste is als je een stukje hazenfilet kan aanbakken voor de saus en de saus begint met de braadsappen van het vlees. Stoof hierin de fijngesneden sjalotjes aan en blus met rode wijn. Voeg het laurierblad, de kruidnagel en wat veenbessenkonfijt toe. Giet er de fond bij en laat tot de helft inkoken.
  3. Maak de geroosterde groentemix: schil de groenten, laat de schil aan de peren. Snijd reepjes van de groenten en de peren en leg de mengeling in een ovenschaal, snijd twee sjalotjes en twee teentjes look fijn. Leg ze bij de groenten en de peren in de ovenschaal, druppel er wat olijfolie over met peper, zout en een beetje honing en eventueel wat tijm. Meng alles goed en rooster de groenten 20 minuten in een oven op 180°C.

De dag zelf:

1. Zet de groenten opnieuw in een oven van 180°C. Warm de puree op en zet de saus op een licht vuurtje.

2. Kruid de hazenrugfilets met peper en zout. Bak ze kort aan in een pan met boter.

3. Haal het vlees uit de pan en laat de filets rusten in aluminiumfolie.

4. Trek een streep op het bord met de puree. Schik er de hazenrugfilets op. Doe er wat saus over en schep er wat veenbessenkonfijt bij. Serveer met de schaal geroosterde groenten.