Menu

16 x ontbijten en brunchen in Antwerpen

Ja het zal niet de eerste keer zijn dat een Antwerpenaar dat zegt, maar ik hou echt van mijn thuisstad! Eén van mijn favoriete weekendactiviteiten is uitgebreid ontbijten of brunchen in de stad. Jaar in jaar uit verzamelde ik dan ook mijn lievelingsadresjes. Omdat jullie er zo veel naar gevraagd hebben, besloot ik om hier eindelijk al mijn favoriete adresjes op te lijsten. Mochten jullie nog suggesties of leuke plekjes kennen, laat me dan zeker iets weten. Ik trek graag op ontdekking!

1 Walvis

Het is nu bijna een jaar geleden dat we verhuisd zijn naar de Zurenborg buurt in Antwerpen. Eén van mijn favoriete adresjes hier is ongetwijfeld ‘De Walvis’. Zalig voor een aperitiefje in de zomer op het terras maar ook één van de beste ontbijtadresjes in Antwerpen. Denk aan avocadotoast, eggs Benedict en wentelteefjes met gebakken banaan. Zo lekker!

Walvis
Walvisstraat 1
2018 Antwerpen

2 Barchel

Toen ik voor het eerste keer bij Barchel binnenwandelde, wist ik niet waar ik moest kijken. Het  grote oude herenhuis is gewoonweg prachtig! Maar ook de sfeer en het eten zijn er zalig. Ga voor de breakfast bagel met avocado, huevos rancheros, shakshuka of pannenkoeken met banaan. Allemaal even lekker!

Barchel
Van Bréestraat 6
2018 Antwerpen

3 Moss

Terwijl ik dit schrijf, bedenk ik mij dat ik hier dringend nog eens terug moet gaan. Moss opende nog niet zo heel lang geleden samen met Bar Palmier. De zaak is in handen van Ellen en Dennis van toprestaurant  L’Epicerie du cirque. Koffiebar Moss blijkt geïnspireerd op hun vakantie in Zweden waar ze mooie herinneringen aan hebben. Hier kun je terecht voor een ontbijt, een koffie en koude en warme broodjes. Ook kinderen zijn hier meer dan welkom!

Moss
Volksstraat 11-13
2000 Antwerpen

4 Pain Pidou

Deze topper opende nog niet zo heel lang geleden zijn deuren maar behoort nu al tot mijn favorieten.  Pain Pidou is meer dan een gewone bakkerij.  Het is een heerlijk plekje waar de tijd even stil staat. Hier geniet je van een kopje koffie of thee met gebak maar vooral van het zalige ontbijt. Ga voor de Pain Pidou brunch met heerlijke hummus, rode biet, fijne groentjes maar ook manchegokaas, parmaham, feta, Griekse yoghurt met fruit en granola én een zalige botercroissant met confituur.

Pain Pidou
Kruishofstraat 136
2020 Antwerpen

5 Butcher’s coffee

Toegegeven, ik ben hier nog maar één keer geweest toen het net opende. Maar ik heb hier binnenkort nog eens een ontbijtje gepland want alles ziet er zo heerlijk uit en vriendinnen van mij zijn er helemaal wild van. Meer info en lekkere foto’s volgen snel ;-)!

Butcher’s coffee
Kasteelstraat 57
2000 Antwerpen

6 Tearoom Lints

Vroeger woonde ik hier achter de hoek en kwam ik hier elke zondag langs voor versgebakken koffiekoeken en (de allerbeste!) pistolets. Nu woon ik wat verder maar als ik hier dan langs kom, heb ik meteen een excuus voor een uitgebreid ontbijt. Lekker royaal met een eitje, glaasje cava, vers fruitsap, koffiekoeken, pistolets, brood én wat ik heel belangrijk vind is dat de kwaliteit van de charcuterie ook echt goed is. Je kunt hier ook allerlei extra’s bijbestellen zoals bv. gerookte zalm en geniet dus van een echt ontbijt zoals jij het wil. Ik vraag dan stiekem naar een macaron bij mijn kopje thee. Dat maakt het helemaal af.

Tearoom Lints
Vleminckveld 68
2000 Antwerpen

7 Maurice – dit adresje is definitief gesloten

Als we het over brunchen hebben, kunnen we deze klassieker moeilijk uit het oog verliezen. Want Véronique Leysen mag zich gerust één van de brunchkoninginnen van Antwerpen noemen. Wie er niet genoeg van kan krijgen, neemt gewoon haar brunchboek mee en gaat thuis zelf aan de slag!

Maurice coffee & knits
Coyels Osylei 88
2600 Berchem
&
Schoenmarkt 35
2000 Antwerpen

8 Bardin

Bardin Antwerpen

Dit plekje ontdekte ik nog niet zo lang geleden maar ik was meteen fan. Hier wil ik wonen! Het herenhuis is zo mooi ingericht en het uitzicht op de grote tuin achteraan is pas echt verrassend. Voor liefhebbers van de eerlijke keuken en een relaxte service! Je voelt je hier meteen thuis.

Bardin
Mechelsesteenweg 102
2018 Antwerpen

Opgelet: Bardin is enkel open tijdens weekdagen!

9 Charlie’s

Charlotte aka Charlie is zo één van die ondernemende vrouwen die ik enorm bewonder. Vol passie opende ze enkele jaren geleden haar koffiebar Charlie’s. Dat bleek meteen een schot in de roos want elke dag zit het hier afgeladen vol met mensen die zich verlekkeren op haar uitgebreide en originele ontbijt (de tapenades, confituren en de chocopasta’s zijn to die for!). Charlie’s werd vorig jaar ook verkozen tot de beste koffiebar van Vlaanderen. Reserveren is de boodschap!

Charlie’s
Volksstraat 66
2000 Antwerpen

10 Mirlo’s – dit adresje is definitief gesloten

Mirlo’s is ongetwijfeld de schattigste ontbijtbar van de stad. Denk aan roze en veel snoepjeskleuren. Ik ga hier steevast voor het verloren brood met vers fruit of de spiegeleitjes met spek. Oh en die schattige spulletjes hier zijn ook te koop!

Mirlo’s
Verbondstraat 1
2000 Antwerpen

11 Caravan

Caravan ligt voor ons wat uit de richting maar als we op ’t Noord moeten zijn, is dit één van onze favoriete plekjes. Ga voor de huevos rancheros, warme havermout of speltgranola. Vanaf de lente kun je hier picknickmanden bestellen om je ontbijt zo mee te nemen naar Park Spoor Noord. Hoe zalig is dat?!

De Caravan
Damplein 17
2060 Antwerpen

12 Tartine

Tartine is zo één van die plekjes waar je ontbijt overgaat in een brunch, je brunch in een lunch en je lunch in een vieruurtje mét taart! Met de uitgebreide kaart kun je hier echt wel even blijven plakken. Voor fans van dikke boerenboterhammen met allerlei lekkers!

Tartine
Minderbroedersrui 60
2000 Antwerpen

13 Tinsel

Denk aan lange houten tafels, gedroogde bloemetjes, Scandinavische vibes en super lekkere en gezonde ontbijtjes. Dat is Tinsel. Altijd ontzettend druk maar wel gezellig en erg lekker. Eén van de hotspots op het Zuid.

Tinsel 
Sint-Paulusplaats 30, 2000 Antwerpen

14 Cuisinette Domestic

De orignele bakkerij van Domestic is achter onze hoek en sinds we verhuisd zijn, ben ik echt verslaafd aan hun brood en de zalige koffiekoeken (krieken met pistache!). Maar bij Cuisinette Domestic kun je ook ter plekke ontbijten. Beneden vind je enkele plekjes in de zalige retro keuken en boven hebben ze enkele ruimtes prachtig ingericht. Hier voel je je een echt meisje à la Alice in Wonderland! Blijf na je ontbijt gerust plakken voor de high tea want oh boy dat is pas echt genieten!

Cuisinette Domestic
Lange Gasthuisstraat 5
2000 Antwerpen

15 Cafématic

Cafématic ligt aan het Vleminckveld, vlak bij de Nationalestraat en de Kammenstraat. Hier kun je zelf je ontbijtje samenstellen. Je hebt een aantal vaste opties maar je kunt lekkere extra’s bestellen als manchego of huisgemaakte garnaal- of krabsalade. Lekkere koffiekoeken en theetjes. Ook wanneer het kouder is, is het hier nog leuk om buiten te ontbijten met een dekentje!

http://www.cafematic.be

16 Le Pain Quotidien

Ok ok, Le Pain Quotidien is een keten en vind je in de meeste grote steden in België en zelfs in het buitenland. Maar ik ben fan! LPQ staat gegarandeerd voor kwaliteit. Ik vind het er ook heerlijk ongedwongen om te ontbijten en het is er altijd gezellig. Mijn favoriet? Het ontbijt met ricotta en gerookte zalm.

Le Pain Quotidien
Meerdere vestigingen in Antwerpen