Menu

Antwerpen is grote winnaar op de prestigieuze Venuez Hopitality Awards

133a0806

Gisterenavond werden voor de vierde keer de VENUEZ Hospitality Awards uitgereikt in het Casino van Knokke-Heist. In totaal werden er veertien awards uitgedeeld aan de top van de Belgische hospitality: van beste cocktailbar en meest originele restaurantconcept, over horecaondernemer van het jaar, best design en Rookie of the Year. Met 6 awards mag de Koekenstad zich de grote overwinnaar van de avond noemen.

En de award gaat naar….

BEST HOTEL CONCEPT én BEST DESIGN: JAM (Brussel)
Het JAM-hotel bleek de beste punten te scoren en kaapte zowel de award voor best hotel concept àls die voor best design weg. JAM zet Brussel volgens de jury opnieuw op de kaart als internationale bestemming en bevat alle elementen om de huidige generatie reizigers naar Brussel te lokken.

ROOKIE OF THE YEAR: Sam D’Huyvette (BLVD BOUTIQUE – Sint-Martems-Latem) 
Sam D’Huyvetter ging aan de haal met de award van Rookie of The Year 2016. Hij durft én doet het ook met stijl: in minder dan drie jaar een brasserie, cateringbedrijf, foodtruck en een foodmarket openen.

DAREDEVIL – PROOF (Gent)
De bar-shop-tasting room PROOF in Gent ging hier met de hoofdprijs lopen. Alles wat je er ziet in deze bar, kan je proeven. En diegenen die willen,  kunnen een apothekersflesje kopen van 5, 10 of 20 centiliter om thuis na te genieten.

BEST RESTAURANT CONCEPT – BARACCA (Leuven)
Bij Baracca klopte het totaalplaatje als een bus. Het restaurant biedt studentenstad Leuven een alternatief om lekker te gaan eten in een ongedwongen sfeer en te laten kennismaken met het Italian foodsharing-concept.

133a1419

CULINARY TALENT – DIMITRI PROOST (Antwerpen)
De prijs van Culinary Talent of The Year werd voor het eerst uitgereikt aan het vernieuwende, culinaire talent (onder de 35 jaar) dat afgelopen jaar opviel door een eigen zaak te beginnen, de bestaande zaak te vernieuwen of in de kijker liep met zijn/haar gerechten of visie. Dimitri Proost mag zich een jaar lang Culinary Talent noemen. Met zijn Antwerpse restaurant Dim Dining (recht tegenover het Fornuis) brengt hij Japan tot in België. Alles wordt voor je neus klaargemaakt volgens de regels van de kunst. Ik ben hier onlangs gaan proeven en ik was enorm onder de indruk van de skills van deze chef. Een uitgebreide blogpost volgt!

BEST BARISTA: MARC DANIELS (Kaffabar – Brussel)
Marc Daniels werkt enkel met kwaliteitsproducten: de beste en meest verse koffie, thee en chocolade. In zijn zaak kan je je eigen koffiekennis aanscherpen en kiezen voor een V60, AeroPress, Chemex of French Press filtermethode. Koffieliefhebbers die gek zijn op specialty & origin coffee halen er hun hart op. Durvers drinken er een ‘espresso martini’ of ‘espresso tonic’.

133a1442

BEST COFFEE CONCEPT: BUTCHER’S COFFEE (Antwerpen)
Het Antwerpse Butcher’s Coffee is een no-nonsens koffiebar waar je een perfect geserveerde koffie krijgt voorgeschoteld. Ook de inrichting, met een knipoog naar de vroegere slagerij klopt.

BEST BAR CONCEPT – BAR BURBURE (Antwerpen)
Bar Burbure van sommelier Jurgen Lijcops (ook bekend van The Glorious en de Forest gins) is het ontbrekende pareltje aan de Antwerpse kaaien en niet zomaar een cocktailbar. Je drinkt er naast een ‘Old Fashioned’ of ‘Moscow Mule longdrink’ ook zijn eigen ontwikkelde gin, heerlijke wijnen – aangepast aan het seizoen, de beste bieren, Spaanse sherry’s en een fijne collectie cognacs.

BEST COCKTAILBAR – BIJOU (Antwerpen) 
Met Bijou staat de Belgische cocktailscène steviger op de kaart. In een cocktailbar van dit niveau én met de heren Ben Belmans en Dieter Van Roy achter de bar, zijn de gemaakte drankjes van absolute wereldklasse. Alles begint met een goed product en daar draait het allemaal om bij Bijou. Het is een gezellige bar om lang te blijven hangen.

133a1134

BEST BARTENDER – DIDIER VAN DEN BROECK (DOGMA – Antwerpen)
Vorig jaar won Didier Van den Broeck ook wel ‘the crazy bartender’ genoemd, nog de award ‘Rookie of the Year’. Dit jaar mag hij zich beste bartender noemen. Didier is een jonge creatieveling die goochelt met smaken en geuren. Hij bouwde met succes zijn zaak in het Antwerpse centrum, Dogma Cocktails, uit. Een loungy cocktailbar, waar je unieke en inventieve creaties proeft. Ik vermelde deze fantastische zaak ook al in mijn lijstje van de beste cocktailbars in Antwerpen.

BEST RESTYLING – CUCHARA (Lommel)
Het sterrenrestaurant Cuchara mocht deze award in ontvangst nemen. Kok Jan Tournier verhuisde het restaurant naar de kunstig ingerichte achterbouw van het bestaande huis dat zijn overgrootouders nog hebben gebouwd. Hij liet er zijn voorliefde voor architectuur en kunst in weerspiegelen. Eyecatcher is een zeven meter lange okerkleurige glazen boom die al zwevend aan het plafond hangt.

BEST HOSPITALITY CONCEPT – BOURY (Roeselare)
Boury is een zaak met een ijzersterk en trendbepalend concept, een verrassende inspiratie voor de branche. De perfecte vertaling hoe een sterrenzaak er vandaag moet uitzien. Tijdens de zomer worden de gasten ontvangen op het terras – aan tafel word je in de watten gelegd met verfijnde creaties. En voor gasten die willen blijven slapen: er zijn 3 gerenoveerde kamers. Ik denk dat ik dit dringend eens moet gaan testen!

ENTREPRENEUR OF THE YEAR: John Verept
De award Entrepreneur of The Year wordt uitgereikt aan de hospitality-ondernemer van het jaar. De prijs gaat naar de professional die het afgelopen jaar een unieke performance heeft neergezet met een onderscheidende visie op het gebied van gastvrijheid en stijl. Die man is John Verept, een horecaondernemer met een oog voor cultuur. Zijn zaak RAS, Restaurant Aan de Stroom, bevindt zich in het iconische gebouw van het Zuiderterras. John zit ook achter het concept Victor in de Brusselse Bozar. Een bijzondere plek, die een unieke renovatie kreeg.