Menu

De 10 beste culinaire festivals van het seizoen!

Barrio Cantina 6 copy

Terwijl de meerderheid onder ons nog krampachtig tickets probeert te bemachtigen voor Tomorrowland, de line up van Rock Werchter stevig bestudeerd of zijn planning opmaakt voor het festivalseizoen bekijk ik het seizoen vol culinaire events en festivals. Het lijkt alsof die het laatste jaar echt gaan boomen zijn zonder dat we het zelf doorhebben. Daarom hier een overzicht van de leukste culinaire festiviteiten dit seizoen. Haal die agenda’s maar boven, it’s going to be one hell of a summer!

 

Culinaria – The Belgium effect:  6-10 mei 2015 in Brussel

culinaria-logo

Culinaria gaat de chauvinistische toer op dit jaar en brengt een ode aan de Belgische topchefs. Laat je verwennen door een culinair programma en een van de gastronomische topmenu’s (vanaf 80 euro) in Tour & Taxis te Brussel.

http://www.culinariasquare.com/nl/accueil/

Dimange: 10 mei in het Felix Pakhuis te Antwerpen

dimange3

dimanche (Frans zelfst. nw. (m); zondag) + manger (Frans ww., eten) = eten op zondag Enkele zondagen per jaar wordt de lichtstraat van het Felix Pakhuis te Antwerpen omgetoverd tot een Premium Foodtruck Market met de beste foodtrucks, leuke muziek en vooral een hele gezellige sfeer. Lees hier mijn verslag van de vorige editie. Gratis toegang.

http://felixpakhuis.nu/event/d-i-m-a-n-g-e-premium-food-truck-markt/

Antwerpen Proeft: 14-17 mei 2015

Antwerpen proeft

Vroeger vond Antwerpen proeft steeds plaats samen met het Antwerpse Bollekesfeest. Sinds een paar jaar staan deze twee los van elkaar en focust Antwerpen Proeft echt op de Antwerpse toprestaurants die hun proevertjes voorschotelen en je op die manier laten kennismaken met hun keuken en culinaire visie. Het gaat van klassiek Belgisch-Frans tot authentiek Aziatisch, van sterrenchefs tot jong talent, hartig en zoet. Ook foodtrucks en kleinere producenten zullen aanwezig zijn. Toegang: 5,5 euro die recht geeft op een welkomstdrankje ter plekke en een huisaperitief in een deelnemend restaurant. Proevertjes afzonderlijk te betalen.

http://www.antwerpenproeft.be/

Gent Smaakt: 13- 17 mei

Gent Smaakt-47-157920_width280

Vier dagen lang wordt de nieuwe stadshal op het Emile Braunplein omgetoverd tot het decor van het culinair evenement: Gent Smaakt! Een 20-tal restauranthouders en cateraars serveren hun beste hapjes en gerechten. Proef van de gevestigde waarden of neem deel aan de culinaire infosessies.

http://www.gentsmaakt.be/

Barrio Cantina: 21-25 mei 2015 en  3 tot 6 september 2015 in Antwerpen, 13-17 mei, 17-26 juli, 10-13 september in Gent, 4-7 juni in Brugge

barrio cantina copy 4

 

Barrio Cantina is een heerlijk foodtruck festival. Vorige jaar vond de eerste editie plaats in Antwerpen en ik vond het geweldig. Exotische vibes, hapjes van over de hele wereld , vrolijke kleuren en muziek. Een klein beetje vakantie toch wel. Oordeel zelf en lees hier mijn verslag van vorig jaar.

http://www.barriocantina.be/

strEAT // Summer: 22 mei in het Felix Pakhuis te Antwerpen

STREAT_Flyer-mei1

Op vrijdag 22 mei wordt de lichtstraat van het Felix Pakhuis omgetoverd tot de gezelligste straat van’t Stad. Nippen van cocktails en champagne, proeven van de lekkerste bites van foodtrucks onder een streepje muziek van de resident dj’s. Dat kan toch niet slecht zijn hè.

http://felixpakhuis.nu/event/streat/

Restaurantweek: 28 mei tot en met 7 juni (nationaal)

Vina Clara copy 1

Twee keer per jaar vindt er de restaurantweek van diningcity plaats.Tijdens deze periode eet je in de allerbeste restaurants voor een klein prijsje. Proef van een gastronomisch driegangendiner aan slechts 29,5 euro per persoon of ga voor de driegangenlunch aan 24,5 euro per persoon. Snel reserveren is de boodschap!

Vina Clara neemt ook deel aan de restaurantweek. Lees hier mijn verslag van een etentje bij Vina Clara.

http://www.restaurantweek.be/

Limburg Proeft:  juni 2015 in Hasselt (nog niet bevestigd)

Limburg proeft

Limburg Proeft gaat uit van hetzelfde concept als Antwerpen Proeft. Gevestigde Limburgse restaurants tonen er het beste van zichzelf en serveren enkele gerechtjes in amusevorm. Proeven maar!

http://www.limburgproeft.be/

Antwerps ginfestival: 13 juni 2015

ginotheek copy2

13 juni is het World Gin Day en voor de allereerste keer wordt er dan in Antwerpen een ginfestival georganiseerd onder het mom van lekkere gin-tonics en foodtrucks. Oorspronkelijk was een bescheiden event gepland in de Ginotheek (lees hier mijn verslag) maar al snel bevestigden 10 000 bezoekers hun komst dus dat zou wat krap worden. De nieuwe locatie blijft voorlopig nog geheim, spannend!

Flemish Foodbash: 5 juli 2015 op het strand van Oostduinkerke

 

Flemish foodbash editie2

Flemish Food  Bash is een actie van Jong Keukengeweld van Toerisme Vlaanderen. Jong Keukengeweld wil jonge topchefs in de kijker zetten en jongeren laten kennismaken met Vlaamse gastronomie van wereldniveau. De tweede editie van dit culinaire feest zal plaatsvinden op het strand van Oostduinkerke waar de beste jonge chefs niet alleen in de potten zullen roeren maar ook muziek zullen draaien. One hell of a beachparty I presume! Lees hier mijn verslag van de eerste editie.

http://www.flemishfoodbash.com/

Hapje Tapje: 2 augustus 2015 in Leuven

Hapje-tapje-02_tcm16-14456

Hapje-Tapje is ondertussen toe aan zijn 26 ste editie. Elk jaar op de eerste zondag van augustus worden de Leuvense straten omgetoverd tot een Bourgondisch speelterrein vol kraampjes gevuld met allerlei lekkers. 

http://www.leuven.be/bierstad/home/activiteiten/evenementen/hapje-tapje/

foto: www.leuven.be