Menu

Op ontdekking in de nieuwe Dôme

Dôme is een iconisch restaurant in Antwerpen, midden in de Zurenborgwijk, vlak bij de prachtige Cogelsosylei en nu ook achter onze hoek. Sinds kort waait er een nieuwe wind in het restaurant, een diner drong zich op…

Het kwam aan als een mokerslag, “De Dôme gaat sluiten!”, klonk het. De kranten stonden er vol van, de culinaire liefhebbers in de buurt werden ongerust. “Wat zou er in de plaats komen? Wie zou het overnemen?” Amper een half jaar na sluiting van de Dôme waait er al een nieuwe wind. Achter het roer, of beter gezegd de potten staat Frédéric Chabbert, internationaal gerenommeerde topchef gevormd door culinair icoon Alain Ducasse. Hij stond aan het fornuis van diverse sterrenrestaurants. Zo werkte hij onder meer in restaurant Louis XV *** in Monaco en als executive chef in restaurant Petrus** van het Shangri-La hotel in Hong Kong.

Met zijn voorganger Julien Burlat heeft Frédéric Chabbert niet alleen de Franse nationaliteit gemeen. Beide koken in de eigentijdse Franse geest die door chefs als Alain Ducasse, Pierre Gagnaire en Michel Bras de laatste decennia werd uitgetekend. Wij waren alvast ontzettend benieuwd naar de nieuwe gerechten en reserveerden een tafeltje bij onze nieuwe buren.

Aan tafel

De ontvangst is hartelijk. Evangeline ontvangt ons met een grote glimlach en een oprechte vriendelijkheid en gastvrijheid die me terugneemt naar onze reis door Zuid-Oost Azië. We starten met een glaasje champagne die ons jammer genoeg niet werd voorgesteld maar wel prima smaakte bij de overheerlijke soezen gevuld met crème van parmezaan. De lat ligt meteen hoog. Nadien volgt nog een jelly van champignons met krab, smaakvol en een prima verfrissing voor onze smaakpapillen.

Als eerste gerecht krijgen we een salade van tomaat, stekelbes, nectarine, verse amandel en paarse basilicum. Dat klinkt misschien ontzettend eenvoudig maar het was overheerlijk. De chef vertrekt duidelijk vanuit topproducten en zet maximaal in op pure smaken en kwaliteit. Top! In het glas kiezen we voor een Pouilly Fumé Pierre Précieuse van 2015, één van mijn lievelingswijnen en blijkbaar ook van Evangeline. Ze glimlacht om onze keuze en we raken al snel aan de praat over heerlijke wijntjes, macarons en Hongkong.

Nadien volgt een gerechtje met traag gegaarde eidooier (op lage temperatuur) met doperwtjes, zoete crème van wortel, gepekelde radijs, rode ui en gerookte paling. Opnieuw topproducten en ook een prima introductie tot de technische kennis van de chef. Dan volgt een gerechtje van gebrande makreel uit de Noordzee met gele courgette en jus van girolles. De makreel is perfect gegaard en de jus is licht en smaakvol bereid.

Maar het is vooral het hoofdgerecht dat ik me nog heel lang zal herinneren. Duif d’Anjou met artisjok en ongetwijfeld één van de beste sauzen die ik ooit geproefd heb. Gemaakt met de ingewanden van de duif en bijgevolg ontzettend intens en rijk van smaak, mooi glanzend van textuur en heerlijk bij een stukje duif, rosé vanbinnen maar krokant van vel. Het gerecht is pure power en toont de oprechte passie van een chef die duidelijk met liefde kookt. Ons glas biologische cabernet franc uit Bourgeuil past er prima bij.

Na de duif volgt een eenvoudig bordje met een stukje geitenkaas en een crème van pistache. Mooi in evenwicht en het is opnieuw het gebruik van topproducten dat dit op zich simpele gerecht zo heerlijk maakt. Mijn lief kiest voor de chocoladetaart met 70% donkere chocolade, praliné en geraspte Braziliaanse cacao. Subliem!

Afsluiten doen we met een soepje van kersen uit de Mont Ventoux met pistache, Forest Vermouth en melkschuim.  We passen voor de dessertwijn, wegens een druk schema de volgende dag maar er wordt ons jammer genoeg ook niet gevraagd naar koffie of thee. Al kan dat ook aan onze gezichtsuitdrukking liggen (zo eentje van een gelukzalig voldaan gevoel). Wel heel fijn dat chef nog even aan tafel komt. Hij vindt het prima hier in België, heeft het helemaal naar zijn zin en vindt de wisselwerking met Dôme sur mer heerlijk. “Eind deze week komen er nog nieuwe topduifjes binnen”, zegt hij enthousiast. En ja echt een mens zou er bijna meteen voor terugkeren.

Ook proeven?

Restaurant Dôme
Grote Hondstraat 2
2018 Antwerpen
03/ 239 90 03
Zondag en maandag gesloten
www.domeweb.be

6-gangenmenu aan 75 euro p.p., aangepaste wijnen aan 34 euro p.p. – 3 gangenlunchmenu aan 35 euro p.p.

Reserveren is aangeraden. Ga niet af op het menu van de website. De chef laat zich elke dag opnieuw inspireren door het marktaanbod.

Met dank aan heel het team van Dôme voor de fantastische avond!