Menu

Dinotaart voor Lola

Kan jij een dinotaart maken voor Lola? Dat was de vraag waarmee collega Maria mij vorige week een beetje overviel. Haar dochtertje Lola is namelijk gek op dinosaurussen en wilde voor haar derde verjaardag een dinotaart, wel eentje voor meisjes want laat het even duidelijk zijn dat dino’s niet enkel voor jongens zijn. Het deed me een beetje denken aan mezelf vroeger toen ik gek was van Platvoet en ‘Walking with the dinosaurs’. Ja dinosaurussen konden ook mij vroeger wel bekoren. Vandaag beperkt mijn dinoliefde zich echter tot het eten van dinosauruskoeken, want zeg nu eerlijk, die word je toch nooit beu!

Enfin mijn dinotaart, gewaagd maar voor mij geslaagd wanneer ik het blije gezichtje van Lola zag. Voor echte diehards!

dinotaart copy

 

 

Bereidingstijd: voor de taart +- 2,5 uur, voor de decoratie +- 1,5 uur.

Benodigdheden: 1 springvorm 20 cm, 1 springvorm 16 cm, een rooster, een deegrol en een paletmes.

Ingrediënten (20 personen)

Voor de biscuit

  • 10 eieren
  • 250 g griessuiker
  • 180 g bloem
  • 80 g maïzena (hierdoor wordt de biscuit flexibeler)

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180°C (afhankelijk van het soort oven op 200°C, de stand waarop jij normaal cake bakt).
  2. Zeef de bloem en de maïzena (zo krijg je geen klonters in je biscuit).
  3. Mix de eieren met de suiker tot lichtgeel-witachtig schuim (het volume moet ongeveer 3 tot 4 keer toenemen en dit kan wel even duren).
  4. Spatel de bloem met maïzena voorzichtig deel per deel onder het eibeslag (het deeg moet hierna zo snel mogelijk in de oven, anders verliest het lucht en zakt het in)
  5. Giet in de cakevormen en strijk de bovenkant glad met een paletmes.
  6. Bak 12 minuten in de oven.
  7. Haal de biscuit uit de oven en ontvorm onmiddellijk. Leg de biscuits op een rooster met een vochtige handdoek erop. Anders blijft de biscuit aan je rooster plakken!

Voor de vulling:

  • 500 g boter
  • 500 g poedersuiker
  • 1/2 potje speculaaspasta
  • 100 g mascarpone
  • 4 repen melkchocolade
  • 5 el cacaopoeder

Bereiding

Meng de boter met de suiker tot je glazuur krijgt. Eerst wordt het mengsel een beetje korrelig maar geen paniek, het duurt even vooraleer de het “pakt”. Verdeel de boterglazuur in 3 gelijke delen. Hou 1 deel gewoon apart, meng 1 deel met de mascarpone en de speculaaspasta en meng het derde deel met de gesmolten chocolade en de cacao.

dinotaart 2 copy

Voor de afwerking:

  • 1 kg witte rolfondant
  • marsepein en rolfondant in kleurtjes naar keuze
  • decoratie: bloemetjes, vlinders,…

Bereiding

  1. Snijd de twee biscuits (de grote en de kleine) elk in drie delen. Leg telkens één deel klaar, smeer er wat vulling op en leg er dan het tweede deel op, weer wat vulling en vervolgens het derde deel.
  2. Bestrijk elke taart afzonderlijk langs de buitenrand met de gewone botercrème. Strijk glad met een paletmes.
  3. Snijd de rolfondant in twee delen (2/3 en 1/3), rol de fondant vrij dun uit met een deegrol. Drapeer de uitgerolde fondant (2/3) over de grote taart, snijd de overtollige fondant weg en strijk glad. Doe het zelfde met de kleine taart.
  4. Bestrijk de grote taart in het midden met een beetje van de botercrème. Zet er de kleinere taart op.
  5. Werk af met decoratie naar keuze of maak een leuke dino!

Lola dino