Menu

Op bezoek in de tomatenserre

We eten met z’n allen massaal tomaten maar weet je eigenlijk hoe tomaten groeien, hoe ze gekweekt worden en welke soorten en smaken er zijn? Ik trok op ontdekkingstocht bij Stoffels Tomaten.

Enkele weken geleden bevond ik mezelf in het midden van de velden in Rijkevorsel. Toegegeven, ik dacht eerst dat mijn geweldige oriëntatie (en gps!) me nu echt helemaal in de steek hadden gelaten maar uiteindelijk vond ik toch mijn weg naar de grote tomatenserres van Stoffels.

Ik werd er ontvangen door Petra en Steff die me vol enthousiasme een rondleiding gaven door de serre. Wat een tomatenpracht! Zoveel kleuren, groottes en verschillende soorten tomaten… het wordt duidelijk dat hier alles gedaan wordt om absolute topkwaliteit te kunnen leveren.

Pionier in smaaktomaten

Stoffels is een pionier in het tomatenvak. Hier staat kwaliteit voorop en probeert men telkens op zoek te gaan naar nieuwe soorten en smaken. Zo is de Toma’Dor een echt paradepaardje. Deze kerstomaat met een uitzonderlijke smaak is onevenaardbaar en wordt gebruikt door tal van toprestaurants in de meest verfijnde gerechten.

Met een hart voor mensen

Het valt me ook op dat iedereen hier met een glimlach rondloopt. Jong of oud, van welke afkomst ook. Stoffels wil maximaal inzetten op kansen voor iedereen. Ze willen mensen beoordelen op de kwaliteit van hun werk en hun engagement, maar nooit veroordelen omwille van afkomst, leeftijd of beperking. Zo namen ze een aantal jaren geleden een werkneemster aan met een beperking die zich met hart en ziel smeet voor de job. “Haar droom was echter om kapster te worden”, vertelt Petra met een grote glimlach. “Dus na een paar jaar knipte ze het haar van bijna al het personeel! Intussen is ze haar droom gevolgd en heeft ze een eigen kapsalon opgericht. Ik vind het ontzettend belangrijk dat iedereen zich hier goed voelt en echte gelijke kansen krijgt. Wij willen mensen echt ondersteunen!”

Bio of puur natuur?

Terwijl we verder door de serres struinen, vertelt Petra over hun teeltproces. “De wetgeving in België stelt dat groenten enkel bio kunnen zijn als ze in volle grond groeien.” Toch hecht Stoffels enorm veel belang aan duurzaamheid en zet het bedrijf hier maximaal op in. Zo worden de tomaten gekweekt op natuurlijk kokossubstraat en ook dat substraat wordt na gebruik weer verwerkt. Voor de bevruchting worden er hommeltjes ingezet. Vroeger gebeurde dat door met stokjes langs de planten te lopen maar nu zorgen de hommels voor een natuurlijke bevruchting. En ze hebben het hier blijkbaar zo naar hun zin dat ze de serres niet verlaten. Bovendien wordt het regenwater gerecycleerd en zet Stoffels maximaal in op het gebruik van biologische bestrijdingsmiddelen. “Omdat smaken natuurlijk moeten komen”, aldus Steff. Rest de kritische vraag of labels altijd zo belangrijk zijn. Zo ja geldt hier dan de stempel ‘puur natuur’ of ‘beter dan bio?’

Automato

Nog zo’n indrukwekkende innovatie is de Automato (heb je ‘m?). Deze tomatenautomaat vind je spoedig in je buurtwinkel of supermarkt en als het aan mij ligt, mogen ze dit ook prompt overal invoeren in scholen en op kantoor. Je draait aan de handige hendeltjes en stelt zo zelf je kleurrijke tomatenbeker samen. Handig toch? En in tijden van discussies over ongezond eten en overvloedige suikers toch zeker innovatief te noemen. Wat een fijn idee om ook kindjes meer groenten te doen eten!

Op het bord

Na de rondleiding kreeg ik ook een geweldige voorraad aan tomaten mee waarvan ik nog steeds smul ( ja deze blijven echt lang goed!) en waarmee ik vrienden en familie omver blies. De tomaat blijkt echt aan haar revival bezig! Jullie reageerden ook ontzettend enthousiast op mijn tomatenfoto op Instagram-stories waarvoor dank! De tomaten deden verder ook dienst voor tal van foodstylingprojecten en shoots. Binnekort verleid ik jullie dus met heel wat lekkere receptjes. Voorlopig stel ik jullie deze suggesties al even voor:

Tomaten – burrata salade

Mini quiches met kerstomaatjes, spinazie en brie

Smakelijk!