Menu

Tomatensalade met burrata en gerookte olijfolie

tomaten burrata salade

Je hebt ze misschien ook al gezien, de prachtige flessen olijfolie van Antico Frantoio Muraglia, afkomstig uit het Italiaanse Puglia. Onlangs ontdekte ik naast hun klassieke olijfolie ook de gerookte olijfolie ‘Fumo’. Daarbij dacht ik spontaan aan heerlijk romige burrata en frisse kleurrijke kerstomaatjes. 

Antico Frantoio Muraglia ontstond vijf generaties geleden in Andria, de hoofdstad van Puglia – de bakermat van italiaanse olijfolie. Toen Savino Muraglia een majestueuze Coratina-olijfboom kocht, ging hij regelrecht in tegen iedereen die beweerde dat er geen toekomst zat in landbouw en olijven. Maar volhardend als hij was, begon hij met de productie van olijfolie en luidde zo het begin van een succesverhaal in. De producten van Muraglia worden in 40 landen verkocht in de meest prestigieuze winkels, zoals Harrods in Londen, La Fayette in Parijs en Dean and Deluca in New York.

Coratina

De ambitie van de familie is om de beste Italiaanse extra vergine olijfolie te maken. Enkel de olijfsoorten Coratina en Peranzana worden gebruikt. Van de pluk tot en met de botteling wordt steeds gewerkt met de hoogste kwaliteitseisen. Het resultaat is een olie met een bijzonder lage aciditeit en een consistentie, kleur, smaak en aroma van de bovenste plank.

orci famiglia

Met de ambitie om de beste Italiaanse olijfolie te maken, wordt elke detail onder de loep genomen. Daarom zocht Savino Muraglia naar flessen die de kwaliteit van de olie optimaal bewaart. Hij was geboeid door de eigenschappen van Terra Cotta. Het poreuze aardewerk laat de olie beter ademen waardoor de oxidatie tot het absolute minimum herleid wordt. Elke fles wordt met de hand vervaardigd en gedecoreerd. Het prachtige design maakt van elke fles een collectorsitem. capri 2

De flessen vind ik fantastisch, ze staan heel leuk in de keuken en je kan ze gewoon zo op tafel zetten. Liefst van al wil ik ze eigenlijk allemaal! Maar de inhoud telt natuurlijk ook. De olijfolie is echt heerlijk, heel verfijnd zonder wrange nasmaak. Ook de gerookte olijfolie Fumo is een openbaring. Deze olijfolie pronkt vanaf nu dus hoog bovenaan in mijn favorietenlijstje. De olijfolie van Antico Frantoio Muraglia vind je in enkele speciaalzaken en bij Licata Vini.

Tomatensalade met burrata en gerookte olijfolie

IMG_1816

Ingrediënten (2 personen)

  • handvol verse rucola
  • mengeling van tomaten (van bij Stoffels)
  • 1 burrata
  • verse basilicum
  • zwarte peper van de molen
  • fleur de sel
  • gerookte olijfolie – Fumo

Bereiding

  1. Schik de rucola op de borden. Snijd de tomaatjes in schijfjes en leg ze op de salade.
  2. Snijd de burrata in stukjes en schik ze tussen de tomaatjes. Werk af met verse basilicum, zwarte peper, fleur de sel en gerookte olijfolie.