Menu

Vegetarische lasagne met pompoen, bospaddenstoelen en ricottabechamel

Ah de herfst. Toegegeven het is wat wennen aan die regenbuien na zo veel maanden zon (langste zomer ooit!), maar het is ook wel gezellig toch? Dit is zo’n gerecht dat je echt wil eten op een regenachtige herfstdag. Op en top comfortfood, leuk om te maken en echt niet zo moeilijk! Want zelfs de klassieke bechamel heb ik vervangen door een snelle en echt mega makkelijke versie ;-). Je kunt ook echt alle kanten uit met dit recept. Wil je ‘m vegan dan kun je prima vegan kaas gebruiken hiervoor. Toch liever met vlees? Een laagje pancetta will do the trick. Bugetvriendelijk? Dan kun je toch een klassieke bechamel maken en gewone champignons gebruiken (ook lekker!). Feest op tafel? Een beetje truffeltapenade onder de bospaddenstoelen en dit doordeweekse gerecht wordt een topper voor de feesttafel. Smakelijk :-)!

Recept: Vegetarische lasagne met pompoen, bospaddenstoelen en ricottabechamel

Ingrediënten – 4 pers. – 45 min. + 25 min. in de oven

  • 1 pak verse lasagnevellen (+- 200 g)
  • 1 butternutpompoen (in blokjes)
  • 200 g (bos)paddenstoelen
  • bosje bladpeterselie
  • enkele takjes verse tijm
  • 1 teentje knoflook
  • 1 ui
  • snuifje paprikapoeder
  • snuifje cayennepeper
  • snuifje kaneel
  • 1/2de kl currypoeder
  • scheutje sojasaus
  • 3 el olijfolie
  • peper en zout

Voor de ricottabechamel

  • 500 g ricotta
  • 3 el gemalen gratinkaas (hou een beetje apart voor de afwerking)
  • 2 el gemalen cheddar
  • 4 el gemalen parmezaanse kaas
  • peper en zout

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Neem een bakplaat met bakpapier en leg hier de pompoenblokjes op. Kruid ze met peper, zout, het currypoeder en bedruppel ze met olijfolie. Rooster ze zo’n 25 à 30 min. in de oven.
  3. Zet de ricotta op het vuur met de gemalen kaas en laat alles zachtjes opwarmen. Meng goed tot een gladde saus en kruid met peper en zout. Hak de tijm fijn (zonder de steeltjes) en meng onder de saus.
  4. Pel de knoflook en de ui en snipper fijn. Hak de bospaddenstoelen fijn. Neem een steelpannetje en bak hier de knoflook, ui en de paddenstoelen in aan met wat olijfolie. Kruid met peper en zout en voeg de sojasaus toe. Laat even kort bakken. Hak de bladpeterselie fijn en meng onder de bospaddenstoelenmengeling.
  5. Haal de pompoenblokjes uit de oven. Mix ze glad (met een staafmixer of in de cutter) met het paprikapoeder, de cayennepeper en het kaneelpoeder, wat peper en zout.
  6. Neem een ovenschaal en vet de bodem in met wat olijfolie. Leg er een laagje lasagnevellen op. Lepel er dan wat van de pompoencrème, de bospaddenstoelenmengeling en de ricottabechamel op. Leg dan opnieuw een laagje lasagnevellen en bouw zo verder op. Werk je laatste laag ricottabechamel af met de rest gemalen kaas.
  7. Zet de lasagne zo’n 25 à 30 min. in de oven en eventueel de laatste 5 minuten onder de grill voor een krokant korstje.

Tips:

  • Liever wat vlees: voeg wat laagjes pancetta toe aan de lasagne.
  • Liever volledig vegan: vervang de ricotta door een vegan kaas.
  • Liever budgetvriendelijker: gebruik gewone champignons en vervang de ricottabèchamel door een klassieke bèchamel. Kies voor 1 gemalen kaassoort.
  • Liever wat feestelijk: doe wat truffeltapenade onder de bospaddenstoelenmengeling