Menu

Witte chocolademelk met ijs van zoute karamel

Zelf ijs maken vond ik als kind al geweldig alleen hadden wij toen zo’n ijsmachine waarvan het element minstens 24 uur in de diepvries moest afkoelen op voorhand en dat was altijd gedoe. Maar onlangs mocht ik de professionele ijsmachine van Cuisinart testen. Die koelt onmiddellijk en dus kan je spontaan ijs maken en naar hartenlust experimenteren wanneer je er zin in hebt. Ik startte met een basis vanilleijs dat ik omtoverde tot ijs van zoute karamel (my favorite!). Oh boy er is niks zo lekker als ijs dat vers gedraaid is. Echt top! Je eet dit ijs uiteraard gewoon zo. Als heerlijk feestdessert of tussen de feestdagen door als super de luxe chocolademelk met een bolletje ijs. Enjoy!

Ingrediënten – 2 personen

Voor de witte chocolademelk:

 • 400 ml halfvolle melk
 • 100 g witte chocolade

Voor het basis vanille-ijs:

 • 160 g suiker
 • Merg van 1 vanillestokje
 • 300 ml halfvolle melk
 • 200 ml room
 • 5 eidooiers

Voor het ijs van zoute karamel:

 • Basis vanille-ijs
 • 100 g golden callets van Callebaut (of andere karamelchocolade)
 • 3 el zoute karamelpasta (te koop in de meeste supermarkten of bij Dille en Kamille)

Bereiding

 1. Start met het basis vanille-ijs. Klop de helft van de suiker op met de eidooiers tot een witte luchtige massa. Breng intussen de melk aan de kook met de rest van de suiker en het vanillemerg.
 2. Haal de melk van het vuur en giet ze beetje bij beetje onder het eidooiermengel. Mix terwijl je het mengsel toevoegt. Giet nadien alles terug in de kookpot en zet op het vuur. Laat niet koken! Maar laat het mengsel zachtjes indikken. Het mengsel is klaar als je een streep kan trekken door het mengsel op een houten lepel zonder dat het terug in elkaar loopt. Giet het mengsel in een kom en bedek met plastic folie zodat er geen vel op komt. Laat volledig afkoelen in de koelkast.
 3. Meng de room onder het mengsel en laat minimum 2 uur, bij voorkeur een volledige nacht, afkoelen in de koelkast.
 4. Je kan nu ijs gaan maken! Giet het ijsmengsel in de Cuisinart ijsmachine met de paddel voor ijs. Zet de timer op 45 minuten en zet het deksel erop. Laat de machine draaien. Doe er de laatste 5 minuten de chocoladecallets en de karamelpasta bij.
 5. Maak de witte chocolademelk door de chocolade te smelten in de melk. Laat een beetje afkoelen.
 6. Giet de witte chocolademelk in de glazen en lepel er een bolletje zoute karamel ijs in. Werk af met wat extra chocolade callets en zoute karamelpasta. Serveer onmiddellijk.

Recept in samenwerking met Cuisinart. Alle info over deze fantastische ijsmachine vind je hier.