Menu

Zoete kerst: feestelijke macarons met witte chocolade en vanille

macaronscopy1

 

Mmmm…. macarons! Een website die ‘Macaron Manon’ noemt, zonder hét recept voor macarons, dat kon toch echt niet langer uitblijven. Zeker niet met de feestdagen in het vooruitzicht want euh zoetigheid met kerst is voor mij het allerbelangrijkste en dus start ik het receptengedeelte van de kerstspecial met feestelijke macarons. Serveer ze bij de koffie of geef ze als cadeautje!

Ik moet eerlijk toegeven dat het voor mezelf ook een zoektocht is geweest. Ik wilde hier niet afkomen met een recept dat maar half lukt maar wel met eentje waar de macarons perfect mee zijn. Ik denk dat ik er deze keer toch bijna in geslaagd ben ;-). Binnenkort ga ik op bezoek bij een bevriende Franse chef die mijn macarons onder de loep neemt om te kijken wat er nog beter kan, spannend!

Ingrediënten (20 macarons)

Voor de macarons:

 • 3 eiwitten (gebruik ouder eiwit op kamertemperatuur)
 • 50 g kristalsuiker
 • 200 g poedersuiker
 • 120 g amandelpoeder
 • snuifje zout
 • optioneel: 1/4de tl wijnsteenpoeder (dit is niet hetzelfde als wijnsteenzuur maar staat ook bekend onder crème de tartre om de eiwitten te stabiliseren)
 • kleurstof (poedervorm)

Voor de vulling:

 • 1 potje gecondeseerde gesuikerde room
 • 3 repen witte chocolade
 • 1 vanillestokje

macaronscopy2

 

Bereiding:

 1. Zeef de poedersuiker, het amandelpoeder en een heel klein beetje kleurstof in een mengkom.
 2. Neem een tweede mengkom en klop hierin de eiwitten schuimig met de crème de tartre, klop er dan in drie delen de kristalsuiker onder tot het eiwit volledig stijf is in pieken.
 3. Nu komt de belangrijkste stap: het macaroneren. Spatel heel voorzichtig een derde van het amandelbeslag onder de eiwitten tot het volledig is opgenomen. Doe het zelfde met nog een derde en het laatste deel. Het beslag mag niet te lopend zijn maar ook niet te vast en moet mooi glanzen.
 4. Spuit mooie cirkels op een bakplaat met een siliconen bakmatje of bakpapier. Laat de macarons zo’n 30 minuten rusten. Voel aan de macarons met je vinger, ze mogen niet meer kleven.
 5. Maak ondertussen de ganache. Zet de gecondenseerde gesuikerde melk op het vuur samen met de witte chocolade. Snijd een vanillestokje open, voeg de zaadjes toe aan de chocolade en leg er de stokjes bij. Breng bijna tot aan het kookpunt zodat je een dikke massa krijgt. Haal de vanillestokjes eruit en laat afkoelen.
 6. Bak de macarons zo’n 15 minuten in een oven van 150°C. Laat ze volledig afkoelen alvorens je ze van het bakpapier verwijdert.
 7. Vul de macarons met de chocoladevulling en zet ze eventueel in de koelkast. Smullen maar!