Menu

Bilbao: verrassend lekkere citytrip

thumb_IMG_4693_1024

We zouden een lastminute boeken tijdens de kerstvakantie, dat stond vast. Maar dat bleek moeilijker dan eerst gedacht. De prijzen liepen hoog op en onze vakantie leek in het water te vallen. Op het nippertje vonden we betaalbare vliegtickets naar Bilbao en dat bleek een verrassend lekkere citytrip!

Bilbao is de grootste stad van de Spaanse autonome regio Baskenland. Blijkbaar is dit niet de meest populaire citytripbestemming, nergens vonden wij een specifieke reisgids over Bilbao en ook op het internet konden we weinig vinden. Maar onbekend is niet onbemind want wij keerden alvast helemaal voldaan terug van onze reis. Bij aankomst neem je voor slechts 1,45 euro pp de Bizkaibus (rijdt om het half uur), die je naar de stad brengt. Bilbao is een leuke stad met zowel een modern als een oud gedeelte. In ‘las siete calles’ of ”de 7 straatjes’ in het oude centrum wandel je langs kleine winkeltjes en vele bars. De Plaza Nueva is hier duidelijk de place to be voor pintxos. Pintxos zijn de Baskische versie van de tapas en zijn vaak kleine culinaire kunstwerkjes met luxe-ingrediënten. Hapjes op hoog gastronomisch niveau zeg maar. Overal in de stad vind je bars waar je heerlijke pintxos kan eten. Wijntjes proef je hier voor amper 1,40 euro. Probeer ook de ‘Txakoli’, een heerlijke lokale wijn. Pintxos betaal je tussen de 1 à 3 euro afhankelijk van de bar. Je kunt ook ‘raciones’ of ‘medio raciones’ bestellen, dat zijn iets grotere porties hapjes die je makkelijk in gezelschap kan delen. Vanaf een uur of 12 en opnieuw rond een uur of 5 lopen de bars hier aardig vol. Zo vol dat al het volk ook op straat staat te keuvelen en te borrelen. Sommige straten lijken wel één groot café  met geroezemoes!

Bilbao Pinxtos 2 Bilbao Pinxtos

 

Beste pintxos

  • El Guretoki op de (Plaza Nueva: http://www.guretoki.com): hier proef je van iets duurdere pintxos maar het zijn wel echte kunstwerkjes!
  • Zurekin (Diputazio Kalea, 8, 48008 Bilbo, metrohalto Moyua): een gigantische bar met ontzettend veel soorten pintxos, de rolletjes met eend waren mijn favoriet, probeer ook zeker het stokbrood met een mengeling van parmezaan en ibericoham, het lijkt een beetje op vleessalade maar is zo veel beter!
  • Gozatu (meerdere vestigingen in de stad, er is er ook eentje op de Plaza Nueva): grote, bekende pintxos bar waar je ook raciones kunt bestellen
  • Brass 27 (http://www.brass27.com): lekkere hapjes en een gezellige sfeer, hier kan je ook zitten aan de tafeltjes

Op de markt

Breng zeker ook eens een bezoek aan de ‘Mercado de la Ribera’, een van de grootste overdekte markten van Europa. Je gaat hier misschien geen vis kopen maar je kan hier ook lekkere pintxos proeven en op het terras in het zonnetje zitten. Het gebouw zelf is een prachtige mix tussen modern en glas-in-loodramen.

Bilbao Mercado de la Ribera 1 Bilbao Mercado de la Ribera 2

Kunst

Tussen de pintxos door maak je uiteraard tijd voor wat cultuur. Een bezoek aan het Guggenheim museum is een absolute must wanneer je in Bilbao bent. Het gebouw langs buiten alleen al is enorm indrukwekkend. Het hele gebouw is bedekt met schubvormige titanium platen die prachtig glanzen in de zon. Naast het Guggenheim staat een gigantische spin van kunstenares Louise Bourgois. Verder vind je buiten nog ‘De Puppy’ of ‘el pup’ van kunstenaar Jeff Koons zoals ze in Bilbao zeggen. De collectie in het museum zelf vond ik echter minder indrukwekkend dan de buitenkant. Het kunstwerk ‘La matera del tiempo’ van Richard Serra vond ik wel prachtig. Eten kan in het sterrenrestaurant Nerua of in de iets goedkopere bistro.

Bilbao Guggenheim Bilbao Guggenheim 2 Bilbao Guggenheim en brug calatrava

Naast het Guggenheimmuseum kun je de mooie Zubizuri brug over lopen van de bekende Spaanse architect Calatrava. Deze brug verbindt het oude met het nieuwe centrum.

Topgastronomie

Ook in het nieuwe centrum kan je prima shoppen op de Gran Via en vind je heel wat toprestaurants in de buurt. Bilbao en de naburige stad San Sebastian tellen samen de meeste restaurants met Michelin sterren in Europa! Wij vonden ons diner in La Vina del Ensanche alvast fantastisch! Vina del ensanche bestaat uit een delicatessenwinkel, een gastronomisch restaurant en een iets toegankelijkere bistro. Wij kozen voor de bistro en aten zelfs buiten onder de terrasverwarmers (in december!). We werden omver geblazen door het uitzonderlijke gastronomische niveau. Voor amper 30 euro per persoon kregen we een degustatiemenu voorgeschoteld om u tegen te zeggen. Een fles goede wijn, vind je hier al vanaf 11 euro.

Bilbao Vina de Esanche 1 Bilbao vina del ensache 2

Verder aten we nog in restaurant Laruzz, dat bekend staat om de paella en fideua (een Spaans gerecht dat lijkt op paella maar dan met pasta in plaats van rijst). De gerechten waren lekker maar minder verfijnd dan gedacht. Mispak je niet aan de voorgerechten, die zijn gigantisch en kan je delen door wel 4 personen! ‘Para picar’ zoals de Spanjaarden zeggen.

Bilbao Laruzz

Nieuwjaar vierde we in het restaurant Nura. Het menu was top! Let wel op want op 31 december en 1 januari zijn er veel restaurants dicht in Bilbao.

Bilbao Nura menu

Met al dat lekkers zou je haast nog vergeten dat Bilbao vlak bij de zee ligt. Wij trokken erop uit naar het naburige Getxo. We namen de metro tot aan Neguri, van aan de metrohalte loop je eigenlijk gewoon naar beneden tot aan het tankstation. Daar sla je rechts af en loop je verder naar beneden. Je ziet de zee zo voor je! Zalig is het om te wandelen langs de dijk. Op de dijk vind je enkele leuke restaurants waar je kan zitten op het terras met zicht op zee. Loop zeker de dijk af tot aan de witte huisjes op de heuvel na de bocht, daar vind je een oud vissersdorpje ofwel ‘porto viejo’. Wanneer je hier de steile trappen oploopt (geen nood, ook onderweg zijn barretjes!) kom je langs vele restaurants en wandel je zo het dorp in. Hier zitten mensen op de trappen of op terrasjes te genieten van een cerveza (een pintje!) en een portie versgevangen garnalen. Heerlijk! Wandel de trappen tot helemaal boven op en wandel dan rechts het dorp in (de tegenovergestelde richting van hoe je de dijk afwandelde), hier vind je de metrohalte Algorta waar je de metro kunt nemen naar de Bilbao.

Bibao zee Getxo Bilbao zee Getxo 2

Kortom Bilbao is een hele fijne stad waar zowel foodies, shopaholics als kunstliefhebbers aan hun trekken komen. Laat je verrassen!

 

Nog op zoek naar een hotel? Wij verbleven in het vernieuwde Mercure Jardines de Albia in een superiorkamer. Het hotel heeft mooie vernieuwde kamers en serveert een lekker ontbijt. Van hieruit bereik je makkelijk het oude en het nieuwe centrum.