Menu

Jammen in Bangkok met Jong Keukengeweld

Of ik last minute met Jong Keukengeweld meewilde op persreis naar Bangkok? Ja daar moest ik niet lang over nadenken. De gelegenheid? Het vierde Wereldforum rond Gastronomisch Toerisme. Samen met vijf jonge Vlaamse chefs trok ik naar de Thaise hoofdstad waar we ons lieten onderdompelen in de rijkdom aan nieuwe smaken.

We starten onze reis in het gezelschap van vijf jonge topchefs: Stijn Audenaart (Vos), Anthony Snoeck (Carcasse), Bram Heylens (’t Kreukeltje), Nils Proost (Petit Cuistot) en Jonas Haegeman (De Vijf Seizoenen). Tijdens het wereldforum rond gastronomisch toerisme willen zij de Vlaamse keuken in de kijker zetten. Ook minister van toerisme Ben Weyts vervoegt ons gezelschap. Tijdens zijn speech benadrukt hij vooral de verschillende ambachten waar België zo sterk in is: “Wij zijn niet het land van de chocolade maar het land van de chocolatiers, niet het land van het bier maar het land van de brouwers. Want hoewel we in Vlaanderen heel wat mooie producten hebben, zijn we vooral sterk in het verwerken ervan. We scoren hoog op het vlak van authenticiteit en vakmanschap.” Ondertussen verleiden onze Belgische chefs het gezelschap met een doosje pralines.

Tijdens de trip laten we ons inspireren door de vele geurige Thaise gerechten en exotische smaken. Na het congres bezoeken we heel wat authentieke foodmarkten. Ook Ben Weyts laat zich verleiden en zet zich achter de wok voor een Pad Thai Battle.

Opvallend is dat ook de Thai houden van ambacht en lokale producten. We leren bijvoorbeeld hoe kokosmelk gemaakt wordt en brengen een bezoek aan een palmplantage om de productie van palmsuiker te bekijken. In een lokale community zien we hoe de bekende Thaise ‘shrimp paste’ gemaakt wordt.

Maar het blijft niet bij kijken alleen.  Ter gelegenheid van het UNWTO worden onze keukenrebellen gekoppeld aan Thaise celebrity chefs. Samen ontwikkelen ze gerechten met Thaise én Belgische ingrediënten (de asperges, chocolade en het bier smokkelden wij stiekem mee in onze valies!).

“6 jaar geleden ben ik al eens op foodtour geweest in Bangkok”, vertelt Nils Proost (Petit Cuistot) enthousiast. “Sindsdien gebruik ik heel vaak Thaise invloeden in mijn keuken, vooral kaffirlimoen vind ik echt top. Voor de persconferentie combineer ik Belgische chocolade met de fruitige mangosteen. Een fantastische match!”

Ook Anthony Snoeck (Carcasse) pimpte de rijstpap van zijn restaurant al met Thaise invloeden als limoen. : “Ik vind het zalig hoe vriendelijk de mensen hier zijn, in België kunnen wij soms echt te veel zagen en klagen. Veel Thai hebben het een pak moeilijker dan wij maar doen alles met de glimlach. Daar kunnen wij echt nog wat van leren.”

Fantastisch om te zien hoe snel onze chefs gerechten in elkaar boxen met hun Thaise collega’s. Op slechts enkele uren tijd bedenken ze samen een heerlijk fusion menu voor een overheidsdelegatie en de pers:

Amuse door Stijn Audenaert & Phattanant Thongthong: kroepoek van tapioca met sepia, tomaat-garnaal en mayo van chili en koriander

Voorgerecht door Jonas Haegeman & Weerawat Triyasenawat : zacht gegaarde asperges met sausje van cashewnoten, Thaise aromaten en salted fish, emulsie van sweet basil met een olie van verse kurkumawortel en crème van eidooier

Eerste hoofdgerecht door Anthony Snoeck & Chom Pasidparchya: entrecôte à la minute bereid met bieranaise van blonde Leffe, Thaise salsa, crème van tamarinde en verse tamarinde blaadjes.

Tweede hoofdgerecht door Bram Heylens & Tarudee Sriwilasak : salade van gesauteerd witloof met chili, kaffirblaadjes en galangal, in kaffir gemarineerde Thaise zoetwatergarnaal met schuim van bisque met geuze van Oud Beersel, crumble van pecannoot, kafir en chili

Nils Proost & Surakit Khewkaew: ganache van donkere Callebaut, sorbet van mangosteen, vinaigrette met mangosteen, passievrucht, Thaise basilicum en koriander

Wat de Belgen en de Thai gemeen hebben? “Ze zijn allebei epicurians”, vertelt Nooror Somany Steppe, chef van the Blue Elephant. Zij opende als eerste een Thais restaurant in België in 1980. Daar baatte ze maar liefst 30 jaar haar restaurant uit tot haar liefde voor haar geboorteland haar 10 jaar geleden terug naar Thailand bracht. Hier opende ze 10 jaar geleden het gerenommeerde Blue Elephant in Bangkok. Intussen heeft de Blue Elephant restaurants in de hele wereld.

We sluiten onze avond af met een unieke aankondiging van minister Ben Weyts. In 2020 zal hij het Wereldforum rond Gastronomisch Toerisme naar België halen. Wordt vervolgd!

Alvast proeven? Voor de Jong Keukengeweld actie is het nog even wachten tot oktober maar natuurlijk kun je het hele jaar door terecht bij deze topchefs.

Meer over Bangkok? No worries er komt nog een blogpost aan met extra reistips en lekkere adresjes!

Met dank aan Visit Flanders & Jong Keukengeweld voor deze fantastische ervaring!