Menu

Proef mijn gerechtje bij Ikea!

Yes, het is zover! Vanaf vandaag kun je mijn gerechtje proeven bij Ikea. Ja echt waar! Zo’n jaar geleden ging ik de Ikea Foodblogger Challenge aan en werd ik gevraagd om een receptje te ontwikkelen met de vegetarische balletjes van Ikea. Ik liet me hiervoor inspireren door mijn reis door Zuidoost-Azië en bedacht er deze veggie Thaise curry mee.

Of ik wilde meedoen aan een Ikea kookwedstrijd? Daar moest ik niet lang over nadenken! Eigenlijk wist ik ook al vrij snel wat ik wilde maken. Ik heb een enorme passie voor reizen en wereldse smaken. Niks leuker dan de lokale keuken ontdekken en je laten verrassen door allerlei nieuwe smaaksensaties en ingrediënten. Voor dit gerecht liet ik mij bijvoorbeeld inspireren door mijn reis naar Thailand zo’n 7 jaar geleden. Toeval of niet, terwijl ik dit schrijf, zit ik eigenlijk in Bangkok voor een last minute persreis (ik mag dus niet klagen!!!).

In Thailand leerde ik de basisprincipes van de Thaise keuken kennen tijdens een kookles in het midden van de jungle van Krabi. Eerst trokken we naar de markt voor uitleg over de lokale ingrediënten en specialiteiten. Nadien mochten we zelf aan de slag. Ik was op slag verliefd op de super smaakvolle curry’s en ook vele maanden en jaren later staat er bij ons geregeld een Thaise curry op het menu.

Het moet intussen zo’n twee jaar geleden zijn dat ik voor het eerst mijn eigen originele twist gaf aan zo’n curry en een versie maakte met gehaktballetjes, mango en courgette. Toen Ikea me vroeg om een gerecht te maken met hun veggieballetjes van Ikea twijfelde ik geen seconde. Ik testte het uit en ook de veggieballetjes deden het prima in mijn curry.

Tijdens de wedstrijd zelf gingen allerlei foodbloggers aan de slag met hun balletjes en zag ik veel inspirerende recepten en gerechten. Els van Elisa kookt maakte bijvoorbeeld een Marokkaans stoofpotje en een kleurrijke salade met de balletjes. Ook haar gerechten verschenen eerder bij Ikea.

’T is natuurlijk super spannend om te horen dat je gerechtje in alle Ikea vestigingen in België zal verkocht worden en al helemaal geweldig om te horen dat jouw receptje met foto aan de ingang komt te hangen. Ik ben zo benieuwd naar jullie reacties!

Enkele maanden geleden ging ik al eens even voorproeven, want het is natuurlijk niet zo evident om een gerecht plots op zo’n grote schaal te verkopen. Enkele doorwinterde foodontwikkelaars gingen met mijn recept aan de slag en maakten er een ‘grootkeuken’ versie van. Veel zachter en minder pittig dan mijn eigen versie maar ik begrijp uiteraard dat niet iedereen van pikant houdt.

Om zelf mijn balletjes in het restaurant te zien moet ik dus nog even wachten tot ik terug ben maar ik ben alvast super blij om jullie dit leuke nieuws te kunnen aankondigen. Laat het smaken!

Zelf koken? Dat kan ook! Hieronder vind je mijn recept.

Thaise curry met vegetarische balletjes, courgette en mango

Ingrediënten (4 personen)

 • 24 vegetarische balletjes van Ikea, bevroren
 • 1 grote courgette, in partjes gesneden
 • 1 mango, geschild en in blokjes gesneden
 • 1 trosje kerstomaatjes, in twee gesneden
 • 2 el Thaise rode currypasta
 • 1 blik kokoksmelk
 • 1 teentje look, fijngesneden
 • sap van ½ limoen
 • verse koriander
 • 1 tl sojasaus
 • 1 el plantaardige olie

Bereiding

 1. Doe de olie in de wok. Stoof er de look in aan samen met de Thaise rode currypasta. Doe er de vegetarische balletjes bij en laat ze even meebakken.
 2. Blus het geheel met de kokosmelk. Voeg de courgettepartjes, mango en de kerstomaatjes toe.
 3. Draai het vuur zachter en laat het geheel nog zo’n 10 min. sudderen. Breng op smaak met de sojasaus, wat limoensap en verse koriander. Serveer met rijst.

Met dank aan Klaas De Buysser voor de mooie foto’s.