Menu

Ciao Milaan: Expo 2015

Milaan copy 11

 

De beste tripjes zouden er impulsieve zijn. Dat hoor ik wel vaker maar tot voor kort was ik meer iemand die een reis maanden van te voren plande en weken op internet zocht naar de beste tips, hotels,… Twee weken geleden was dat even anders en waagden we het erop. Zo gebeurde het dat ik tijdens het rondsurfen een promotie zag om de dag nadien te vertrekken naar Milaan, vanuit Antwerpen nog wel. Enkele minuten later, twee vliegtickets een snelle zoektocht op booking.com verder, drong het besef pas echt tot me door: whoehoew we gaan naar Milaan! Nog snel een een spurtje naar de Fnac voor een reisgidsje, tickets voor de wereldexpo vastleggen (ja want die opende op 1 mei!) en hopla alles bij elkaar in mijn valies, klaar!

Milaan copy 9

Vandaag zijn we 11 jaar samen, mijn liefste en ik, dus dat mocht wel gevierd worden. Elk jaar proberen we om iets origineels te doen, om net dat tikje anders te zijn. We hadden allebei net een hele drukke professionele periode achter de rug en voor we het wisten stond 1 mei voor de deur. We waren de week voordien allebei lichtjes teleurgesteld in onszelf omdat we niks gepland hadden, niks leuks gingen doen,… tot de dag voordien toen we in 1,2,3 beslisten om naar Milaan te gaan. Op nog geen 1,5 uur tijd vlogen we met Jetairfly vanuit Deurne naar Milaan. En tof dat dat was…

Milaan copy 6 Milaan copy 5

Euforisch was ik, ik ging naar de wereldexpo in Milaan! De expo wil dit jaar focussen op duurzame voeding en heeft als motto ‘voeding voor de planeet, energie voor het leven’. Het aantal deelnemende landen is enorm, ze hebben elk een eigen stand waarin ze hun visie op voeding in de toekomst willen meegeven. Tussendoor vind je een enorm paviljoen van Eataly ( een keten van winkels met restaurants in Italië die producten verkoopt van eerlijke Italiaanse producenten en op een enorme populariteit kan rekenen) met 20 verschillende restaurants uit de regio’s van Italië. Verder een enorm chocoladeatelier van de Zwitserse topchocolatier Lindt. Maar wij de Belgen, wij hebben nog wat werk aan ons chauvinisme… het opzet was goed dat wel, een enorme biertoog, frietkramen met stoeltjes in de driekleur, heel mooi allemaal ware het niet dat er geen bier en geen frieten waren bij de opening en dat niemand ter plaatse wist wanneer ze alles kwamen leveren. Een beetje een flop en zonde van de investering als je het mij vraagt. Maar bon laten we hopen dat dat de komende 6 maanden grondig goedgemaakt wordt en dat alle Italianen binnenkort bezwijken onder een Belgisch glas gerstenat met goudgele frietjes en een flinke toef mayonaise.

Milaan copy 10 Milaan copy 4 Milaan copy 8

 

Milaan copy 12Rijst zich waarschijnlijk ondertussen de vraag of we wat hebben gemerkt van al die commotie en het protest tegen de expo. Wel jullie zagen protest op het nieuws, wij waren in Milaan en hebben daar eerlijk gezegd niks van gemerkt. Maar ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik die studenten niet begrijp want eerlijk is eerlijk. Ik vond de expo een hele fijne ervaring, overal eten, prachtige standen van (bijna) alle landen maar het directe doel hiervan is mij echt ontgaan. Soms leek het eerder alsof elk land een soort promotiecampagne van zichzelf wilde lanceren met hun stand. Soms werden er producten verkocht maar vaker belandde je in een kunstzinnige wandeling tussen projectors en giga schermen.Heel mooi dat wel, maar nuttig? Wat is hier het businessmodel, het hogere doel? Handenvol geld heeft de expo gekost, dat was er wel aan te zien maar misschien is het ethisch gezien wel een beetje eigenaardig om een expo te houden over duurzame voeding, ecologie, … terwijl er achteraan tussen de standen hopen afval liggen en er met al het geld dat naar de expo gegaan is, heel wat hongerige magen gevuld hadden kunnen worden. En nee ik wil daarmee niet de wereldverbeteraar uithangen, ja de expo was prachtig, ik heb heerlijk gegeten en mooie dingen gezien en ja het is de moeite om ernaar te gaan kijken maar een kritische blik is hier wel aan de orde.

Milaan copy 3

Milaan is verder een fijne stad met een prachtige Duomo en tot de verbeelding sprekende Galleria Vittorio Emanuele waar de peperdure modewerken met trots hun nieuwe collectie uitstallen. En oh wat hou ik van die Italiaanse gewoonte, Aperitivo om 18 uur (uitgebreid aperitieven met een hapjesbuffet), eten tot 23 uur en afsluiten met een ijsje in een echte Italiaanse gelateria, zalig!  En wanneer ze hier naar een wellness gaan, doen ze dat in stijl tussen de zuilen in witte Romeinse gewaden (lees badmantels) met prosecco en een heel hapjesbuffet à volonté. “Want zoals de Italianen zeggen: het leven is te kort om slecht te eten en te drinken.”

Milaan copy 1 Milaan copy 2

Enkele tips:

  • Therme Milano: zalige thermen met een binnen en buiten gedeelte
  • Princi Bakery: zalige taartjes en pizza’s
  • Gulio, Pane e Ojo: een heel fijn ongedwongen restaurantje waar je tot laat in de avond kunt dineren voor een eerlijke prijs.
  • Palo Alto: een hippe aperitivo bar waar ’s avonds de stoelen aan de kant gaan voor live bands en dj’s.
  • Grom: two words: gelato baby!
  • Eat: culinaire supermarkt op de benedenverdieping van Coin