Menu

Ola Madrid!

Madrid copy1Fijne cañas y tapas, dat is ongetwijfeld een van de vele troeven die Madrid te bieden heeft. Afgelopen weekend reisde ik met veel zin (en honger!) af naar de Spaanse hoofdstad voor een korte maar zonnige citytrip.

Madrid bruist, laat dat duidelijk zijn. Overal in de straten, de bars en de vele restaurants voelen we de energie door ons lijf stromen. De heerlijke geuren van de Mercado de San Miguel trekken massa’s toeristen (waaronder wij die door de vertraging van de vlucht mega veel honger hebben) én Spanjaarden aan. Ze komen naar deze overdekte markt voor hun cañas y tapas, oftewel hun verfrissende pintjes vergezeld van kleine Spaanse hapjes. Alhoewel hier in Madrid houden ze meer van raciones of medio raciones, grotere porties tapas. Wij hebben ons zo afgelopen weekend wel een paar keer voller gegeten dan eigenlijk nodig was…

Madrid copy 2

El Jamon!

Maar de markt is zalig, verse jamon de Ibérico (Spaanse ham van het Ibérico varken), oesters, broodjes met calamares, paella, olijven, tapenades, tortilla, ijsjes, shakes, smoothies, cava en nog veel meer lekkers wordt hier uitgestald. Heel fijn om inspiratie op te doen en gewoon te genieten van allerlei verschillende smaken.

We zakken af naar het Plaza Oriente en het Palacio Real (het koninklijk paleis). Prachtige statige gebouwen omgeven door een vlaag van rust en groen.We lopen verder naar de Plaza España en lopen dan de Gran Via af om wat te shoppen. Pas dan besef je hoe duur het leven hier eigenlijk bij ons is. In ‘El Museo de Jamon’, drink je een pintje met een bordje salami’s voor amper 0,90 euro. Toegegeven het is er wel super druk. Maar in tegenstelling tot wat je zou denken vind je hier niet enkel toeristen. Ook de locals komen graag naar deze zaak waar de hammen aan het plafond hangen en een bord charcuterie nog geen 5 euro kost.

Trendy chique

Madrid copy 5 Madrid copy 9

Mag het wat trendyer, comfortabel en gezellig? Zak dan af naar Calle Puicerda of Calle Jorge Juan. Wij aten daar verschillende raciones in Babelia en Taberna Los Gallos. Beide restaurants zijn fantastisch mooi ingericht en ogen erg chique maar zijn verrassend toegankelijk en betaalbaar. Ga hier net als de Spanjaarden uitgebreid lunchen tijdens de warmste uren van de dag. Tijdens het weekend blijven ze hier na hun diner vaak nog uren plakken met een glas wijn of gin-tonic. Loop daarna langs de voor leuke hippe winkeltjes in de Calle de Claudio de Coello of Calle Jorge Juan.

Madrid copy4 Madrid copy 6

 

Rust vinden we in El Retiro, een gigantisch park aan de stad met een grote vijver middenin waar je met een bootje kunt varen. Je vindt er ook leuke cafeetjes.

Madrid copy 3

Ook aan cultuur geen gebrek in Madrid. Het Museo Reina Sofia en het Prado bieden genoeg kunstwerken om zelfs een paar dagen zoet mee te zijn!

madrid copy 10Praktisch

Vervoer: Brussels Airlines vliegt rechtstreeks op Madrid vanuit Zaventem. De vluchttijd bedraagt zo’n 2 uur. Vanop de luchthaven kan je een airportbus nemen die stopt aan Plaza de la Cibeles. Of neem het busje of de metro naar terminal 4 en neem daar de trein naar Recoletos of Atocha. In de stad neem je de metro, bus of zelf elektrische fietsen (2 euro per uur). Wij deden alles te voet.

Hotel: wij verbleven in het H10 Villa de la Reina hotel, gelegen in het midden van het centrum aan de Gran Via. Best een drukke ligging maar het hotel vormt een oase van rust. Van hieruit kan je makkelijk alle wijken van Madrid verkennen.

Madrid copy 7