Menu

Op rondreis in Mexico: van Cancun tot Mérida

Ja, ik weet het. Het is hier even stil geweest! Waar ik dan was? Wel weten jullie nog dat ik vorig jaar een reis won naar Mexico door mijn pizzacreatie voor Pizzahut? Daar heb ik de afgelopen weken enorm van genoten! Ik neem jullie alvast even mee naar de beste momenten van onze reis. First stop: Cancun – Holbox – Merida

Mexico, land van de stralende horizon, margarita’s en sombrero’s. Je zou misschien verwachten dat ons clichébeeld van Mexico in werkelijkheid heel anders is maar niks is minder waar. Kilo’s ananassen en limoenen, taco’s all day long, straten vol kleur, opzwepende vibes en relaxte Mexicanen, languit in hun hangmat. Mexico is een beetje zijn eigen cliché of toch weer niet. Het land is zo divers, de landschappen en natuur zo verschillend. Van de wuivende palmbomen aan het strand tot het geluid van schreeuwende brulapen in de diepe Mexicaanse jungle. Mexico is gewoonweg fantastisch!

Cancun

Kort samengevat, Cancun was zeker geen hoogtepunt, het is er een beetje een kermis. Wij bleven er 2 overnachtingen (Aloft Cancun) en dat was eigenlijk al te veel. Het zorgde wel voor een heel wat hilariteit toen we in één of ander fout restaurant belandden waar we margarita’s bestelden en halve vazen kregen voorgeschoteld, goed voor pakweg 5 margarita’s. Heel wat nipjes en drie liedjes van de Mariachi band later, kwamen wij bijna niet meer bij van het lachen. Of hoe een foute avond toch altijd gezellig wordt in het juiste gezelschap.

Nu ’t was ook niet allemaal zo fout hoor, bij restaurant Mocambo genoten wij van het prachtige uitzicht op de helderblauwe zee. Te duur, zoals bijna alles in Cancun maar een pak beter dan in die kermisrestaurants en een heerlijke relaxte sfeer.

Holbox

Waar Instagram al niet goed voor is! Via een aantal accounts kwam ik terecht bij los 3 Hermanos, 3 broers die heel wat van Holbox (uitgesproken als Holbosch) kennen, een eiland op zo’n 2,5 uur van Cancun. Zij kenden op hun beurt Pedro taxi, en zo konden we toch een dagtrip naar Holbox regelen en de drukte van Cancun ontvluchten.

Holbox bleek een echte bounty eiland, een waar paradijs! Met poederwit zand en een wondermooie turquoise zee. Geen auto’s hier, wel golfkarretjes, schattige gekleurde huisjes en overal Mexicaanse muziek. Ik maakte een vreugdedansje, wat was het hier toch schoon! We hingen de hele dag een beetje rond op het strand al nippend van verse kokosnoten, genoten van een zalige lunch bij Basico (tostadas met tonijn en taco’s met gefrituurde scampi’s en gepekelde rode ui) en lieten de jetlag verdwijnen onder de vitamines van de stralende zon. ‘S avonds proefden we nog snel van een overheerlijke seafood platter bij Luuma om nadien op de laatste ferry (fastboat) te springen. Wat een dag!

Mérida

Vanuit Cancun reisden we met de ADO bus naar Merida, een grote stad vol koloniale huizen en grandeur. We wandelden naar de Paseo de Montejo, een straat vol statige mysterieuze huizen, sorbetteria’s, restaurants én zelf een hippe conceptstore Casa T’ho (ook leuk om te lunchen!).

‘ S avonds probeerden we Rosa sur 32 uit. Een schattig klein restaurantje vlakbij het centrale plein. Topchef Mario Espinoza serveert hier de lokale keuken met mediterrane invloeden. Van pulp (inktvis) met lokale chorizo over verse ceviche en vissalade. Overheerlijk!

We verbleven er in het mooie authentieke Casa del Balam met ruime kamers en een prachtige binnentuin met zwembad.

Uxmal

De volgende ochtend vertrokken we al vroeg richting de mayaruines van Uxmal. Absoluut de moeite waard! Statige mayaruines doemden als het ware uit het niets op, verwijzend naar de mysterieuze cultuur van een vergeten beschaving.

Na Uxmal reden we door naar één van de topmomenten van onze reis: de cacaoplantage van topchocolatier van Dominique Persoone. Het was er zo geweldig dat dit bezoek toch wel een extra blogpost verdient. Nog een klein beetje geduld dus en dan post ik hier een gedetailleerd verslagje van. Hasta luego!

Met dank aan Pizzahut en Connections voor de fantastische ervaring!