Menu

10 dingen die je moet doen en proeven in Singapore

Ah Singapore, stadsstaat en het kleinste land in Zuid-Oost Azië, atypisch modern, clean en apart maar overweldigend en fantastisch. Zoveel culturen, smaken en geuren: een explosie voor al je zintuigen. Als je weet dat de inwoners elkaar begroeten met “Hoe gaat het, heb je al gegeten”, weet je dat eten hier erg centraal staat. Het is de lijm die de wijken en de Singaporezen met elkaar verbindt. Een waar paradijs voor lekkerbekken!

1 Dim sum heaven – Chinatown

Een bezoek aan Singapore is niet compleet zonder Chinatown gezien te hebben. Het is er super druk maar de sfeer is er wel geweldig en ik vond het tof om hier Chinese stokjes en theekopjes te kopen. Laat je overweldigen door de cultuur, de kleuren, geuren en smaken (zalige dim sum!). Loop ook helemaal tot het einde van de straat waar de wijk overgaat in ‘Little India’ en bezoek de prachtige Indische tempel.

2 Foodcourt galore: eetstalletje met Michelinster

Als er één ding kenmerkend is voor Singapore, dan zijn het wel de vele foodcourts. Vroeger stonden er overal stalletjes in de straten maar de regering besloot om deze onder te brengen in foodcourts. In elke wijk en in elk metrostation vind je er wel één! Chinatown complex is er zo eentje. Het is er altijd broeierig heet en ontzettend druk maar de smaken en de geuren zijn overweldigend, ontdek hier fruitsoorten als rambutan en mangosteen of waag je aan stinkende durian! Leuk weetje: als je hier een pakje zakdoekjes op tafel zegt, wil dat zeggen dat dat tafeltje voor jou is (waar de Lonely Planet al niet goed voor is). Wij proefden hier van het eerste eetstalletje met een Michelinster: ‘Hong Kong Soy sauce, chicken, rice & noodle’. We hebben zo’n twee uur aangeschoven, om dan te horen dat het op was, te hollen naar de andere vestiging wat verderop en dan te proeven van rijst met kip in sojasaus. We vonden het ok al hebben we meer genoten van de dim sums en dumplings in de foodcourts. De toevallige ontmoeting met de chef was wel geweldig. Ik was bijna twee keer zo groot als hem maar zijn glimlach was grootser van geluk. Nooit had hij durven dromen dat zijn simpele kip zo populair zou worden. Hij heeft nu meerdere zaken, een deftig inkomen en is een geliefd man in heel Singapore.

3 Black pepper crab – Clarke Quay

Er is maar één plek ter wereld waar je dit zo kunt eten: ‘black pepper crab!’ Ik proefde ‘m voor het eerst 5 jaar geleden hier in Singapore en dit jaar gingen we terug naar dezelfde plek: Jumbo’s Seafood. Zij hebben twee vestigingen aan Clark Quay, een vrij toeristisch gebied in Singapore aan het water maar je moet het wel gezien hebben. Zonder reservatie is het hier uren aanschuiven, wees dus voorbereid! Oh en doe ook maar geen goede kledij aan want hier wordt er gepeuzeld en gemorst dat het een lieve lust is. De krabben zijn gigantisch, pikant maar zo fantastisch lekker. Alleen al hiervoor zou ik nog eens terugkomen! Eigenlijk is Singapore Chili Crab het signatuurgerecht van de stad maar ik zweer bij de ‘black pepper’ versie!

4 Afternoon tea bij Pollen – under the dome

Singapore is een stad/land met enorm veel contrasten. Van schattige pastelkleurige huisjes tot de meest innovatieve wolkenkrabbers en architectuur en van eetstalletjes tot topgastronomie. Een bezoek aan Gardens by the Bay is dan ook een must. Kom hier voor een hele dag en breng zeker een bezoekje aan de ‘domes’.  De flower dome vonden wij niet zo indrukwekkend (Aziaten staan hier vooral te staren naar voor ons zeer banale planten 😉 ) maar wij gingen voor een afternoon tea bij het toprestaurant Pollen. Hier eet je in de dome zelf en je krijgt gratis toegang tot de flower dome dus dan heb je dat ook weer gehad. De thee en de hapjes zijn er fantastisch en het is er lekker koel!

5 Bao buns bij Bao makers- Horne road

Op Horne Road vind je allerlei hippe plekjes. Wij logeerden hier in hotel Yan. Proef van tientallen soorten tiramisu bij Tiramisu Hero of ga voor bangelijke bao buns bij the Bao Makers. Ze zijn hier super vriendelijk en de gestoomde bao’s zijn top! Denk aan buikspek, chili crab of zelfs kreeft. Ze eten er hier frietjes bij met truffelmayo. Dat klinkt misschien gek maar wij vonden het geweldig! Nog een leuk weetje: hier achter de hoek is een openbaar buitenzwembad. Helemaal niet druk maar wel heel verfrissend als je hotel geen zwembad heeft!

6 Plain vanilla -Thiong Bahru

Thiong Bahru is één van de vrij nieuwe buurten van Singapore. Hier vind je veel expats en hipster plekjes. Zo kun je lekker ontbijten bij het Flock Cafe of proeven van cupcakes, brownies, taart, sandwiches,… in het kei schattige Plain Vanilla café waar je kunt chillen op de kussens op de grond. Let tijdens je wandeling ook op de architectuur in de buurt en de appartementsblokken met mooie wenteltrappen.

7 Birds of paradise -Joo Chiat road

Joo Chiat road is niet meteen de meest toeristische straat maar het is er wel eentje die leidt naar de mooiste gekleurde huisjes van Singapore! Als je de straat volgt, kom je in Katong, één van de meest authentieke buurten van de stad. Het lijken wel snoephuisjes! Wie verder wandelt, komt plots in een hippe wijk met trendy barretjes en restaurants. Wij proefden er van het originele ijs van Birds of Paradise. Hier geen chocolade- of vanillesmaak maar ijs met kardemom en peer, gember of vervenne. Top!

8 Supertree rooftop bar by Indochine – Gardens by the bay

Gardens by the Bay is eigenlijk een soort (pret)park buiten het centrum. Het is een beetje moeilijk om uit te leggen maar denk aan het bos van Avatar, vol prachtige kleuren, planten en bloemen. Zo heb je naast de domes ook ‘supertrees’. ‘S avonds zijn deze op hun mooist en vindt er de Garden Rhapsody plaats (om 7.45 en 8.45 uur). Een licht- en muziekshow die al is het wel wat kitsch en zo toch zo indrukwekkend is en een beetje doet denken aan een droomwereld waar je stil van wordt. Ga nadien zeker naar boven in de Indochine supertree bar. Ja je moet er inkom betalen maar het uitzicht is overweldigend. Je kijkt uit op de hoge skyline en het moderne Marina Bay Sands hotel, één van de grootste hotels ter wereld met een gigantisch zwembad op het dak. Ik denk dat wij wel 50 foto’s genomen hebben toen maar wees gerust ik zal deze houden voor vervelende langdurige fotovoorstellingen aan familie. De inkom geeft bovendien ook recht op een gratis drankje. Wij bestelden er wat hapjes en aten er zo ook. Indochine heeft ook een restaurant onder de treebar maar dat is niet zo gezellig. Maak nadien een grote wandeling (reken zeker op 1,5  uur naar de Merlion fontein). De Merlion (half leeuw, half vis) is het symbool voor Singapore. De verlichting van de gebouwen in Singapore is adembenemend! En maak je geen zorgen, Singapore is heel veilig, hier is ’s nachts wandelen geen enkel probleem. Zelfs de zoo is er open tot middernacht (doe de night safari!). De stad slaapt immers nooit.

9 Singapore sling – downtown

Nog zo’n must: de Singapore Sling! Deze cocktail kent zijn origine in het bekende Raffles hotel. Wij wandelden er opnieuw te voet naartoe en deden onze ogen te kost aan de indrukwekkende architectuur. Toegegeven, het is er prijzig maar je moet het eens gedaan hebben. En no worries, wij kwamen daar opgekleed aan (want het hotel is zo chique langs buiten!) maar dat bleek totaal overbodig (denk aan toeristen met witte sokken in sandalen en overdreven veel bloot,…). De vloer lag bovendien bezaaid met pindanootjes wat best een beetje vreemd was. Maar de cocktail was top. Fan van Indisch? Blijf dan plakken en dineer in de Tiffin room van het hotel.

10 The Singapura Club – Haji Lane

We ontdekten deze buurt pas op onze laatste dag maar ik vond het geweldig: super schattige huisjes, winkeltjes van jonge designers en mega lekker eten. Of je nu gaat voor Indisch, Chinees of Arabisch, deze buurt is als een kleine samenvatting van Singapore. Alle culturen leven hier in harmonie samen, eten is wat hen verbindt. De moskee staat hier naast de kerk met achter de hoek een Indische tempel en wat verder een Chinese pagode. Wij gingen voor Indisch (of zeg maar Indiaas) in de Singapura Club. Authentieke streetfood uit de tandoori met cheese naan en raita. Heerlijk!