Menu

Gastronomisch dineren bij Lemonnier

HyperFocal: 0

foto: JP Gabriel

 

Als foodblogger word je soms al eens uitgedaagd om bepaalde grenzen te verleggen en dat mag je ook letterlijk nemen. Zo stak ik vorig weekend de taalgrens over en liet ik me helemaal onderdompelen in de gastronomische wereld van Lemonnier in Lavaux-ste-Anne.

Toen ik een uitnodiging kreeg om bij Lemonnier te gaan eten was ik aangenaam verrast. Hun website en het menu zagen er in elk geval al fantastisch uit. Al bleek Lemonnier niet meteen bij de deur te zijn. Toen ik vertelde dat dat voor een diner voor mij wat ver was, boden uitbaters Eric en zijn zoon Tristan ons spontaan een overnachting aan. Wie nog eens zegt Walen niet gastvrij zijn, mogen hier anders eens een bezoekje brengen.

De ontvangst is hartelijk en we worden naar ons kamer geleid. Die is gigantisch en de badkamer zelfs nog groter. Het fijne uitzicht op de prachtige tuin is heerlijk.

Lemonnier 1

Lemonnier 8Om 19 uur nemen we plaats in het restaurant. De chef heeft voor ons een ‘Menu d’eté’, een zomermenu voorzien met creatieve composities (’s middags en ’s avonds te verkrijgen aan 82 euro per persoon, geserveerd per tafel).

Lemonnier 2

Het menu:

We starten met een huisaperitief van witte wijn met schuim van citroen en vervenne. Zalig verfrissend. Hierbij krijgen we een erwtensoepje met een toets van paprika en een nougat van kaas met een jus van meloen. Twee frisse en smakelijke hapjes die geserveerd worden in prachtige bordjes, van een lokale kunstenaar zo blijkt. Nadien volgt nog een gerechtje met forel en lente-ui en een bouillon van ossenstaart, die laatste mocht van mij wat meer kracht hebben en wat zouter zijn.  Hierbij krijgen we bovendien vers gebakken broodjes geserveerd. Heerlijk!Lemonnier 3

Nadien starten we aan het echte menu en krijgen we een hoofdgerecht van konijn met porcetta en tartaar van gamba met abrikozencompote en notenolie. Een mooi en fris gerecht dat begeleid wordt door een zeer smakelijke Chardonnay (waar ik normaal gezien niet zo’n fan van ben) die zowel de frisheid van de tartaar als het aardse van het konijn mee ondersteund. De presentatie is overweldigend, hier let men duidelijk op de details.

Ik ben zeer sterk onder de indruk van de sommelier. Hij weet duidelijk waarmee hij bezig is en vertelt een leuke anekdote en wat achtergrond bij elke wijn zonder langdradig te zijn. De wijnen passen ook fantastisch bij de gerechten. Zijn neus voor smaken is uitzonderlijk.

Lemonnier 5

Nadien volgt een gerecht van pieterman vis met een jus van wortel, selder en tomaat. De vis is perfect gegaard en de jus smaakt. Ook de Europese kreeft met artisjok en krachtige jus verwent onze smaakpapillen.

Lemonnier 7

Het valt op dat we hier een heel aantal gerechtjes geserveerd krijgen maar toch krijgen we geen overdadig gevoel, alles is mooi uitgebalanceerd. Zo krijgen we nog twee bereidingen van lamsvlees geserveerd. Eerst met verse amandelen en saus van girolles en nadien in een soort ravioli met ratatouille. Het vlees is duidelijk van goede kwaliteit en smelt botermals op onze tong.

We sluiten af met een dessert van Manjari chocolade, cassis, kers en rabarber. Ook hier weer complimenten voor de sommelier want de bijpassende wijn heeft een zeer uitgesproken aroma van rabarber. Fantastisch! Ook de koekjes en het zoete brood bij de lekkere thee zijn huisgemaakt en zeer smakelijk.

Lemonnier 6

Na dit fantastische bed ploffen we moe maar voldaan neer in ons bed en slapen we heerlijk. Het is zalig om wakker te worden en uit te kijken op die prachtige tuin. We besluiten om er een wandelingetje in te maken. Ik ontdek zo dat de chef hier heel wat kruiden zelf kweekt en dat ook zijn rabarber en tomaten van eigen kweek zijn.

Lemonnier 9 Lemonnier 10

Chef Eric maakt eigenhandig een fijn ontbijt voor ons klaar met uitzonderlijk lekkere croissants (met échte boter!), verfijnde confituren en charcuterie. Heerlijk! Al zijn we wel allemaal een beetje van ons melk na het nieuws van Nice te hebben gehoord. Ik krijg er nog rillingen van.

IMG_8024

Maar over de gastronomische kwaliteiten, de ontvangst en de fijne hotelkamers in Lemonnier kunnen wij dus zeker niet klagen. Bedankt Eric en Tristan voor het diner en de overnachting, we hebben er geweldig van genoten!

Ook proeven?

Bij Lemonnier kan je genieten van een viergangenmenu aan 58 euro (+ 35 euro voor bijpassende wijnen) of een zomermenu van zeven gangen aan 82 euro (+ 45 euro voor de bijpassende wijnen). Tijdens de zomermaanden is het heerlijk zitten in de veranda of op het terras met uitzicht op de prachtige tuin.

Meer info op http://www.lemonnier.be.