Menu

Kerstmenu: Kalkoenrollade met pistache, cranberries, champagnesaus en geroosterde groenten

Tijd voor het hoofdgerecht van mijn Kerstmenu! Dit jaar ga ik voor klassiek met een twist: een gevulde kalkoenrollade. Extra lekker met champagnesaus, geroosterde groenten én kroketjes natuurlijk.

Ingrediënten (voor 6 personen):

voor de kalkoenrollade:

  • 2 kalkoengebraadjes, opengesneden
  • 2 handenvol cranberries
  • 1 handvol pistachenootjes
  • 2 el veenbessen
  • olijfolie
  • peper en zout
  • keukentouw

Voor de geroosterde wintergroenten:

  • 2 pastinaken
  • 1/2 butternutpompoen
  • 2 peren
  • 2 el olijfolie
  • 2 el honing
  • peper en zout

Voor de champagnesaus:

  • 200 ml champagne of schuimwijn
  • 200 ml room
  • 200 ml kippenbouillon

Extra: kroketjes

 

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180°C. Was de groenten en snijd ze in grove stukken. Schik ze in een ovenschaal, bedruppel ze met de olijfolie en de honing, kruid met peper en zout. Meng alles even door en zet 45 min. in de oven.
  2. Hak de cranberries en de pistachenootjes fijn, meng ze samen met de veenbessenconfituur. Leg de rollade open en vul ze met de pistache-cranberry vulling. Rol de rollade dicht en bind ze toe met het keukentouw (zie video). Korst de rollade kort aan in een pan met wat olijfolie.
  3. Leg de rollade in een ovenschaal en zet in de oven bij de wintergroenten voor zo’n 25 min.
  4. Bak indien gewenst nu de kroketjes in de oven of in de friteuse.
  5. Blus intussen de pan met de champagne. Voeg er de room en de kippenbouillon aan toe. Laat inkoken tot er van het mengsel ongeveer 2/3 overblijft en de saus mooi dik is. Dit duurt zo’n 15 tot 20 min. Hou de saus warm op een zacht vuurtje.
  6. Haal de groenten en de kalkoenrollade uit de oven. Verwijder het keukentouw en snijd de rollade in mooie schijfjes. Serveer met de champagnesaus, de wintergroenten en eventueel nog kroketjes.