Ja eindelijk is het tijd geworden voor mijn favoriete onderdeel van het kerstmenu: het dessert! Dit jaar ga ik voor een schattige Tarte au Moose van witte chocolade en kaneel. Het ziet er misschien spectaculair uit maar deze kookvideo helpt jullie stap voor stap voor een geslaagd resultaat. Mmmm…
Ingrediënten (voor 6 tot 8 personen):
Voor de taart:
- 20 speculaaskoekjes
- 2 el boter
- 400 g witte chocolade
- 250 g mascarpone
- 300 ml room
- kaneelpoeder
- 1 zakje agar agar
Voor de koekjes:
- 150 g zelfrijzende bloem
- 1/2 ei
- 75 g boter
- 75 g kristalsuiker
- snuifje zout
- 1 el kaneelpoeder
Bereiding (start best 1 dag van tevoren of toch zeker ’s morgens)
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Doe de speculaasjes in een plastic zakje met zipsluiting. Verkruimel ze met behulp van een deegrol. Doe de crumble in een kom, smelt de boter en meng ze eronder. Doe het geheel in een ronde springvorm (20 cm of 24 cm met een rondje bakpapier onderaan). Bak 10 min. in de oven en laat nadien afkoelen.
- Doe de room in een kookpot en breng aan de kook. Smelt er de witte chocolade onder. Doe er de agar agar bij en laat 2 min. doorkoken. Laat even afkoelen en roer er dan de mascarpone onder. Giet het mengsel op de taartbodem en zet zo’n 6 uur weg in de koelkast om op te stijven.
- Maak intussen de koekjes (ik gebruikte de vormpjes van de IKEA Vinter collectie). Meng de boter met de suiker in de keukenrobot (of met de mixer of met de klopper). Meng er nadien het ei, de bloem, het zout en het kaneelpoeder onder. Kneed tot een mooi deeg. Leg de deegbol nadien een uurtje in de koelkast om op te stijven. Rol het deeg uit met wat bloem en een deegrol en steek er de koekjes uit. Bak de koekjes zo’n 15 min de oven op 180°C. tot ze goudbruin zijn.