Menu

Koken met Filip Claeys en Bauknecht

bauknecht-3

Of ik zin had om samen met tweesterrrenchef Filip Claeys de producten van Bauknecht te ontdekken op Batibouw? Daar moest ik niet lang over nadenken. Van oesters tot chocoladecake, het werd een dag om van te smullen!

Toegegeven, eigenlijk kende ik de producten van Bauknecht niet echt goed. Mijn grootmoeder had vroeger een Whirlpool oven (ja die horen samen) waar ze altijd lovend over was maar in een huurappartement heb je nu eenmaal niet te kiezen. Chef Filip mocht ik dan de week ervoor al ontmoeten op een fantastische trip naar de visveiling van Oostende.

Voor de kookworkshop worden we vergezeld door Rene, Bauknecht goeroe waar het enthousiasme zo vanaf spat. Hij vertelt trots dat hij de crispplaat destijds mee hielp ontwikkelen in Duitsland. Die crispplaat blijkt één van de unieke producten te zijn van Bauknecht. Je kunt er heel snel producten mee garen omdat alle energie van de oven gekanaliseerd wordt naar de plaat. In amper 2 min. krijgt die een temperatuur van 210°C. Ideaal voor pizza of zelfs een eitje.

bauknecht-1Filip start met een bereiding van gegratineerde oester met spinazie en saus van champagne, een echte klassieker. Geen oesterfan? Geloof me, deze gaan vlotjes naar binnen!

Nadien maakt Filip kokkels in de combistoomoven. Hierbij hoort een feloranje schaal met een dubbele bodem met gaatjes. Onderaan doet hij wat verse dragon, wat bouillon en witte wijn. Hij legt de gekuiste kokkels erop en stoomt de kokkels daarna gaar in de oven. Eerst analyseert de oven het product met een speciale sensor en nadien stoomt het het volledig automatisch, zo handig! De kokkels zijn nadien mooi open gekomen en de dragon ruikt heerlijk. Filip werkt ze af met zelfgemaakte rozemarijnolie, crème van plattekaas en mosterdsalade. Geweldig en zo makkelijk!bauknecht-2

bauknecht-4bauknecht-5

Als dessert sluiten we af met een chocoladecake die Filip bereid op de befaamde cripsbakvorm. Hij bereidt de cake in de microgolf. De cake is snel klaar (7 min!) en heeft tot mijn verbazing tot een mooie krokante korst. Bij de cake komt een amandelcrumble, pindanootjes en wat yoghurt. Zeer lekker!

bauknecht-6

Ondertussen gaat Rene uitgebreid verder met zijn enthousiaste relaas over de toestellen. Hij vertelt dat mensen hun oven zo vaak verkeerd gebruiken. Wist je bijvoorbeeld dat je je vlees eigenlijk niet op een bord moet leggen als je het wil ontdooien in de microgolf? Want zo zou alle warmte naar het bord en niet naar het vlees gaan. Je kent dat wel als je een tas water opwarmt en het kopje wel warm is maar het water niet… dat is exact wat er dan gebeurt. Nee voor het ontdooien dien je de glazen schaal te gebruiken en het vlees er zo op te leggen. Enkel zo zal het op de juiste manier ontdooien.

Kortom dat het een leerrijke dag was hoef ik jullie dus niet meer te vertellen. Filip toonde bovendien dat je echt heel eenvoudig topgerechtjes op tafel kan toveren. “Je moet het alleen weten”, lacht hij!

Bedankt aan Filip & het Bauknecht team voor de fijne namiddag!