Menu

Proeven van de Vlaamse Ardennen

Kennen jullie de Vlaamse Ardennen? Deze streek ligt in Oost-Vlaanderen in de buurt van Oudenaarde en Zottegem. Toegegeven voor mij was het ook een beetje nieuw maar ik werd heel aangenaam verrast door deze prachtige regio. Ik neem jullie graag mee op pad!

Ename

We starten in het dorpje Ename. Dat doet je misschien aan het bier denken maar het Ename bier wordt intussen wat verderop gebrouwen bij brouwerij Roman in Oudenaarde. Onze daguitstap start met een mooie wandeling doorheen de heuvels van de Vlaamse Ardennen. Het is hier ongelooflijk rustig! De koeien staan te grazen in de weides en het gras kleurt prachtig groen. Heerlijk als je zo ver in de natuur kunt kijken!

Huis Beaucarne

Nadien lopen we langs het huis Beaucarne, een prachtig bewaard huis van de familie Beaucarne uit de 18de eeuw. We krijgen een rondleiding doorheen de wondermooie tuin die ons de geschiedenis van de familie vertelt in de 18de en 19de eeuw.

Achteraan vinden we één van de oudste nog bewaarde serres van België én Europa uit die tijd. De serre staat vol met wijnranken die zo goed waren beginnen groeien dat ze door het plafond schoten waardoor de familie een extra verdiep bijbouwde op de serre. De wijnranken zijn maar liefst 250 jaar oud en hun wortels schieten door de ramen naar binnen en naar buiten. Ik ben onder de indruk van zoveel rijke geschiedenis en culinaire weetjes in dit charmante dorpje. Voor we het goed en wel beseffen, tikt de tijd hier al snel enkele uurtjes verder.

Sinds 1976 staat het huis geregistreerd als historisch monument. De aanzet van deze bescherming kwam van de toenmalige bewoners van de woning, barones Marie Fredericq-Lilar en baron Jacques Fredericq (1926 – 1996), wiens kleinzoon Julien Fornari samen met zijn verloofde Lena Vastesaeger in 2018 de vzw Huis Beaucarne oprichtte. Het doel van de vzw is om de familiewoning te beschermen en te restaureren en haar rijke geschiedenis te bewaren. Je kunt hier een rondleiding krijgen of een kopje thee drinken met taart in het theehuis. Ik voelde mij een beetje als Alice in Wonderland!

Brouwerij Liefmans

Na ons taartje op het terras zakken we af naar brouwerij Liefmans. Veel mensen denken bij Liefmans meteen aan fruitbier maar eigenlijk is Liefmans vooral bekend omwille van zijn echte kriek. Bier dat nog op smaak gebracht wordt met echte zure krieken. Geen kunstmatige stoffen, aroma’s of kriekensap maar hele krieken die het bier zijn authentieke smaak geven. Mijn absolute favoriet is de Liefmans Goudenband, een stijlvol bier in  een chique fles dat bij het aperitief gedronken wordt als champagne. Ook heerlijk in een stoverij met varkenswangetjes naar het recept van mijn mama.

Eetcafé Paulette

We sluiten onze dag af met een heerlijk diner in het authentieke eetcafé Paulette. De inrichting is ontzettend charmant en de menukaart blijkt een dagverse mengeling van klassieke en wereldse recepten. Ik ga voor een varkensrilette vooraf gevolgd door asperges uit de regio met daslook, grijze garnalen en palourdes. Heerlijk! Als aflsuiter bestellen we een lauwwarme rijstpap met bruine suiker. Zo eentje die je uitlepelt tot de laatste hap en waarvan je weet dat je er ooit voor terugkomt.

Blogpost in samenwerking met StapAf, het (online) magazine van Toerisme Oost-Vlaanderen.