Menu

Win een etentje voor jou en je ‘sherry’!

leseleveurs_home_03

Van 2 tot 8 november vond de internationale Sherryweek plaats. Overal ter wereld werden wedstrijden, food pairings en tastings georganiseerd om sherry wijnen te promoten. Sherry past prima bij de meest uiteenlopende gerechten en is je ideale partner in crime voor originele foodpairing. Om dit te vieren mag ik van Fedejerez een etentje met aangepaste sherrywijnen weggeven voor twee personen in restaurant Les Eleveurs in Halle!

Voor je helemaal naar onder scrolt om te zien hoe je kan winnen, eerst even dit: Wat weet je eigenlijk over sherry? Wat is er zo bijzonder aan sherry en welke soorten zijn er? Juist ja, ik leg het je even uit.

Creativeroom_Sherry_Lunch_001

Oh sherry!

Het productiegebied van de wijnen ‘JEREZ-XÉRÈS-SHERRY’ en ‘MANZANILLA-SAN-LÚCAR DE BARRAMEDA’, ligt in het uiterste zuiden van het Iberisch Schiereiland in Spanje. Deze wijnen kregen een DOC-label (Denominación de Origen). De zogenaamde ‘driehoek van Jerez’ wordt gevormd door Jerez de la Frontera, El Pureto de Santa María en Sanlúcar de Barrameda.  In dit gebied heerst een typisch warm zuidelijk klimaat dat in belangrijke mate wordt beïnvloed door de Atlantische Oceaan. De westenwinden zorgen er bijvoorbeeld voor dat de wijnstokken de nodige vochtige lucht uit zee krijgen die de hete zomers verzachten. Ze voorkomen ook dat de bladeren van de wijnstokken aan te hoge temperaturen worden blootgesteld.

Albariza?

De wijngaarden van de Jerez hebben een oppervlakte van ongeveer 10.500 Ha. Ze worden gekenmerkt door licht golvende open landschappen met een unieke witte grond, de zogenaamde ‘albariza’. De ‘albariza’ grond is een witte, organische grond die rijk is aan calciumcarbonaat, klei en silicium. De ‘albariza’ heeft de eigenschap om grote hoeveelheden vocht vast te houden. De regen die in de winter valt wordt zo opgenomen en voedt de druivenstokken tijdens de droge zomermaanden.

Creativeroom_Sherry_Lunch_170

Ceci n’est pas un sherry

Van helder tot donker en van droog tot zoet,… sherrywijnen vormen een breed kleurenpalet en bieden een variëteit aan aroma’s, smaken en mogelijkheden. Hun bijzondere productieproces, rijping en hun rijke en eeuwenoude geschiedenis, zorgen ervoor dat de generische benaming Jerez kenmerkend is geworden voor de identiteit van diverse, zeer uiteenlopende soorten wijn.

Als aperitief

  • Fino: een strogele of licht goudkleurige wijn met pittig en delicaat aroma (amandel). Fris en altijd droog van smaak. Deze wijn krijgt een rijping onder ‘flor’ en heeft een alcoholgehalte dat varieert tussen 15° en 18°.
  • Manzanilla: strogeel van kleur, pittig aroma, droge en frisse smaak, onder ‘flor’ gerijpt met een alcoholgehalte tussen 15° en 19°. Deze wijn is enkel afkomstig uit de wijnkelders van Sanlúcar de Barrameda.

De Finos en Manzanillas zijn aperitiefwijnen bij uitstek en zijn bijzonder geschikt om geschonken te worden bij tapas, zeevruchten, witte vis en zachte kaas. Ze worden altijd koel geserveerd.

Bij de maaltijd

  • Amontillado: een amberkleurige wijn met een licht pittig aroma (hazelnoten), een elegante en zachte smaak en met een alcoholgehalte dat varieert tussen 16° en 22°.
  • Oloroso: een van nature droge wijn, in kleur variërend van amber tot mahonie, met een zeer uitgesproken geur (walnoten), zoals zijn naam aangeeft (oloroso betekent geurig). Een wijn met veel kracht en een alcoholgehalte tussen 17° en 22°.

De Amontillados zijn ideale wijnen bij soep en consommé, bij wit vlees, blauwe vis en belegen kaas. De Olorosos zijn op hun beurt uitstekend bij wild en rood vlees.

  • Medium: Een amberkleurige of licht mahoniekleurige wijn met een zacht aroma en licht zoete smaak. Het alcoholgehalte varieert tussen 15° en 22°. Ideaal bij pasta’s en quiche.
  • Cream: een mahoniekleurige zoete wijn die op basis van Oloroso wordt verkregen, met een pittig en zacht aroma. Een consistente wijn met een alcoholgehalte varieert tussen 15.5° en 22°. Past prima bij foie gras en nagerechten.
  • Pedro Ximénez: een donkere mahoniekleurige wijn met een opvallende geur van rozijnen en een zoete, zachte smaak. Vol, krachtig en evenwichtig. Deze wijn wordt geproduceerd met de gelijknamige druiven die in de zon te drogen worden gelegd. Het alcoholgehalte varieert tussen 15° en 22°.

Creativeroom_Sherry_Lunch_093

Zo nu kan je met de juiste achtergrondkennis genieten van heerlijke sherrywijnen ;-). Neem deel aan de wedstrijd en win een etentje voor twee in het toprestaurant Les Eleveurs in Halle!

Hoe meedoen? 1) Like mijn facebookpagina 2) Like de facebookpagina van Sherry Wines Jerez . 3) Tag de persoon met wie jij het etentje zou willen delen. 4) Beantwoord de volgende wedstrijdvraag: Welke sherrysoorten zijn het best als aperitief?

Deelnemen kan tot en met maandag 14 december. Het antwoord op de wedstrijdvraag mag verzonden worden via mail, als reactie op de blog of via facebook.

Succes mes sherry’s ;-)!