Vorige week kreeg ik onverwachts een uitnodiging om mee te gaan koken met enkele chefs van Jong Keukengeweld. Of ik dat zag zitten? Maar natuurlijk dat! Gisteren was het dan eindelijk zover: Jong Keukengeweld stelde haar nieuwe garde chefs trots voor aan de pers. Voor deze campagne verzamelde Jong Keukengeweld maar liefst 58 topchefs uit België, jonger dan 35 jaar, met bergen creativiteit, bakken lef en een stevige dosis rock’n roll. Samen willen ze Vlaanderen als gastronomische topbestemming op de kaart zetten. Op 1 oktober gaat ook de restaurantactie opnieuw van start. Om dat te vieren werden foodies, bloggers en culinair journalisten uitgenodigd voor een fijne introductie en intieme kookworkshop bij Alix – Table & Jardin d’Amis in Gent. Dat mocht ik dus niet missen!
Ik volg ze al enkele jaren die mannen (en nu ook vrouwEN) van Jong Keukengeweld. Zo was ik vorig jaar aanwezig bij de eerste editie van Flemish Food Bash in Café d’Anvers, dineerde ik eerder dit jaar nog bij Vina Clara in Antwerpen en proefde ik van al dat lekkers op de tweede Flemish Food Bash aan het strand van Oostuinkerke. Ja ik ben een echte fan! Heel fijn is het dat jonge chefs geapprecieerd worden in hun talent en dat ook zij tonen dat ze ondanks hun leeftijd meester zijn in hun vak. Door het grote succes van vorig jaar zal de restaurantactie dit jaar twee maal georganiseerd worden. Jongeren van 18 tot 30 jaar kunnen zich dan culinair laten verwennen bij de Jong Keukengeweld-chefs. De eerste periode loopt van 1 oktober tot en met 31 oktober 2015. De tweede periode loopt van 1 maart tot 31 maart 2016. Voor slechts 45 euro krijgen jongeren een driegangenmenu van topkwaliteit, inclusief water en aangepaste wijnen of bieren. In restaurants met een Michelinster of een Gault&Millau-score vanaf 15/20 betalen ze 55 euro.
En als Jong Keukengeweld een campagne lanceert dan doen ze dat niet zomaar. Een selectie chefs en een magazine om u tegen te zeggen, een tuinfeest met foodtruck en topchefs voor de pers en een intieme voorstelling en kookworkshop met Sam D’Huyvetter (Brasserie Boulevard), Reinout Reniere (Zeno) en toppatissier Joost Arijs. Een ode aan de tomaat, een prachtig stukje gegaarde vis met heerlijke tomatencompote en als afsluiter een éclair met chocolade en karamel. Alles onder begeleiding van de heerlijke bieren van brouwerij Duvel-Moortgat die ook hun laatste nieuwe bier ‘Wild Jo’ voorstelde.
Het was ontzettend gezellig, ik heb weer veel bijgeleerd (en geproefd huhum) en weer leuke nieuwe mensen leren kennen zoals Myriam van Hap en Tap, Jozefien van Goestjes en foodie Ellen Duchesne. Heerlijk om de hele avond over eten te kunnen praten zonder dat je als ‘overdreven’ of ‘geobsedeerd’ wordt beschouwd ;-). Nu enkel nog kiezen en reserveren bij die topchefs. Snel zijn is de boodschap!
https://www.facebook.com/jong.keukengeweld/
Restaurants & chefs :
Antwerpen
- Ardent – Wouter Van Steenwinkel
- Fleur de Sel – Alex Verhoeven
- L’Epicerie du Cirque – Dennis Broeckx
- Amu – Marjanne Moonen
- Bouffard – Stijn Mertens
- Vina Clara – Jef Rietjens
- Lewis – Thomas Snijders
- Petit Cuistot – Nils Proost
- Graanmarkt 13 – Seppe Nobels
- La Belle – Peter Vangenechten
- Divin by Sepi – Nicky Cuppens
Brussel
- WY – Joel Rammelsberg
Limburg
- Hotel Restaurant Mardaga – Jens Stinissen
- De Kiwizien – Anne-Sophie Breysem
- 6zinnen – Jan Wouters
- Altermezzo – Jo Grootaers
- Le Cinquième – Kevin Bonanno
- Cuchara – Jan Tournier
- Ogst – Sebastien Wygaerts
- Innesto – Koen Verjans
Oost-Vlaanderen
- Restaurant Onder de Toren – Sam Van Houcke
- Fleur de lin – Lode De Roover
- De Vijf Seizoenen – Jonas Haegeman & Laurence Haegeman
- Karel De Stoute – Thomas De Munck
- Maison D. – Didier Bourdeaux
- De Verborgen Tuin – Steven Van Snick
- Brasserie Boulevard – Sam d’Huyvetter
- Benoit & Bernard Dewitte – Bernard Dewitte
- Volta – Davy De Pourcq
- Restaurant Vrijmoed – Michaël Vrijmoed
- ‘t Vijfde Seizoen – Broes Tavernier
- C-Jules – Julie Baekelandt
- Restaurant Calla’s – Niels De Landtsheer
- Restaurant De Karper – Nick Coppens
- Cochon De Luxe -Tom Van Lysebettens
- Kelderman – Bart Tastenhoye
Vlaams Brabant
- ’t kreukeltje – Bram Heylens
- Het Land aan de Overkant – Wim Dejonghe
- Essenciel – Niels Brants
- Bart De Bondt – Bart De Bondt
- Zarza – Verbeken Bram
- Sir Kwinten – Glenn Verhasselt
- Bistro Margaux -Thomas Locus
- Spaans Dak – Jonathan Uyttendaele
West-Vlaanderen
- Restaurant Schatteman – Gregory Schatteman
- Bonte B – Bernard Bonte
- Va et Vient – Matthias Speybrouck
- Restaurant ZENO – Reinout Reniere
- Souvenir – Vilhjalmur Sigurdarson
- Boury Restaurant – Tim Boury
- Het Vliegend Tapijt – Felix François
- Cuisine Kwizien – Steven Devriendt
- Markt XL – Benny Van Torre
- Restaurant Sel Gris – Frederik Deceuninck
- Floris – Floris Panckoucke
- Tafel 10 – Bert Denoulet
- ’t Verschil – Tom Cloet
- Ter Leepe – Kristof Marrannes