Menu

Sail & Anchor: Britse keuken in Antwerpen

sail & anchor antwerpen (2 van 16)

Ja de berichten over het nieuwe restaurant Sail & Anchor hadden me getriggerd. Een jonge topchef die de moderne Britse keuken serveert in één van de mooiste wijken die Antwerpen rijk is, qua durf en originaliteit kan dat alleszins al tellen. 

Eigenlijk wist ik totaal niet wat ik moest verwachten van deze nieuwe hotspot. Want ik moet eerlijk toegeven dat ik In Londen de Britse keuken eerder links laat liggen en me vooral tegoed doe aan Indische curry’s en samosa’s. Ik ben er trouwens zeker van dat menig Zurenborger ook zijn wenkbrauwen optrok bij het idee van een Brits restaurant aan de prachtige vermaarde Cogels-Osylei. Maar het feit dat Michael Yates, lid van Jong Keukengeweld,  hier in de potten roert en dat zowel hij als (gast)vrouw Marijke een indrukwekkend gastronomisch parcours aflegde (Van Oud Sluis, het driesterrenrestaurant van Sergio Herman tot de oprichting van Carcasse)  doet onze drempelvrees meteen wegsmelten.

Schip aan wal

Bij binnenkomst worden we vriendelijk ontvangen door gastvrouw Marijke van Haecke maar we zijn een kwartiertje te vroeg. De zaak zit stampvol en ze heeft nog geen tafeltje vrij (dan zijn die Zurenborgers toch ook snel van gedacht veranderd). Op haar gezicht staat een lichte paniek te lezen en ze vraagt of we nog even ergens anders iets kunnen gaan drinken. Geen probleem voor ons, al zijn we nu echt wel heel benieuwd.

Terug binnen lijkt de rust te zijn wedergekeerd. Marijke geeft ons het mooiste tafeltje bij het raam. Het apertief met rosehip cup is meteen een schot in de roos, letterlijk dan want gemaakt met Fentimans rose lemonade. Daarna kiezen we voor het menu met aangepaste wijnen. sail & anchor antwerpen (3 van 16)

Ik wordt oprecht gelukkig van het eerste hapje dat we voorgeschoteld krijgen: ‘white bait’ oftewel gefrituurde spierring (aasvisjes) met limoenzeste, piment d’espelette en ansjovisaöli. Dit vind je bijna nergens maar is zo lekker! Het doet me denken aan de Spaanse boquerones op een terras in Valencia.

Nadien volgt nog een trendy versie van de Vichysoise, een soepje met prei en aardappel. Zeer smaakvol, zacht, gekruid en hartverwarmend. Vervolgens krijgen we een hapje van rosbief met (echte!) mierikswortel en wel 27 kruiden, overheerlijk! De hapjes worden bovendien vergezeld door zelfgebakken brood (met rabarber desem) en huisgemaakte boter met maldonzout. Pure ambacht! Ook in het glas start de chef gedurfd met een glaasje Côtes du Rhone, ‘La Soumade’.

sail & anchor antwerpen (5 van 16) sail & anchor antwerpen (6 van 16)

Nadien volgt een op z’n geheel gegaarde aardpeer, al doet de Britse naam ‘Jeruzalem artichoke’ het gerecht wel wat meer eer aan. Deze wordt afgewerkt met lardo en een saus van beenberg. Ja deze chef heeft lef of ‘ballen’ zoals Sergio dat zou verwoorden. In tijden van de vegetarische opmars en oneindige discussies over de gezonde moderne keuken, kijkt hij de hele andere kant op. Waarom zijn wij die eigenlijk ooit vergeten?! Toegegeven dit gerecht eet je best niet elke dag en het komt stevig binnen maar het is een ware smaakbom die mijn laatste vooroordeel van de Britse keuken meteen in de kelder klasseert. Ook de half-zoete Fiano uit Puglia kan ons wel smaken.
sail & anchor antwerpen (7 van 16)sail & anchor antwerpen (13 van 16)Nadien volgt een gerechtje met een puree van butternutpompoen met Normandische Sint-jakobsvrucht. Een echte klassieker. De volgende in het rijtje is een stoofpotje van echte (wilde!) hazenpeper met pastinaak, bessen en macademiamelk. Oer-Brits (denk ik), stevig maar ongelooflijk smaakvol. Mijn lief zou bijna het potje uitlikken. We krijgen er een glas Bush de nuit bier bij. Voor mij net iets te stevig in het hele menu.

sail & anchor antwerpen (15 van 16)

Afsluiten doen we met een klassieke sticky toffee pudding met dadels, boterkaramel en koffieijs. Lekker dat wel maar minder in evenwicht dan de andere gerechten. En hoewel ik echt een dessertenmens ben, is dit zelfs voor mij echt wat te zwaar na zo’n resem gerechtjes, ik zit echt bomvol.

Conclusie? Ondanks de Brexit denk ik dat ik dringend nog eens naar Londen moet om mijn mening over de Britten en dan vooral hun keuken eens bij te stellen. Het was echt een fantastische avond met een zeer correcte vriendelijke bediening van twee jonge en gedreven mensen die de zaak vol overgave met z’n tweeën runnen. R E S P E C T!

Sail & Anchor
Guldenvliesstraat 60
2600 Antwerpen
http://www.sailandanchor.be

P.S. Hou zeker de website van Jong Keukengeweld in de gaten want vanaf maart start een nieuwe actie waarbij jongeren voor een zeer goede prijs kunnen genieten van dit top restaurant.