Menu

Lunchen bij Cochon de Luxe in Gent

cochon deluxe gent (1 van 1)

Maandenlang voor de opening al werd er door culinair Vlaanderen halsrijkend uitgekeken naar deze nieuwkomer. En ook op mijn bucketlist prijkte Cochon de Luxe een hele tijd bovenaan. Eind vorig jaar zakten we af naar Gent voor een veelbelovende gastronomische ontdekking.

Eindelijk zijn we in Gent geraakt, ik had nog een cadeaubon liggen van de Novotel wedstrijd van vorig jaar en dus maakten we er maar meteen een weekendje van. Al bleek dat wel een beetje (letterlijk) in het water te vallen door typisch Belgisch herfstweer met bakken regen en gure wind. Niet echt geweldig dus maar wel hét perfecte moment om eens een keertje zonder schuldgevoel uitgebreid te lunchen bij Cochon de Luxe.cochon deluxe gent (6 van 15)

Het restaurant wordt uitgebaat door Tom Van Lysebettens (28) en zijn vrouw Alison Roels (27). Zij zagen potentieel in een verkommerd pand vlakbij de rosse buurt in Gent. Wat voorheen een muffe pitazaak was, groeide uit tot een prachtig gerestaureerd herenhuis met een restaurant op topniveau. De inrichting van het restaurant doet mijn hart sneller slaan. Er is werkelijk aan elk detail gedacht: stijvolle bordjes, schaaltjes, gouden lepeltjes,… en ook het toilet baadt in een soort luxueuze sfeer met kleine prullaria en hier en daar een knippoog naar de naam van het restaurant. Klassevolle biggen alom.

Die losse sfeer zet zich ook door in de bediening. Alison zorgt voor een zeer correcte maar ook gemoedelijke service en stelt de gerechtjes keurig en enthousiast voor.

cochon deluxe gent (1 van 15)

Varkentjes wassen

Zo starten we met een krokantje van mimolettekaas en een gouden truffelvarkentje. Bijna te schattig om op te eten maar minstens even lekker. We krijgen er nog een hapje van bloemkool en krokante varkenschips bij. De huisgemaakte pickles tilt de amuse naar een hoger niveau.

cochon deluxe gent (7 van 15)

Daarna gaan we verder met een (really fucking good) stukje buikspek met crème van aubergine en mosterdkaviaar. Nadien volgt een stukje haas met eekhoorntjesboord, peer en gel van rode wijn. Daarbij komt een slaatje van gemarineerde rode kool met zwarte sesam en een emulsie en decoratief dekseltje van ui. Er boenk op zoals ze zeggen!

cochon deluxe gent (11 van 15)cochon deluxe gent (9 van 15)Russian roulette

En dan volgt het dessert, een banoffee pie 2.0, oh god daar kan ik er wel 10 van op. De combinatie van de banaan, de karamel, de crumble en de vanille smaakt naar meer. Gewoonweg top!

Bij onze thee krijgen we nog enkele originele zoetigheden: een scary scull panacotta van granny smith, een chocolademousse met krokantjes én een gouden Russian roulette bullet praline. Spannend want in 1 op de 100 pralines heeft de chef tabasco verwerkt. Het wordt even stil in het restaurant wanneer de bullets de mond in gaan maar niemand, ook wij niet, trekt gekke bekken. De pittige boosdoener laat nog even op zich wachten.

Conclusie? Wij nemen ons voor om maar eens vaker naar Gent te komen want het is hier echt wel vree wijs. En Cochon de Luxe? Dat het really fucking good was!

cochon deluxe gent (12 van 15)cochon deluxe gent (13 van 15)

Cochon de Luxe
Brabantdam 113
9000 Gent
http://cochondeluxe.be