Menu

Dit eet je dit weekend op Antwerpen Proeft

Antwerpen Proeft is intussen een vaste waarde geworden en elk jaar duid ik dit culinaire event al maanden op voorhand aan in mijn agenda. Het festival is dit jaar al zijn 12de editie toe en ook deze keer vallen de gastronomische proeverijen in de smaak. Ik zet mijn favorieten eventjes op een rij:

  1. L’Epicerie – Under the Palm Trees

Volgende week openen Dennis en Ellen hun nieuwe L’Epicerie du Cirque – Under the palmtrees en toch geven ze zich dit weekend volledig op Antwerpen Proeft. Wij proefden van hun heerlijke chicken bao met frisse toetsen van limoen en hun broodje witte beuling met ceasardressing. Super lekker!

2. B23 – Brouwersvliet 23

Ook B23 is dit jaar weer van de partij. Chef Kevin de Backer pakt uit met een bereiding van pata negra met fijne aardappelpuree en schorseneer. Visliefhebbers kunnen hier proeven van een stukje grietfilet met verfijnde Thaise currysaus en groene asperge. Twee totaal verschillende gerechtjes maar allebei zeer lekker en verfijnd.

3. Komilfoo

Rendang is een kruidige rundsstoverij uit Zuidoost-Azië. Chef Olivier de Vinck maakte er zijn versie van met Duroc varkenswangetjes en crumble van ui. Hoog op smaak maar voor mij mocht het gerecht nog iets meer pit hebben.

4. La Paix

Het assortiment ambachtelijke kroketjes van David Martin is intussen een begrip op Antwerpen Proeft. Zalig lekker met een Liefmans Yell’Oh erbij.

5. DelRey

Wereldberoemd en nog steeds zo bescheiden! In Azië worden ze helemaal gek van de patisserie van Bernard van DelRey en ook de Antwerpenaar kan hier nauwelijks aan weerstaan. Ga voor zacht en vrouwelijk met het dessert van roze macaron met vanilleganache, witte chocolade en frambozencrème of ga voluit voor chocolade met de chocolademousse, brownie en karamelcrème. Onweerstaanbaar!

6. Joost Arijs

Last but not least, Joost Arijs. Geen Antwerpenaar maar och wat doet dat ertoe als de man zo’n fantastische desserts weet te maken. In zijn karamelmousse vind je een smeuïge cremeux van mango en kalamansi, afgewerkt met een chocoladecrumble. Zoals steeds slaagt hij erin om fris-zuur te combineren met romig zoet en werkt hij op verschillende texturen en strakke vormen.

What else?

Wie binnenkomt krijgt steevast een miniglaasje Duvel voorgeschoteld. Omdat we trots zijn op ons bier begot! Neem er een portie bitterballen van Black Smoke bij. Gewoon top!

Liever een wijntje? Dan loop je even langs de stand van topsommelier Sepideh. Naast de foodstands binnen vind je buiten ook heel wat lekkere foodtrucks als Balls & Glory.

Als de kookkriebels echt opsteken kun je verschillende workshops volgen bij AEG. Leer bijvoorbeeld je eigen brood bakken en geniet de volgende dag nog van een stukje versgebakken Antwerpen Proeft. Kijk je liever toe? Dan is het AEG proeftheater misschien wel jouw ding. Topchefs als Nick Bril (The Jane) en Jo Bussels (Radis Noir) of Pascale Naessens zorgen hier voor heel wat culinaire inspiratie.

Ook nieuw dit jaar is de omelettenbattle waarbij bv’s en chefs om ter snelst een omelet moeten bakken. Hilariteit verzekerd!

Benieuwd geworden? Kijk hier voor meer info.

Praktisch

Tickets voor Antwerpen Proeft kan je bestellen op http://www.proeft.be/tickets. Het voorverkooptarief ( inclusief een gratis welkomstdrankje ter plekke) bedraagt 10 euro voor een dagticket. Voor een combiticket – waarmee je alle 4 dagen kunt komen proeven, zien en beleven – betaal je 16 euro.

Meer informatie vind je op proeft.be en facebook.com/AntwerpenProeft