Menu

Appel-amandelcake

Ok, het is een beetje grauw buiten en het wordt nu wel echt koud. Maar voor mij is het glas altijd halfvol :-). Tijdens de herfst en de winter tover ik ons terras om tot een mini winterdorp met schapenvelletjes, een terraswarmer, kaarsen,… vers gezette thee én cake! Deze super makkelijke en snelle appel-amandelcake blijft één van mijn favorieten voor erbij.

Ingrediënten (voor 1 cake)

  • 150 g zelfrijzende bloem + extra om in te bloemen (ik gebruik steeds bloem van Imperial)
  • 50 g amandelpoeder
  • 4 eieren
  • 200 g suiker (of rietsuiker of Zusto suikervervanger)
  • 200 g boter + extra om in te vetten
  • 3 appelen
  • 1 zakje vanillesuiker

Voor de afwerking

  • 3 el amandelschilfers (kort geroosterd in de pan)
  • 1 el poedersuiker

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180°C. Meng de suiker en vanillesuiker met de eieren. Smelt de boter en meng ze onder de suiker en de eieren.
  2. Meng er de zelfrijzende bloem en het amandelpoeder onder.
  3. Vet een bakvorm in en bestuif met bloem. Giet het beslag erin.
  4. Schil de appels en snijd in blokjes. Strooi over het beslag. Bak de cake zo’n 45 minuten in de oven.
  5. Haal de cake uit de oven en ontvorm. Bestrooi met de amandelschilfers en bestuif met poedersuiker.

Tips: geen amandelpoeder in huis? Je kan eender welke noten fijnmalen in de keukenrobot en gebruiken of je kan het ook vervangen door de zelfrijzende bloem.

Tip: je kan eigenlijk spelen met hoeveelheden voor dit recept. Ofwel ga je voor 200 g zelfrijzende bloem. Ofwel vervang je de helft door amandelpoeder. Maar je kunt ook kiezen voor 120 g zelfrijzende bloem en 80 g amandelpoeder. Hoe meer zelfrijzende bloem, hoe luchtiger de cake. Hoe meer amandelmeel, hoe steviger.