Ik ben niet zo iemand die ’s ochtends op staat en dan een glas melk drinkt. Nee dat niet maar ik kook er wel heel graag mee. Zo vind ik niks zo heerlijk als versgemaakte banketbakkersroom met echte vanille. Toegegeven het vergt wel wat werk maar de smaak is onvergelijkbaar met de instant variant. Ik eet ‘m gewoon zo of ik vul er lekkere éclairs mee. Zalig als afsluiter van een nieuwjaarsbrunch bijvoorbeeld, met een zelfgemaakte chocolademelk om even helemaal tot rust te komen en te genieten. Dat is mijn perfecte melkmoment!
Ingrediënten
Voor de éclairs:
- 200 ml water
- 100 g boter
- 160 g bloem
- 5 eitjes
Voor de banketbakkersroom:
- 1⁄2 l melk
- 1⁄2 vanillestokje
- 6 eidooiers
- 90 g kristalsuiker
- 20 g maizena
- 15 g bloem
Voor de chocoladeganache:
- 5 repen chocolade
- 100 ml room
- chocolade hagelslag
Bereiding
Voor de éclairs:
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Breng in een steelpan het water met de boter zachtjes aan de kook. Zorg dat de boter goed gesmolten is. Laat het water koken. Haal de steelpan van het vuur, voeg er in één keer de gezeefde bloem aan toe en roer met een spatel tot je een mooie deegbol krijgt.
- Droog het deeg kort op een zacht vuurtje en bewerk met de spatel. Doe het deeg in een koude kom en laat even afkoelen. Klop een ei los en voeg het toe aan het deeg, roer het onder het deeg tot volledig is opgenomen en voeg zo één voor één de eieren toe. Het aantal eieren hangt een beetje af van de grootte van je ei. Het deeg moet zijdeachtig glanzen, soepel zijn en makkelijk zijn om te spuiten.
- Vul een spuitzak met het deeg. En spuit mooie (mini) éclairs op een bakplaat met bakpapier. Bak de éclairs zo’n 20 à 30 minuten in de oven. Ze moeten mooi hol klinken. Laat ze nadien volledig afkoelen.
Voor de banketbakkersroom:
- Breng de melk aan de kook samen met het vanillestokje (splijt een vanillestokje, schraap er het merg uit en voeg bij de melk, voeg ook het stokje toe en laat koken).
- Klop de eidooiers met de suiker wit en schuimig (en ruban). Zeef er de bloem en de maizena onder en meng goed.
- Giet een beetje van de melk bij het eimengsel en meng voorzichtig. Giet nadien alles terug in de pot en breng even aan de kook tot de pudding ‘blub’ zegt. Roer ondertussen goed.
- Stort de banketbakkersroom in een schaal en doe er plastic folie over die je goed tegen de pudding aanduwt zodat er geen vel kan ontstaan. Laat volledig afkoelen.
- Roer nadien even door de banketbakkersroom, haal het vanillestokje eruit, doe de banketbakkersroom in een spuitzak en maak een gaatje in de onderkant van de éclairs om ze zo te vullen.
Voor de chocoladeganache:
- Smelt de chocolade met de room, laat even afkoelen en dip er dan de éclairs in. Dip ze nadien in de hagelslag.
Tip: extra lekker wordt het met een zelfgemaakte warme chocolademelk. Doe wat chocoladeparels of een chocoladereep in een kop warme melk. Heerlijk!