Menu

Lunchtoast met ricotta, tomaatjes en pesto

Ben je die klassieke boterhammen een beetje beu of wil je je lunch tijdens het thuiswerken een beetje opfleuren? Ik hou ervan om dan echt een momentje te nemen en iets lekkers klaar te maken. Zoals deze toast met ricotta, tomaatjes en pesto. Een klein beetje vakantie op je bord :-)!

Deze lunchtoast kun je eigenlijk op twee manieren maken. Ofwel super snel met wat kant-en-klare pesto en fijngesneden tomaatjes ofwel met pesto die je zelf maakt en tomatencompote. Ik maak de pesto en de tomatencompote op voorhand en zet het klaar in de koelkast. Zo pimp ik er tijdens de week mijn lunchtoasts of salades mee.

Lunchtoast met ricotta, tomaatjes en pesto

Ingrediënten (1 persoon)

  • 2 boterhammen (ik hou van zuurdesemtoast – ik gebruikte hier het brood van Album Antwerpen)
  • 3 el ricotta
  • handvol kerstomaatjes (of een combinatie van kerstomaatjes en 2 el tomatencompote)
  • 1 à 2 kl pesto (gekocht of zelfgemaakt)
  • optioneel: verse kruiden (basilicum of oregano)
  • 1 el olijfolie
  • peper en zout

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180°C. Bedruppel de boterhammen met wat olijfolie en kruid met peper en zout. Rooster ze 10 minuten in de oven.
  2. Snijd de kerstomaatjes in vier.
  3. Haal de toasts uit de oven en bestrijk ze met de ricotta. Leg er de partjes kerstomaat en eventueel wat tomatencompote op. Lepel er wat pesto over, kruid met peper en zout en werk eventueel af met verse kruiden.

Zelf pesto maken?

Mix 1 teentje knoflook met 1 bosje basilicum, 100 ml olijfolie, 2 el pijnboompitten en 2 el gemalen Parmezaanse kaas tot een gladde pesto. Bewaar de pesto in een bokaaltje met wat olijfolie erop in de koelkast.

Tomatencompote maken?

Pel een teentje knoflook en een rode ui en snipper fijn. Doe de olijfolie in een steelpannetje en voeg de knoflook, de rode ui, 2 trosjes kerstomaatjes of 1 blik kerstomaatjes, 3 el witte wijnazijn, 3 el rietsuiker en een scheutje water toe. Laat zachtjes pruttelen op het vuur tot je een mooie compote krijgt (zo’n 30 à 40 minuten).