Menu

Kerstmenu: tulbandcake met veenbessen

Deze tulbandcake is een echt pronkstuk tijdens de feestdagen. Hij is super makkelijk om te maken maar zorgt wel voor een instant wow-effect. Lekker als dessert maar ook leuk als tussendoortje!

Ingrediënten

  • 6 eieren
  • 300 g kristalsuiker of zusto
  • 300 g boter + 2 el extra voor de bakvorm
  • 300 g zelfrijzende bloem + 3 el extra voor de veenbessen en om de vorm in te bloemen
  • 200 g verse of diepvries veenbessen

Voor de afwerking:

  • 150 g poedersuiker
  • 2 el eiwit
  • scheutje water
  • handvol veenbessen
  • 2 el kristalsuiker

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.

2. Smelt de boter. Meng intussen de eieren met de suiker. Voeg de gesmolten boter toe, meng goed en voeg de zelfrijzende bloem toe. Meng tot een glad beslag.

3. Haal de veenbessen door een beetje bloem en meng ze onder het beslag. Vet de bakvorm in en bestuif met bloem. Giet het beslag hierin.

4. Bak de cake 1 uur in de oven tot hij mooi gaar is (afhankelijk van je oven kan dit iets langer zijn). Prik erin met een satéstokje, als er geen deeg meer aankleeft is de cake klaar.

5. Blancheer intussen de rest van de veenbessen kort in kokend water. Laat ze even uitlekken, droog ze een beetje en rol ze door de kristalsuiker.

6. Meng de poedersuiker met het eiwit en het water voor het glazuur.

7. Haal de cake uit de oven, ontvorm onmiddellijk en laat afkoelen. Giet er het glazuur over en werk af met de gesuikerde veenbessen.

Met dank aan Karl Bruninx voor de mooie foto’s.