Bon hier zitten we dan, in ons kot. Ik krijg veel vragen van vriendinnen en familie over wat ze dan juist allemaal kunnen doen en welke gerechtjes ze kunnen maken zonder ingrediënten waarvoor je zo nodig nog wat langer voor in de rij kunt gaan aanschuiven. Sommige mensen hebben nu veel tijd terwijl anderen net worstelen met thuis werken en tegelijkertijd voor de kinderen zorgen. Want ja vanaf nu eet je 3 keer per dag thuis, elke dag. De komende weken ga ik hoogstwaarschijnlijk nergens naartoe (ik vrees dat die volledige lockdown om de hoek loert) en deel ik graag mijn tips en tricks met jullie. Van mijn boodschappenlijstje tot receptideetjes. In mijn Instagramstories zal ik ook geregeld stap voor stap kookvideo’s delen. #kokenintijdenvancorona , yes we can!
Tips & tricks
- Als foodstyliste koop ik eigenlijk zelden klaargemaakt eten en maak ik de meeste dingen from scratch. Nu je de komende weken toch meer tijd hebt, is het misschien hét moment om dat ook eens te proberen. Het is leuk om te doen én het is vaak ook veel goedkoper. Je kunt dit natuurlijk zo ver doordrijven als je wil hè.
- Als je een aantal basisingrediënten in huis hebt, kan je eigenlijk heel veel kanten uit. En nee je hoeft hiervoor niet te gaan hamsteren, maar met één winkelkar vol goede basics kom je al een heel eind.
- Kook anders. Dit is het moment om eens even stil te staan bij hoe goed wij het eigenlijk allemaal hebben en hoe verwend we zijn. Trek die kasten open en kijk eens wat er nog allemaal in zit. Met wat creativiteit ben je zo vertrokken.
- Zero waste! Wie zo veel mogelijk opgebruikt moet zo weinig mogelijk naar de supermarkt en dus niet gaan aanschuiven. Win-Win.
Boodschappenlijstje
Nee ik ga hier geen super originele dingen delen, gewoon een goede basis waarmee je eigenlijk veel verder komt dan je zou denken en hoogstwaarschijnlijk heb je veel dingen hiervan sowieso al in huis gehaald. Onder het mom ‘blijf in uw kot’ deel ik graag mijn lijstje waarmee je echt wel een tijdje verder kunt zonder te gaan hamsteren als gek. Als je toch gaat shoppen hoef je uiteraard niet alles in één keer te kopen hè, je kiest zelf waar je je goed bij voelt.
Zuivel
- Eieren (blijven zo’n 3 tot 5 weken goed)
- Boter
- Melk of plantaardige melk
- (Griekse) yoghurt
- Ricotta
- Mozzarella
- feta
- Jonge kaas
- Potje kruidenkaas
- Bladerdeeg
Droge voeding
- pasta
- rijst/couscous
- Bloem (of speltbloem of bloem naar keuze)
- bakpoeder
- Suiker/honing/agavesiroop/…
- havervlokken
- Blik kikkererwten
- Linzen
- Blik erwtjes
- Olijven
- Chocolade (ja je mag jezelf ook verwennen he 😉 )
- Droge gist
- Pindakaas
- appelmoes
- theezakjes
- Blikjes tonijn/zalm
- Noten naar keuze (bv. Walnoten, hazelnoten,…)
- Dadels
- Kokosmelk
- Thaise rode currypasta
- confituur
- wraps
Diepvries:
- Diepvriesspinazie (is die op? Koop dan verse spinazie en vries die zelf in, ook veldsla kan als alternatief)
- Diepvrieserwtjes (peultjes of tuinbonen kunnen ook)
- Diepvriesfruit
Groenten en fruit
- Tomaten in blik of verse tomaten of trostomaatjes
- Wortelen
- Zakje wokgroenten
- butternutpompoen (vers of diepvries)
- courgettes
- ajuinen
- look
- Aardappelen
- Bladpeterselie (blijft super lang goed en je kunt er ook lekkere sausjes of pesto mee maken)
- Bananen
- Citroenen
- Appels
- Appelsienen
Vlees
- Gehakt
- Kipfilets
- Rookworst/ knackworst
- Parmaham
Vis
- Gerookte zalm/ zalmfilets
In de voorraadkast
- Olijfolie of plantaardige olie
- Azijn
- Peper en zout
- Maizena
- Mosterd
- Mayonaise
- Sojasaus of zoete chilisaus of andere Oosterse smaakmakers die je hebt staan
Recepten
De komende dagen zal ik nog meer concrete receptjes delen voor dit lijstje maar ik deel hierbij alvast enkele ideetjes om mee aan de slag te gaan:
Ontbijt
- Zelfgemaakte granola: (havermout + noten + olie + honing) + yoghurt + (diepvries)fruit
- Toast met ricotta en bosbessenconfituur: brood + ricotta + bosbessenconfituur
- Bananenbrood: Je kunt dit recept met speltbloem maar ook met gewone bloem maken.
- Mini appelflappen met bosbessenconfituur (leuk om met de kindjes te doen!)
- Pannenkoeken met banaan en pecannoten
Lunch:
- Eiersalade met curry en appel(maakte ik voor njam!)
- Zelfgemaakte hummus= kikkererwten + look + olijfolie + peper en zout
- Romige courgettesoep met kruidenkaas
- Erwtjespannenkoeken
- Tonijnsalade=. Blik tonijn + mayonaise + kruiden naar keuze
- Croque monsieur = brood + kaas + ham, varieer ook eens met mozzarella en parmaham
- Currypannenkoeken met een eitje en lentegroenten
- Insalata Caprese = mozzarella + tomaat + olijfolie (pimpen met nootjes of tomaat vervangen door appelsien)
- Tomatensalade met kikkererwten en feta
Diner:
- Pasta met peterseliepesto= pasta + pesto (peterselie + noten + parmezaanse kaas + olijfolie)
- Vegetarisch stoofpotje met kikkererwten met tomaat en eitjes
- Veggie roerbak met rijst en omeletrolletjes =rijst + ajuin + wokgroenten + eitjes (eventueel kip toevoegen)
- Pizza met tomaat, mozzarella en courgettelinten
- Doperwtensoep met rookworst = ajuin + erwtjes + rookworst + brood
- Zuiderse pasta: pasta + ajuin + look + tomaten + blik tonijn + olijven
- One sheet diner met krieltjes, zalm, ricotta en tomaatjes
Zoete verwennerij – samen bakken!
- Citroencake
Hopelijk hebben jullie alvast zin gekregen om hiermee aan de slag te gaan. De komende dagen zal ik nog extra tips en receptjes delen die je kunt maken met dit boodschappenlijstje.
Keep calm, stay safe and keep on cooking
Liefs
Manon