Ik proefde voor het eerst pasteis in het prachtige Porto. Wat een heerlijk gebakje! Ze zijn het lekkerst als ze nog een beetje warm zijn met wat poedersuiker en kaneel erop.
Voor 12 stuks
Voor de banketbakkersroom:
- 0,5 l halfvolle melk
- 1 afgestreken tl vanillepasta
- 6 eierdooiers
- 90 g suiker
- 15 g bloem
- 20 g maïzena
Voor het deeg:
- 2 vellen kant-en-klaar bladerdeeg
- 2 el boter
- 2 el bloem
Voor de afwerking:
- Poedersuiker
- Kaneelpoeder
- Maak de banketbakkersroom: Doe de melk in een kookpot en voeg de vanillepasta toe. Breng aan de kook. Mix intussen de eierdooiers met de suiker tot je een witte gladde massa krijgt. Voeg er de bloem en de maïzena bij en meng goed.
- Giet een beetje van de kokende melk op het eimengsel en meng dit goed door. Giet dan het eimengsel bij de rest van de melk en breng het geheel al roerend terug aan de kook. Laat de banketbakkersroom mooi indikken. Giet de banketbakkersroom in een glazen schaal en dek af met plasticfolie om velvorming te voorkomen. Laat afkoelen.
- Leg intussen de 2 vellen bladerdeeg op elkaar en rol er even over met een deegrol.
- Vet een muffinvorm in met de boter en bestuif met bloem. Steek rondjes uit het bladerdeeg en schik de bladerdeeg rondjes in de muffinvormpjes. Prik in de bodem met een vork. Verwarm de oven voor op 180°C.
- Schep de banketbakkersroom in de vormpjes. Bak de pasteis zo’n 20 à 25 min in de oven. Zet ze nadien nog enkele minuten onder de grill.
- Serveer ze warm met poedersuiker en kaneel.
Recept & styling in opdracht van Dille & Kamille.