Menu

Lauwwarme herfstsalade met bietjes, geitenkaas en gekarameliseerde pompoen

pompoensla libelle copy 1

Ik was erg blij toen ik hoorde dat ik geselecteerd was voor de Libelle Lekker Foodbloggers wedstrijd. Nog blijer was ik met de eerste opdracht: ‘maak een gerechtje met pompoen’. Dus liet ik mijn gedachten de vrije loop en ik bedacht een lekker én gezond receptje met één van mijn favoriete ingrediënten. Laat die volgende opdracht maar komen!

Top dit seizoen: pompoen!

Ik hou van de zomer en de zon maar kan zeker ook de herfst en de winter appreciëren. Leven zonder seizoenen zou niks voor mij zijn. Elk seizoen heeft zijn voordelen. Als het wat kouder is, vind ik het gezellig om een film te kijken onder een dekentje met een kop thee maar ook de hele dag kokkerellen vind ik zalig. Etentjes geven voor familie en vrienden, een warme kom soep na een stevige wandeling, de geur van verse regen, de gekleurde blaadjes aan de bomen…laat die herfst maar komen!

Herfst is ook onlosmakelijk verbonden met pompoen, één van mijn lievelingsingrediënten die ik nooit beu word. Met pompoen kan je eindeloos variëren. De butternutpompoen is mijn absolute favoriet omdat die handiger is in gebruik en een lekkere zoete smaak heeft. Omdat we als het kouder wordt vaak teruggrijpen naar calorierijke gerechten wilde ik eens iets nieuws proberen en bedacht ik een lauwwarme herfstsalade met pompoen. Gezond maar toch hartig. Smakelijk!

pompoensla libelle copy 2

Ingrediënten (2 personen)

  • 1 pastinaak
  • 1 wortel of winterpeen
  • 1 appel
  • 1/2 butternutpompoen
  • gemengde notensla
  • bietjes: bijvoorbeeld gele en roze
  • 1 kopje quinoa
  • 2 kopjes kippenbouillon
  • een handvol geroosterde pittenmix (pijnboompitten, pompoenpitten,…)
  • 1/2 rolletje geitenkaas
  • 100 g gezouten spekjes
  • zonnebloemolie
  • honing
  • peper en zout

Bereiding

  1. Snijd  de pastinaak, wortel en de appel in langwerpige stukken. Leg ze in een ovenschaal, bedruppel ze met wat zonnebloemolie en kruid met peper en zout. Snijd de pompoen in hele fijne schijfjes of gebruik hiervoor een mandoline. Leg de pompoenschijfjes in een ovenschaaltje en druppel er wat honing en zonnebloemolie over.
  2. Zet de groentemix en de pompoenschijfjes zo’n 45 minuten in een oven van 180°C tot de groenten beetgaar zijn en de pompoen gekarameliseerd is.
  3. Kook de quinoa gaar in de kippenbouillon. De zaadjes moeten als het ware ‘openploffen’ en toenemen in volume.
  4. Bak de spekjes.
  5. Was de bietjes. Snijd hele fijne schijfjes van de bietjes of gebruik hiervoor een mandoline.
  6. Schik de notensalade op een bord. Schep er de groentenmix over, wat quinoa, spekjes, geroosterde pitten, de gekarameliseerde pompoen en de geitenkaas. Schik er de bietenschijfjes op. Kruid af met peper en zout.

Tips:

  • Snijd het bovenste deel eerst van de pompoen en snijd er daarna fijne schijfjes van. Dat gaat veel makkelijker dan met een hele pompoen.
  • Vegetariërs kunnen de spekjes gewoon weglaten en hebben dan ook een mooie volwaardige salade.
  • Houd de pompoenpitjes bij om zelf te roosteren of granola van te maken.