Menu

Romige kippensoep met noedels

Het is januari en het is koud en grijs, brrr… Niks beter dan een dampende kom kippensoep om je humeur op te beuren, toch? Eigenlijk heb ik 2 bereidingswijzen voor deze romige kippensoep met noedels, een snelle en een lange versie. Voor de lange versie maak ik op een weekenddag zelfgemaakte kippenbouillon met een hele kip, die ik dan 2,5 uur laat trekken op het vuur. Voor de snelle versie ga ik voor kant-en-klare bouillonpasta en kipfilets. Perfect voor op een doordeweekse dag.

De snelle versie

Ingrediënten – 4 pers. – 40 min.

  • 2 kipfilets
  • 2 l kippenbouillon (vers gemaakt of met kant-en-klaar bouillon, mijn voorkeur voor bouillonpasta gaat uit naar die van Hercules)
  • 150 g erwtjes
  • 2 wortelen
  • 2 preiwitten
  • 2 uien
  • 2 selderstengels
  • 120 g noedels
  • 150 ml culinaire room
  • handvol bladpeterselie
  • 2 el olijfolie
  • peper en zout

Bereiding

  1. Pel de uien en snipper fijn. Maak de selder, de prei en de wortelen schoon en snijd in kleine stukjes.
  2. Verhit de olijfolie in een grote stoofpot en stoof hier de ui, de selder, prei en wortelen in aan.
  3. Blus met de kippenbouillon en laat hier de kipfilets zachtjes zo’n 25 minuten in garen. Haal de kipfilets uit de bouillon, laat een beetje afkoelen en trek ze voorzichtig in stukken. Voeg de kipfiletstukjes samen met de erwtjes en de noedels toe aan de soep en laat koken tot de noedels gaar zijn.
  4. Werk af met de culinaire room, kruid met peper en zout en breng de soep terug op temperatuur (door de koude room kan ze wat afkoelen). Hak de bladpeterselie fijn. Schep de soep in de kommetjes en werk af met wat fijngehakte bladpeterselie.

De weekendversie

Ingrediënten – 4 pers. – 3 uur

  • 1 kip
  • 4 wortelen
  • 3 preiwitten
  • 3 selderstengels
  • 2 uien
  • 1 kruidentuiltje (tijm, laurier, bladpeterselie)
  • 120 g noedels
  • 150 g erwtjes
  • handvol bladpeterselie
  • 2 kruidnagels
  • 2 el olijfolie
  • peper en zout

Bereiding

  1. Pel de uien en snijd in grove stukken. Maak 2 preiwitten, 2 wortelen en 2 selderstengels schoon en snijd in grove stukken.
  2. Verhit de olijfolie in een grote stoofpot en voeg de ui, stukken prei, wortel en selder toe. Laat even stoven.
  3. Leg er de kip op en bevochtig met water. Leg er het kruidentuiltje en de kruidnagels bij en kruid met flink wat peper en zout (je zal merken dat je best wat kruiding nodig hebt voor zelfgemaakte kippenbouillon).
  4. Laat de kippenbouillon zo’n 2,5 uur trekken op het vuur (zachtjes koken).
  5. Haal de kip voorzichtig uit de bouillon en leg ze in een kom, laat wat afkoelen.
  6. Zeef intussen de bouillon en snijd de resterende wortelen, prei en selder in kleine stukjes.
  7. Haal het vlees van de kip en zorg ervoor dat je alle botjes en knoken verwijdert.
  8. Breng de gezeefde bouillon terug aan de kook en voeg dan de noedels, de fijne stukjes groenten, de stukken kip (ik gebruik de helft en gebruik de andere helft om verse kipcurry van te maken) en de erwtjes toe en breng even aan de kook tot alles gaar is. Voeg dan de room toe, kruid met peper en zout en warm de soep terug op.
  9. Hak de bladpeterselie fijn. Schep de soep in de kommetjes en werk af met de fijngehakte bladpeterselie.